Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021

Μαγιορκίνης: Εξετάζονται τα δεδομένα για την 3η δόση στο γενικό πληθυσμό

Συντάκτης: Αιμίλιος Νεγκής - Virus

Το θέμα της 3ης δόσης στο γενικό πληθυσμό εξετάζεται και δεν έχει αποφασιστεί. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μία αναμνηστική δόση είναι χρήσιμη μόνο στα άτομα, στα οποία οι δύο πρώτες δόσεις δεν ήταν τόσο αποτελεσματικές, όπως ανοσοκατεσταλμένοι και άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.

Αυτό επισήμανε ο επίκουρος καθηγητής κ. Γκίκας Μαγιορκίνης στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, τονίζοντας ότι τα διαθέσιμα εμβόλια συνεχίζουν να παρέχουν υψηλή προστασία από σοβαρή νόσηση και θανάτους και μετά από αρκετούς μήνες μετά τον εμβολιασμό.

Τόσο ο κ. Μαγιορκίνης όσο και η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσαν ότι διανύουμε μία μεταβατική περίοδο, καθώς καθημερινά διεξάγονται δεκάδες χιλιάδες rapid tests περισσότερα, σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες. Είναι ενδεικτικό ότι, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα διεξάγονταν κατά μέσο όρο 90.000 τεστς, πλέον ο αριθμός τους έχει ξεπεράσει τις 350.000.

Θετικό είναι το γεγονός ότι συνεχίζεται η αποσυμπίεση του ΕΣΥ. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών έχει μειωθεί στις 207 ανά ημέρα και έχει καταγραφεί μείωση στον αριθμό των διασωληνωμένων κατά 12%. Πάντως, τα μαθηματικά μοντέλα δείχνουν ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων θα παραμείνει στα ίδια περίπου επίπεδα μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι γύρω στα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχουμε εικόνα για το πώς και πόσο θα επηρεάσει τη διασπορά της πανδημίας το άνοιγμα των σχολείων. Η κα Παπαευαγγέλου καθησύχασε τους γονείς, λέγοντας ότι με τη χρήση της μάσκας, τη διενέργεια των αυτοδιαγνωστικών τεστ και τα ανοιχτά παράθυρα μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος διασποράς κατά 85%. Τους κάλεσε όμως να εφαρμόζουν σωστά τα self tests.

Μέχρι σήμερα, έχουν επιβεβαιωθεί 212 ασυμπτωματικοί μαθητές σε σχολεία όλης της χώρας. Η καθηγήτρια παιδιατρικής προανήγγειλε τη διενέργεια webinars σε σχολεία ώστε οι γονείς να μπορούν να υποβάλλουν ερωτήματα σε ειδικούς, σε σχέση με τον εμβολιασμό έναντι της covid-19.

Ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι άτομα με συμπτώματα μπορούν να απευθύνονται στις Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ. Οι μονάδες αυτές δέχονται πλέον μόνο άτομα με συμπτώματα ή μαθητές με θετικό αυτοδιαγνωστικό τεστ. Δεν μπορούν να εξυπηρετούν ανεμβολίαστους, οι οποίοι θέλουν να κάνουν rapid test, για να το προσκομίσουν στην εργασία τους. Αυτοί πρέπει να απευθύνονται μόνο στον ιδιωτικό τομέα.

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Μ. Γκάγκα επισήμανε ότι η πανδημία δείχνει να είναι σε ύφεση σε πολλές περιοχές, αλλά το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Κάλεσε για μία ακόμη φορά τους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 50 ετών να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό.

Με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, υψηλό φορτίο έχουμε σε Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Ευρυτανία και Ηλεία. Οι ειδικοί ανησυχούν ειδικά για τις περιοχές που έχουμε χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, όπως η Πιερία (ποσοστό εμβολιασμού μόλις 40%).

Στην Αττική το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στην Δυτική Αττική, όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλότερα και δεν είναι τυχαίο ότι καταγράφονται περισσότερες νέες μολύνσεις σε άτομα άνω των 50 ετών, σε σχέση με άλλες περιοχές του Λεκανοπεδίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου