Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021

Οι 600.000 ανεμβολίαστοι που μας χωρίζουν από το τείχος ανοσίας


Eurokinissi

Με την εμβολιαστική κάλυψη να έχει πιάσει «ταβάνι» στις μεγάλες ηλικίες κι έναν στους τέσσερις ογδοντάρηδες να παραμένει μη εμβολιασμένος για τον κορονοϊό, η διαφορά της Ελλάδας σε σχέση με το ευρωπαϊκό μέσο όρο είναι ό,τι στις ηλικίες άνω των 65 ετών οι περισσότερες χώρες της Δυτικής Ευρώπης έχουν πετύχει εμβολιασμό των πολιτών τους σε ποσοστό 100%. Η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης σε αυτές τις ευπαθείς ηλικιακές ομάδες παραμένει το μεγάλο στοίχημα για την επόμενη μέρα της πανδημίας, καθώς οι άνθρωποι αυτών των ηλικιών είναι που δίνουν τις πιο βαριές νοσήσεις και τις πολυήμερες νοσηλείες στα νοσοκομεία, ενώ συχνά χρήζουν διασωλήνωσης, με τον έναν στους δύο ασθενείς στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας να κερδίζει τη μάχη.

Στην πατρίδα μας, ένα ποσοστό που φτάνει το 25% στις προχωρημένες ηλικίες παραμένει μη εμβολιασμένο ενώ στη βόρειο Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Κιλκίς, την Πιερία, την Πέλλα, την Ξάνθη, την Ροδόπη, την Θεσσαλονίκη και την Λάρισα, εκεί όπου οι επιδόσεις του εμβολιασμού είναι χαμηλές (42%-52%), οι μη εμβολιασμένοι ηλικιωμένοι είναι κατ? αντιστοιχία πολλοί περισσότεροι. Συνολικά, όπως προβλέπουν τα μοντέλα του καθηγητή πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νικολάου Τζανάκη, περίπου 600.000 άνθρωποι ηλικίας άνω των 68 ετών δεν έχουν ακόμα πεισθεί να εμβολιαστούν και αυτοί ουσιαστικά μας χωρίζουν από την επίτευξη του τείχους ανοσίας στο ύψος που θέτει ως ελάχιστο όριο η μετάλλαξη Δέλτα, αν στους εμβολιασμένους πολίτες συνυπολογίσουμε ένα 10% του πληθυσμού (τουλάχιστον) που έχει αποκτήσει φυσική ανοσία μέσα από νόσηση. Την ίδια ώρα όπως εξηγεί ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης το 45% των θανάτων στην Ελλάδα καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια του τρίτου κύματος δηλαδή του κύματος όπου επικρατεί η μετάλλαξη Δέλτα με τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της υψηλής μολυσματικότητας και της ανοσιακής διαφυγής, κάτι που θέτει σε κίνδυνο ακόμα και τους εμβολιασμένους ηλικιωμένους που έχουν χαμηλή ανοσιακή απόκριση λόγω ανοσοκαταστολής ή υποκείμενου νοσήματος ή προχωρημένης ηλικίας. Ο κίνδυνος αυτός άλλωστε αποτυπώνεται και στα στατιστικά των εμβολιασμένων ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με το ποσοστό των διασωληνωμένων νοσηλευομένων που δεν έχουν εμβολιαστεί να έχει μειωθεί στο 86%. Το φαινόμενο αυτό είναι από μόνο του ισχυρό καμπανάκι κινδύνου για να «τρέξει» με μεγαλύτερη ταχύτητα η χορήγηση της τρίτης δόσης στους ανθρώπους που την χρειάζονται, καθώς φαίνεται ότι σταδιακά αυξάνονται οι ασθενείς που έχουν εμβολιαστεί αλλά παρόλα αυτά όταν κολλήσουν κορονοϊό καταλήγουν στη ΜΕΘ.

Ο ίδιος ο Νίκος Τζανάκης στην Κρήτη όπου εργάζεται έχει γνωρίσει ηλικιωμένο που ενώ ήταν να εμβολιαστεί τον εμπόδισε ο ενήλικος γιος του και τα πράγματα πήραν άσχημη τροπή καθώς ο ηλικιωμένος και η σύζυγός του κόλλησαν κορονοϊό, η σύζυγος του το ξεπέρασε αλλά ο ίδιος μπήκε στη ΜΕΘ και δίνει μάχη για τη ζωή του.

Από αυτή την κατηγορία των ασθενών άνω των 68 ετών και κυρίως άνω των 80 ετών αναμένεται να αυξηθούν πολύ οι θάνατοι και η πρόβλεψη του καθηγητή πνευμονολογίας είναι πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα καταγραφούν 3.500 θάνατοι. Σε αυτά τα δυσοίωνα στατιστικά ευρήματα έρχεται να προστεθεί η πρόβλεψη του διακεκριμένου Έλληνα καθηγητή Κοινωνικών και Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Yale Νίκου Χρηστάκη πως για κάθε έναν άνθρωπο που πεθαίνει από κορονοϊό μετά το 2022 θα έχουμε πέντε ανθρώπους οι οποίοι θα έχουν ξεπεράσει τη λοίμωξη και το long COVID σύνδρομο αλλά θα τους έχει αφήσει ο κορονοϊός δυσλειτουργίες σε βασικά όργανα. Γι? αυτό λοιπόν είναι πολύ σημαντική η προσπάθεια που γίνεται αυτές τις μέρες στη βόρεια Ελλάδα με κινητά συνεργεία που πραγματοποιούν πόρτα - πόρτα εμβολιασμούς πηγαίνοντας μαζί με την κινητή μονάδα του «Χαμόγελου του παιδιού» σε χωριά για να εμβολιάσουν διστακτικούς πολίτες με τη συντριπτική πλειονότητα των προσερχομένων να είναι ηλικιωμένοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου