Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

ΕΟΠΥΥ: Προς κινητοποιήσεις διαγνωστικά εργαστήρια, πολυϊατρεία και κλινικοεργαστηριακοί γιατροί λόγω clawback

Προς κινητοποιήσεις «οδεύουν» οι ιδιωτικές Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Προς κινητοποιήσεις οδηγούνται όπως φαίνεται τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και οι κλινικο-εργαστηριακοί γιατροί εξαιτίας των υπέρογκων επιστροφών που πρέπει να καταβάλλουν στον ΕΟΠΥΥ με την μορφή του clawback. Πρόκειται για την υποχρεωτική και αυτόματη επιστροφή χρημάτων στον ΕΟΠΥΥ λόγω υπέρβασης της προϋπολογισθείσας δαπάνης.

Ο κλάδος εδώ και καιρό διαμαρτύρεται στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι υποχρεώνεται να επιστρέψει χρήματα στον ΕΟΠΥΥ για εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν, καθώς ο Οργανισμός έχει συγκεκριμένα κονδύλια να δαπανήσει τα οποία εάν ξεπεραστούν τα χρήματα επιστρέφονται αυτομάτως και οι εξετάσεις δεν αποζημιώνονται.

Αξιοσημείωτο είναι ότι διαγνωστικά κέντρα, πολυϊατρεία και κλινικο-εργαστηριακοί γιατροί – όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι του κλάδου – κλήθηκαν εν μέσω πανδημίας να καλύψουν τις υγειονομικές ανάγκες των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ χωρίς όμως να προστεθούν κονδύλια στον οργανισμό.

Να υπενθυμιστεί ότι ο νέος υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης πρόσθεσε περίπου 30 εκατ. ευρώ στον τομέα των διαγνωστικών εξετάσεων για τα έτη 2020 και 2021 ώστε να καλυφθούν οι επιπλέον επισκέψεις των ασφαλισμένων που έγιναν στον ιδιωτικό τομέα και όχι στον δημόσιο λόγω της πανδημίας. Ωστόσο τα κονδύλια αυτά δεν φαίνεται να λύνουν το πρόβλημα.

Και αυτό διότι ο κλάδος εδώ και 9 χρόνια δέχεται περικοπές στις εξετάσεις που έχει πραγματοποιήσει και ζητά να πληρωθούν από τον ΕΟΠΥΥ.

Την Πέμπτη 30/09/2021 οι φορείς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αναμένεται να προβούν σε ανακοινώσεις οι οποίες θα περιλαμβάνουν και κινητοποιήσεις, εκτός κι αν την τελευταία στιγμή βρεθεί η χρυσή τομή με το υπουργείο Υγείας.

Οι αλλαγές του υπουργείου Υγείας

Πάντως ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σκοπεύει να εφαρμόσει νέο τρόπο υπολογισμού του κόστους των διαγνωστικών εξετάσεων ώστε να μη χρειάζεται οι ιδιωτικές μονάδες υγείας να πληρώνουν επιστροφές με τη μορφή του clawback.

Ειδικότερα, αναμένεται να αλλάξει ο τρόπος αποπληρωμής των παρόχων των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων καθώς θα πληρώνονται με βάση ποιοτικά κριτήρια και όχι γενικά με τον αριθμό των εξετάσεων που πραγματοποιούν.

Συγκεκριμένα θα υπάρξει κατηγοριοποίηση των αποζημιώσεων στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα σύμφωνα με τα μηχανήματα που διαθέτουν. Η κατηγοριοποίηση αναμένεται να ισχύσει και για τους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς.

Η αποζημίωση των ιδιωτών θα γίνεται πλέον κλιμακωτά και ανάλογα με το πόσο καινούριο και σύγχρονο μηχάνημα διαθέτουν για τις διαγνωστικές εξετάσεις.

Η τιμή αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ θα μειώνεται ανάλογα τα ποιοτικά κριτήρια που θα τεθούν, αφού όσο πιο παλιό είναι ένα διαγνωστικό σύστημα τόσο λιγότερο θα αποπληρώνεται η εξέταση.

Επίσης αναμένεται να εφαρμοσθεί real time έλεγχος ειδικά στις διαγνωστικές εξετάσεις ώστε να διαπιστωθεί ποιες εξετάσεις πραγματοποιούνται πραγματικά ή χρεώνονται απλά στον ΕΟΠΥΥ.

Με τον τρόπο αυτό η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σκοπεύει να ελέγξει τις πλασματικές δαπάνες οι οποίες θα περιορίσουν το συνολικό κόστος και τελικά θα οδηγήσουν στην μείωση του περιβότου clawback.Ειδήσεις Υγείας χωρίς δεσμεύσεις με στόχο την ενημέρωση και την παρουσίαση όλων των πλευρών του τομέα της Υγείας από έγκριτους επιστήμονες και δημοσιογράφους.

16 σχόλια:

  1. λογοκρισια για τις διαφωνιες.μανδυας κοινοβουλευτισμου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν εκτελέσω πχ δύο τρανσαμινάσεις στο φωτόμετρο κοστολόγηση 1,2 εκάστη ενώ στόν α ή β αναλυτή κοστολόγηση 1,85 ΄'η 2,80 ευρώ εκάστη, ποιός μεγάλος εγκέφαλος τα σκέφτηκε αυτά τα πράγματα?.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μεγάλο κεφάλι μπορεί να έχει περιεχόμενο στερείται

      Διαγραφή
    2. Από τη στιγμή που κάνεις τις εξετάσεις στο φωτόμρτρο και στον αναλυτή χωρίς να σκεπτεσαι τίποτα,δηλαδή δουλειά παρασκευαστού πόσο πρέπει να πληρώνεσαι ως γιατρός;

      Διαγραφή
  3. Ζήτω οι αλυσίδες δηλαδή !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν δεν συνεφερε τπυς παροχους το clawback θα ειχαν απο καιρο διακοψει τις συμβασεις και θα προσπαθουσαν να σταθουν στην αγορα με κριτηρια ελευθερης οικονομιας και οχι με την ασφαλεια που παρεχει η αποκλειστικοτητα των συμβασεων .Τα θελουν ολα και δωρεαν .Πρεπει το clawbak να αυξηθει και οχι να μειωθει ή να καταργηθει ,διοτι αποτελει ορθολογικο τροπο μειωσης δαπανων .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα σε προτείνουμε για επόμενο υπουργό υγείας και οικονομικών για να μην πω για προθυπουργο. Εγκέφαλος...

      Διαγραφή
    2. Πως φαίνεται ότι είσαι από τα γνωστά άγνωστα troll του ενός ή του άλλου κομματάρχη κάθε φορά ή από αυτούς τους εργαστηριακούς γιατρούς που έχουν ένα από τα 2-3 μικροβιολογικά σε κάποια επαρχία που έχετε συμφωνήσει μεταξύ σας να μην βάλετε ΕΟΠΥΥ και αναγκάζετε τους ασφαλισμένους να πληρώνουν εξ ολοκλήρου ("ελεύθερη" αγορά??) .. Φίλε μου, η σύμβαση με το ταμείο είναι στους όρους της αγοράς γιατί ο ασφαλισμένος πληρώνει κάθε μήνα για να έχει αυτή την υπηρεσία και όχι πρόσβαση μόνο στα νοσοκομεία! Και το clawback θα το δεχόμουν ευχαρίστως αν ο κλειστός προϋπολογισμός είχε κριτήρια βάση στατιστικής μελέτης του πληθυσμού και περιλάμβανε το ποσό για τις διαγνωστικές εξετάσεις που γίνονται στα δημόσια νοσοκομεία, αφού άλλωστε και αυτοί "ανταγωνιστές" μας είναι!

      Διαγραφή
    3. Πολυ συγκινητικο το ενδιαφερον για τους ασφαλισμενους που πληρωνουν καθε μηνα ,λες και μονον αυτοι πληρωνουν .Τοτε ανεχθειτε το clawback για να τους ευχαριστησετε .Αν δεν συνεφερε η οπη ιστορια δεν θα ειχα συμβκηθει κανεις σας .Τωρα που θα γινουν νεες συμβασεις θα βαζουν ολοι μεσο για να ενταχθουν ,διοτι απλα συμφερει το να ερχονται ολοι οι ασφαλισμενοι σε σενα και να μην πηγαινουν σε αυτους που δεν εχουν συμβαση .Ειναι απλα υποκριτικη η σταση σας διοτι θελετε τα παντα και με κερδος .Δεν γινεται κυριοι και θα πληρωνετε clawback μεχρι το 2025 ή κοψτε τις συμβασεις (πραγμα που δεν επιθυμει βεβαια κανενας σας ) .

      Διαγραφή
  5. Το ορθό είναι να το πληρώνουν με κάποιο τροπο αυτοί που το δημιουργούν (οι κλινικοί) και οι αυτοί που λαμβάνουν τις πρόσθετες υπηρεσίες (οι ασθενείς). Οι πάροχοι είναι υποχρεωμένοι να εκτελέσουν τα παραπεμπτικά. Πρέπει κατά την γνώμη μου η συμμετοχή σε ιδιωτικούς φορείς να γίνει 25 % (θα λειτουργεί και αποτρεπτικά στην αναγραφή πολλών εξετάσεων) και να υπάρχει αμοιβή τουλάχιστον 1 ευρώ ανά παραπεμπτικό, όπως στα φαρμακεία. Επιπρόσθετα, όπως στις φαρμακοβιομηχανίες, πρέπει να μειώνεται το ατομικό clawback από τις δαπάνες ανανέωσης του εξοπλισμού. Επίσης να προβλέπονται αυστηρές ποινές για τους κλινικούς που υπερσυνταγογραφούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πρός τόν ανώνυμο εγκέφαλο 23/9,7,13μμ=Μάλλον εισαι με λάθος ενημέρωση ,κάποιοι έμπλεξαν και κάθε μήνα μπαίνουν μέσα και πιο πολύ σαν το αλογο που ειναι δεμένο στην αμαξα,αναγκαστικά τρέχει με τα αλλα, αλλιώς θα το πατήσουν, εάν εισαι συνάδελφος κλινικός θα ηθελα παρα πολύ να σου επιμεριστεί και σενα μέρος του clow back για να δείς τη γευση.αυτοί που τα θέλουν ολα και δωρεάν δεν ειναι οι λεγόμενοι πάροχοι αλλα οι συνταγογραφούντες σαν και σένα. Θωμόποθλός Ιωάννης/βιοπαθολόγος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. οι μικροβιολογοι της γειτονιας ας φορεσουμε ενα κιτρινο αστρο τωρα με τον πλευρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. δηλ κε υπουργε θα χρεωνης τη μηνυση αναλογα με το αν την εραψες με το μπικ απο το περιπτερο η με παρκερ απο το χαρτοπωλειο;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. οσον αφορα τα σχολια για το αν πρεπη να αυξηθη το κλοου μπακ γνωστοι οι κυκλοι που γραφουν τα τρολακια.ειναι ALWAYS K EVERY DAY.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. η τελικη λυση για τους μικροβιολογους ξεκινησε.ζητω οι αλυσιδες. το κιτρινο αστερι να βαλουμε κυριε υπουργε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εσύ κύριε ανώνυμε που υποστηρίζεις το CB αν τα έχεις τετράγωνα βγες με το όνομά σου να το υποστηρίξεις. Να ξέρουμε και ποιός είσαι δηλαδή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή