Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021

Όλο το σχέδιο δράσης του Υπουργείου Εργασίας για το 2022

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Έντεκα είναι οι βασικές παρεμβάσεις τις οποίες θα τρέξει ο υπουργός Εργασίας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, το 2022.

Ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr από στενούς συνεργάτες του κ. Χατζηδάκη αναφέρουν πως στο πεδίο του ασφαλιστικού ξεχωρίζει η επιτάχυνση της έκδοσης νέων συντάξεων, η αύξηση των ψηφιακών υπηρεσιών από τον e- ΕΦΚΑ, η λειτουργία του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης και μιας νέας Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Συντάξεων.

Στο εργασιακό πεδίο προέχει η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας και η λειτουργία της νέας Ανεξάρτητης Αρχής "Επιθεώρηση Εργασίας".

Στο πεδίο της ενίσχυσης της απασχόλησης επίκειται νομοσχέδιο για την κατάρτιση και την αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ.

Στο προνοιακό πεδίο θα προωθηθεί ο Προσωπικός Βοηθός σε ΑμεΑ, η Κάρτα Αναπηρίας, το Πρόγραμμα "Κυψέλη" και οι "Νταντάδες της Γειτονιάς".

Σε σχέση με τους πόρους τους οποίους θα έχει στη διάθεσή του το υπ. Εργασίας, θα ανέλθουν σε 5 δισ. ευρώ και θα προέλθουν από το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ασφαλιστικό

1. Περαιτέρω επιτάχυνση στην απονομή συντάξεων

Στόχος είναι η έκδοση 30.000 νέων συντάξεων ανά μήνα το επόμενο διάστημα, ώστε μέχρι τέλος του 2021 να έχουμε μια αισθητή αποκλιμάκωση του "στοκ" των εκκρεμών συντάξεων και τους πρώτους μήνες του 2022 να μπούμε στην τελική ευθεία επίλυσης του προβλήματος.

2. Ενίσχυση της εξυπηρέτησης των πολιτών

Μεταξύ άλλων, σχεδιάζεται η δημιουργία 15 νέων ψηφιακών υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ που θα δίνουν λύσεις σε ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά και ζητήματα παροχών των πολιτών.

3. Εφαρμογή Νόμου "Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά"(επικουρική ασφάλιση)

Το 2022 προβλέπεται η έναρξη του νέου συστήματος επικουρικής ασφάλισης και της λειτουργίας του νέου "Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης", από ειδικούς επιστήμονες και στελέχη.

Παράλληλα, προωθείται η δημιουργία Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Συντάξεων για τον έλεγχο και την εποπτεία υπέρ των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων.
Εργασιακό

4.Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

Σε τρία διαδοχικά στάδια θα ενεργοποιηθεί η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, που έχει ως στόχο να ελέγχει σε "πραγματικό χρόνο" το ωράριο απασχόλησης του κάθε εργαζομένου. Ο στόχος είναι η συγκεκριμένη κάρτα, που θα μπορεί να λειτουργεί και μέσω μιας εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο, να ενεργοποιηθεί εντός του α’ εξαμήνου του 2022, σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας.

5.Νέα Ανεξάρτητη Αρχή "Επιθεώρηση Εργασίας" με στόχο την ενίσχυση των ελέγχων και την προστασία των εργαζομένων, χωρίς περιθώρια για παρεμβάσεις από την εκάστοτε κυβέρνηση. Προχωρούν άμεσα οι προκηρύξεις για το Συμβούλιο Διοίκησης και τον Διοικητή, με στόχο η νέα Αρχή να ξεκινήσει να λειτουργεί κατά τους πρώτους μήνες του 2022.
Απασχόληση

6.Νομοσχέδιο για εκσυγχρονισμό της Κατάρτισης και του ΟΑΕΔ

Το νέο πλαίσιο που καταρτίζεται διέπεται από 4 βασικές αρχές:

- Εστίαση στις πραγματικές ανάγκες ανέργων, εργαζομένων και επιχειρήσεων. Θα δοθεί ειδικό βάρος σε νέες και ψηφιακές δεξιότητες.

- Έμφαση στην ποιότητα και την πιστοποίηση της κατάρτισης (τόσο των παρόχων όσο και των καταρτιζομένων).

- Συνεχής αξιολόγηση των αποτελεσμάτων.

- Σύνδεση των επιδόσεων με τη χρηματοδότηση από το κράτος.

Στο επίκεντρο αυτής της μεταρρύθμισης βρίσκεται ο αναβαθμισμένος ΟΑΕΔ. Προβλέπεται, επίσης, η αλληλεπίδραση μεταξύ της κατάρτισης και της αγοράς εργασίας, με βάση αξιόπιστες πληροφορίες για την αγορά εργασίας και τις δεξιότητες (skills matching). Στόχος είναι η βέλτιστη αξιοποίηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης (περισσότερα από 1 δισ. ευρώ) και του νέου ΕΣΠΑ.
Πρόνοια

7. Προσωπικός Βοηθός

Θα υπάρξει πιλοτική εφαρμογή εντός του 2022. Μέσω του Προσωπικού Βοηθού υποστηρίζονται τα άτομα με αναπηρία με στόχο τη διευκόλυνσή τους στις καθημερινές δραστηριότητές τους και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ιδίων και των οικογενειών τους. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί με 42 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σε πρώτη φάση αφορά 1.000 άτομα με αναπηρία, ιδίως βαριές περιπτώσεις, και τους βοηθούς τους.

Μετά την αξιολόγηση των δεδομένων που θα προκύψουν από την πιλοτική εφαρμογή του Προσωπικού Βοηθού, σχεδιάζεται η επέκταση του προγράμματος.

8. Κάρτα Αναπηρίας

Η κάρτα αυτή θα είναι ενιαία αποδεκτή από όλους τους φορείς οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες σε ΑμεΑ και θα αντικαταστήσει οποιοδήποτε έγγραφο/πιστοποιητικό χρησιμοποιείται σήμερα. Έτσι, θα διευκολυνθούν τα ΑμεΑ στην καθημερινότητά τους. Η έναρξη εφαρμογής του μέτρου τοποθετείται εντός του 2022. Η χρηματοδότηση θα προέλθει από το Ταμείο Ανάκαμψης (3,2 εκατ. ευρώ).

9. Πιλοτική εφαρμογή του Προγράμματος "Κυψέλη"

Θα ξεκινήσει από τις αρχές του 2022 για την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στους βρεφικούς, παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς και με ιδιαίτερη έμφαση στην έγκαιρη ανίχνευση τυχόν αναπτυξιακών διαταραχών των παιδιών.

10. "Νταντάδες της Γειτονιάς"

Το πρόγραμμα αφορά κυρίως τη φύλαξη βρεφών ηλικίας από 6 μηνών ως 2,5 ετών μέσω της οικονομικής ενίσχυσης των γονέων ώστε να επιτευχθεί η πλήρης επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος, το οποίο θα συγχρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2022 σε δήμους της χώρας, ενώ στη συνέχεια θα εφαρμοστεί σταδιακά σε όλη την επικράτεια.
Νέοι πόροι

11. Αξιοποίηση πόρων Ταμείου Ανάκαμψης - Νέο ΕΣΠΑ

Οι πόροι τους οποίους θα διαχειριστεί το υπ. Εργασίας προσεγγίζουν τα 5 δισ. ευρώ. Τα 3,1 δισ. ευρώ εξ αυτών θα αφορούν τη στήριξη της απασχόλησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου