Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021

Ανεπίσημες ενημερώσεις για νοσοκομειακό clawback

Σε υψηλότερα επίπεδα απ’ όσο αρχικά εκτιμιούνταν, αναμένεται να κινηθεί το clawback για τα νοσοκομειακά φάρμακα το 2020, με βάση τις προφορικές ενημερώσεις που λαμβάνουν οι εταιρείες από τις σχετικές υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες τα οικονομικά τμήματα των φαρμακευτικών τις τελευταίες ημέρες ενημερώνονται τηλεφωνικά για το πόσο επιβαρύνεται η κάθε μία λόγω της υπέρβασης της δαπάνης σε νοσοκομειακά φάρμακα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Συγκεκριμένα, οι φαρμακευτικές έχουν υπολογίσει συνολικό clawback της τάξης των 570 εκατ. ευρώ για το σύνολο των νοσοκομειακών φαρμάκων, δηλαδή μαζί και με αυτά που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ. Όμως φαίνεται ότι η δαπάνη στα δημόσια νοσοκομεία πέρυσι ξέφυγε και έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ 5ετίας ήτοι τα 977 εκατ. ευρώ.

Υπολογίζεται λοιπόν ότι είναι πιθανό το clawback για τα νοσοκομειακά σκευάσματα να έφτασε συνολικά πέρυσι κοντα στα 600 εκατ. ευρώ δηλαδή ξεπέρασε το 50% της συνολικής δαπάνης στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Την ίδια ώρα να αναφέρουμε πως τα στοιχεία δεν είναι επίσημα και οι εταιρείες δεν έχουν λάβει σημειώματα. Όμως ζήτησαν ακόμη και ένα πρόχειρο στοιχείο προκειμένου να μπορέσουν να κλείσουν ισολογισμούς και φορολογικές δηλώσεις για την προηγούμενη χρονιά.

Να αναφέρουμε ότι την ερχόμενη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί συνάντηση του νέου Υπουργού Υγείας κ. Θάνου Πλεύρη με εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας και ειδικά με το ΣΦΕΕ, ΠΕΦ και PIF.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην πρώτη αυτή συνάντηση δεν θα υπάρξει κάποια σχετική συζήτηση καθώς θα είναι συνάντηση γνωριμίας, αν και υποθέτουμε ότι ήδη οι δύο πλευρές γνωρίζονται μεταξύ τους. Το σίγουρο είναι πως οι φαρμακευτικές θέλουν να αποσπάσουν τη δέσμευση και από τον νυν υπουργό για μείωση του clawback, όπως έκανε ο κ. Κικίλιας. Εξάλλου υπάρχει και σχετική υποχρέωση της χώρας στο πλαίσιο της χρηματοδότησης από το ταμείο ανάκαμψης.

Πάντως κύκλοι της αγοράς σημειώνουν ότι ο κ. Πλεύρης ως νομικός, γνωρίζει πολύ καλά το χώρο του φαρμάκου και μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τις συγκεκριμένες διαδικασίες.

Μια σημαντική παράμετρος είναι το θέμα του επενδυτικού clawback το οποίο όμως δεν επαρκεί από μόνο του για τη μείωση, ενώ θα πρέπει να λυθούν και γραφειοκρατικά ζητήματα αλλά και το θέμα της πολυδιάσπασης που υπάρχει των υπηρεσιών προσδιορισμού της φαρμακευτικής δαπάνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου