Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021

ΕΟΠΥΥ: Στο μικροσκόπιο «μαϊμού» διαγνωστικές εξετάσεις – Έρχεται real time έλεγχος

ΕΟΠΥΥ: Στο μικροσκόπιο «μαϊμού» διαγνωστικές εξετάσεις – Έρχεται real time έλεγχος

Σαφάρι ελέγχων σε διαγνωστικά κέντρα ξεκινά το υπουργείο Υγείας, καθώς διαπιστώθηκε ότι ο ΕΟΠΥΥ αποζημίωνε πλαστές εξετάσεις. Αύξηση 130% την περίοδο της καραντίνας παρουσίασαν ορισμένα διαγνωστικά
Δήμητρα Ευθυμιάδου - HR

Στο μικροσκόπιο του υπουργείου Υγείας μπαίνουν οι «μαϊμού» διαγνωστικές εξετάσεις που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, καθώς βρέθηκε ότι ορισμένα κέντρα υπερχρέωναν τον Οργανισμό.

Μάλιστα βρέθηκε ότι κάποιοι επιτήδειοι, παρουσίασαν αύξηση στη κίνηση και στην διεξαγωγή διαγνωστικών εξετάσεων της τάξης του 120% με 130% την περίοδο της καραντίνας, γεγονός που κίνησε τις υποψίες των ελεγκτών.

Άλλωστε την περίοδο της σκληρής καραντίνας του 2020 οι περισσότερες μονάδες υγείας εμφάνισαν μείωση στην κίνηση ακόμη και 40%.

Γι αυτό και αναμένεται να εφαρμοσθεί real time έλεγχος ειδικά στις διαγνωστικές εξετάσεις.

Ο νέος υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έχει ξεκινήσει ήδη να οργανώνει τις αλλαγές που θα προωθήσει στον μεγαλύτερο Οργανισμό Υγείας της χώρας, οι οποίες μάλιστα αναμένεται να εφαρμοσθούν άμεσα.

Βασικός στόχος είναι να αλλάξει η κεντρική φιλοσοφία που διακατέχει τον ΕΟΠΥΥ ώστε να ξεκινήσει να λειτουργεί πραγματικά ως ο μεγαλύτερος αγοραστής υπηρεσιών υγείας από τον ιδιωτικό τομέα, για να μπορεί να παρέχει υπηρεσίες στους ασφαλισμένους με ποιοτικά κριτήρια.

Ήδη όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr ειδική ομάδα στον Οργανισμό έχει ξεκινήσει να μελετά τις αλλαγές οι οποίες θα σχετίζονται με τις αποζημιώσεις των ιδιωτών παρόχων, τους γιατρούς, τις κλινικές, αλλά και τις παροχές στους πολίτες.

Κλιμακωτή αποζημίωση στις διαγνωστικές εξετάσεις

Το πρώτο βήμα που θα εφαρμοσθεί θα αφορά στις διαγνωστικές εξετάσεις που σήμερα καλύπτονται για τους περίπου 10 εκατομμύρια ασφαλισμένους μέσω ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων.

Ειδικότερα άμεσα αναμένεται να αλλάξει ο τρόπος αποπληρωμής των παρόχων των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων δηλαδή, αφού θα πληρώνονται με βάση ποιοτικά κριτήρια και όχι γενικά με τον αριθμό των εξετάσεων που πραγματοποιούν.

Ειδικότερα θα υπάρξει κατηγοριοποίηση των αποζημιώσεων στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα σύμφωνα με τα μηχανήματα που διαθέτουν.

Συγκεκριμένα, η αποζημίωση των ιδιωτών θα γίνεται πλέον κλιμακωτά και ανάλογα με το πόσο καινούριο και σύγχρονο μηχάνημα διαθέτουν για τις διαγνωστικές εξετάσεις.

Η τιμή αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ θα μειώνεται ανάλογα τα ποιοτικά κριτήρια που θα τεθούν, αφού όσο πιο παλιό είναι ένα διαγνωστικό σύστημα τόσο λιγότερο θα αποπληρώνεται η εξέταση.

Οι γιατροί

Ταυτόχρονα αναμένεται σύντομα να γίνουν νέες συμβάσεις με διαφορετικούς όρους για τους ιδιώτες γιατρούς που σήμερα συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ. Στόχος είναι να αυξηθεί ο αριθμός των ιδιωτών γιατρών που είναι διαθέσιμοι για τους ασφαλισμένους, ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια οι συμβάσεις των ιδιωτών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ έχουν περάσει από χίλια κύματα, ενώ ακόμη και σήμερα υπάρχουν περιοχές που δεν διαθέτουν κανέναν συμβεβλημένο γιατρό με τον ΕΟΠΥΥ και οι ασθενείς πρέπει να πληρώνουν ιδιώτες από την τσέπη τους.

Οι κλινικές

Ποιοτικά κριτήρια επιχειρείται να εφαρμοσθούν και στις ιδιωτικές κλινικές που σήμερα συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ και καλύπτουν νοσηλείες ασφαλισμένων. Ωστόσο προς ώρας δεν έχουν καθορισθεί ακόμη τα κριτήρια αυτά, παρότι θα είναι επίσης ποιοτικά, καθώς θεωρείται δύσκολο εγχείρημα αφού οι κλινικές παρέχουν σύνθετες υπηρεσίες και όχι απλώς εξετάσεις.

Όμως αναμένεται να αξιοποιηθούν εργαλεία ελέγχου στα πρότυπα των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών που δίνουν προέγκριση στους ασφαλισμένους τους πριν ξεκινήσει η νοσηλεία τους.Ειδήσεις Υγείας χωρίς δεσμεύσεις με στόχο την ενημέρωση και την παρουσίαση όλων των πλευρών του τομέα της Υγείας από έγκριτους επιστήμονες και δημοσιογράφους.

9 σχόλια:

  1. Κύρια Μαστορακου ,ξέρετε κάτι για τις νέες συμβάσεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι σκέφτονται πάλι να κάνουν με τις έτσι κάθε αλλιώς χάλια συμβάσεις μας ; Τίποτα καλό δεν περιμένω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όσο αποζημιώσεις στα μισά θα έχεις διπλή ζήτηση ,όσο αποζημιώσεις στο ένα τρίτο τριπλή , όσο κλέβεις θα σε κλέβουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ συνάδελφε όσο κλεβουν οι ίδιοι θα τους κλέβουν και οι πάροχοι και με αυτές τις φαιδρές αμοιβές 18000 Έλληνες γιατροί έφυγαν, τώρα θέλει να τις μειώσει και άλλο για να μείνει αυτός με τον Άδωνι να παίζουν τον γιατρό

      Διαγραφή
  4. Να ΣτΕ σίγουροι πως για περικοπές το πάνε αλλά ήδη αμοιβουν πολύ χαμηλά θα τον διαλύσουν τον φαιδρο οργανισμό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κατάλαβα. ότι κατάφερε ο Ξανθοκηφήνας και ο Βαρδαρόμπας αυτό θα καταφέρεις και εσύ Θάνο μου ξεκινάς με το κόψε (παρά του μη έχοντος) ενώ έπρεπε να ξεκινήσεις με το δώσε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καταρχην δεν εχουμε μηχανηματα αλλα αναλυτες και κατα δευτερον ηθελα να ξερα πως θα αποζημιωσει τις εξετάσεις τις οποίες δουλευουμε για ώρες στα μικροσκόπια,με τις ξεφτιλιστικές τιμές που δίνουν σήμερα??ή βασει της ηλικίας μας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Με τον κλέφτη ''καλύτερο'' γιατρό της Ευρώπης τι θα γίνει?
    Γιατί φυγαδεύτηκε κακήν κακώς, πριν από καμιά δεκαριά χρόνια, από την Αττική στην ιδιαίτερη πατρίδα του?
    -<>
    -<>
    Υ.Γ.:Οι ατασθαλίες κατά του δημοσίου δεν παραγράφονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το ποιοτικό κριτήριο είναι το μηχάνημα και όχι ογιατρός;
    Επιδότηση για εξοπλισμό δικαιούται μόνο όποιος έχει πάνω απο δύο υπαλλήλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή