Τρίτη 8 Ιουνίου 2021

Θεοδωρίδου: «Οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν κάνουν τεστ ούτε μπαίνουν καραντίνα, μετά από επαφή με κρούσμα»

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Ισχύ και για την Ελλάδα έχει η οδηγία που εκδόθηκε από το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (CDC) για τους πλήρως εμβολιασμένους που θα τύχει να έρθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορονοϊού.

Όπως απάντησε σε σχετική ερώτηση του iatropedia.gr η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, η σύσταση του CDC για την πλήρη απαλλαγή όσων έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις, από την υποχρέωση του διαγνωστικού τεστ και της υποχρεωτικής 10ήμερης καραντίνας όταν έρθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, ισχύει και για τη χώρα μας. Αρκεί, να μην έχουν αναπτύξει συμπτώματα, όπως είπε.

«Τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις αν έρθουν σε επαφή με άτομο το οποίο έχει τη λοίμωξη, παρακολουθούνται, δεν κάνουν μοριακά τεστ αφού είναι εμβολιασμένα παρά μόνο αν εμφανίσουν συμπτώματα. Εφόσον παραμένουν ασυμπτωματικοί, δεν υφίστανται ούτε απομόνωση ούτε εργαστηριακή διερεύνηση για πιθανή λοίμωξη.

Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια είναι, να έχουν μεσολαβήσει και 14 μέρες μετά τον δεύτερο εμβολιασμό τους, ώστε να έχουν προλάβει να αναπτύξουν ανοσία. Ωστόσο, η ίδια διευκρίνισε ότι αυτό δεν μπορεί να ισχύσει για άτομα που έχουν κάνει μόνο τη μία δόση του εμβολίου.

Αυτό βέβαια δεν μπορεί να ισχύσει για τα άτομα που έχουν κάνει τη μία δόση. Αυτοί θεωρούνται ατελώς εμβολιασμένοι. Μπορεί σε αυτή την περίπτωση η όποια επαφή να πέσει και σε χρονικό διάστημα που τα αντισώματα από την πρώτη δόση ή δεν έχουν αναπτυχθεί ή έχουν μειωθεί και τα άτομα να μην είναι προφυλαγμένα. Επομένως εκεί θα πρέπει να γίνει εργαστηριακός έλεγχος».

Απαλλαγή από τα τεστ και την καραντίνα και για τους αναρρώσαντες από την Covid-19

Στο περιθώριο της συνέντευξης τύπου, η κα. Θεοδωρίδου μας είπε ότι την ίδια απαλλαγή έχουν και όσοι έχουν εμβολιαστεί και αναρρώσει πλήρως από τον κορονοϊό, εάν έρθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα εντός έξι μηνών από τη μόλυνσή τους.

Διευκρινιστικά και ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε, επίσης, ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν εξαιρούνται από την υποχρέωση της διενέργειας του self test στους χώρους εργασίας και ότι για το θέμα αυτό θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση.
Θεοδωρίδου: «Δεν έχουμε λάβει αποφάσεις για τον εμβολιασμό στα παιδιά»

“Θα ζυγίσουμε πολύ το θέμα των εμβολιασμών στα παιδιά και θα αποφασίσουμε το χρόνο, ενώ θα δοθεί προτεραιότητα στα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα”, είπε επίσης η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, κα. Θεοδωρίδου.

«Η επιτροπή εμβολιασμών είναι η κατάλληλη για το θέμα και θα μελετήσει όλα τα ζητήματα. Θα συνεκτιμήσει τους παράγοντες και βάσει αυτών θα διαμορφώσει το σκεπτικό που θα στηρίξει την απόφασή της», είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας για μία ακόμη φορά πως ο ενδεχόμενος μελλοντικός εμβολιασμός των παιδιών δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα και δεν θα γίνει παράγοντας διακρίσεων στην εκπαίδευση.

Θεοδωρίδου: Στο 90% ανεμβολίαστοι είναι οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία

Στην αρχή της τοποθέτησής της, η κα. Θεοδωρίδου μίλησε για μία ακόμη φορά για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι ήταν ανεμβολίαστο το 90% όσων εισήχθησαν με κορονοϊό στα νοσοκομεία.

Όπως είπε, υπάρχει κάποια απροθυμία των ατόμων άνω των 60 ετών να κλείσουν ραντεβού για να εμβολιαστούν και τόνισε για μια ακόμη φορά πως «όλα τα εμβόλια προστατεύουν κάποιον να μην νοσηλευτεί με βαριά νόσο ή να καταλήξει σε ΜΕΘ». Η ίδια κατέληξε λέγοντας ότι όλοι μας μπορούμε να συμβάλουμε ώστε κάποιοι που δεν θέλουν να εμβολιαστούν να το πράξουν.

Τέλος όσον αφορά τις εγκύους, είπε ότι υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι ο covid 19 προκαλεί σοβαρές βλάβες στον πλακούντα με αποτέλεσμα δυσάρεστες καταστάσεις και στο έμβρυο, κάτι που ενισχύει την σύσταση για εμβολιασμό και των εγκύων, εξηγώντας ότι δεν έχει διαπιστωθεί κάθετη μετάδοση του ιού από την μητέρα στο έμβρυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου