Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021

Τσιόδρας: Με τους εμβολιασμούς έχουμε αποφύγει 8.400 θανάτους

Τα εμβόλια είναι εξαιρετικά ασφαλή και αποτελεσματικά ενώ σε ότι αφορά στην Ελλάδα, έχουν βοηθήσει τη χώρα να αποφύγει 8.400 θανάτους, όπως τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας στην παρουσίαση που έκανε για τα στοιχεία από τους εμβολιασμούς.

Healthpharma.gr

Ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας κ. Τσιόδρας μίλησε για τα οφέλη του εμβολιασμού γενικά αλλά και ειδικά στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από το εμβολιαστικό πρόγραμμα στη χώρα.

Η παρουσίαση έγινε με στόχο να πεισθούν όσοι ακόμη δεν έχουν πεισθεί για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου αλλά και να ξεδιαλύνουν κάποιοι «μύθοι» που δημιουργούνται.

Στην αρχή της ανάλυσής του ο καθηγητής κ. Τσιόδρας είπε ότι υπάρχει ανάγκη η χώρα μας να έχει τα δικά της δεδομένα και αναφέρθηκε στην πρώτη παρερμηνεία που κυκλοφορεί.

«Οσο αυξάνει η εμβολιαστική κάλυψη σε έναν πληθυσμό εμφανίζονται κρούσματα και σε εμβολιασμένους. Αυτό δεν σημαίνει ότι το εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό», ξεκαθάρισε ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας δίνοντας την καλύτερη απάντηση σε όσους χρησιμοποιούν το επιχείρημα «γιατί να κάνω το εμβόλιο αφού κολλάνε και οι εμβολιασμένοι».

Από τα σημαντικότερη στοιχεία που παρουσίασε ο Σωτήρης Τσιόδρας ήταν αυτά για την αποτροπή θανάτων, νοσηλειών σε ΜΕΘ και διασωληνώσεις λόγω του εμβολιασμού.

Σύμφωνα με όσα τόνισε ο κ. Τσιόδρας:

«Μέχρι τις 11 Οκτωβρίου έχουν αποφευχθεί 8.400 θάνατοι. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα είχαμε 8.400 παραπάνω θανάτους από αυτούς που έχουμε σήμερα.

Εχουμε αποφύγει ακόμη, λόγω του εμβολιασμού, 5.560 νοσηλείες σε ΜΕΘ και 5.530 διασωληνώσεις.

Επίσης, θα είχαμε αποφύγει 1.200 θανάτους αν μέχρι τα μέσα Ιουλίου είχαμε εμβολιάσει το 95% του πληθυσμού».
Τσιόδρας: Τα στοιχεία για τα εμβόλια

Σε ότι αφορά στα εμβόλια, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι έχουν εξαιρετική αποτελεσματικότητα σχετικά με τη σοβαρή νόσο σε όλες τις ηλικίες και μειώνουν τον κίνδυνο όχι μόνο στις μεγαλύτερες αλλά και στις μικρότερες ηλικίες.

Υπάρχει μείωση κατά 91% ή στο ένα δέκατο από τον πλήρη εμβολιασμό έναντι θανάτου από Covid 19 για όλες τις ηλικίες, τόνισε.



Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στη μετάλλαξη Δέλτα. Όπως είπε, προ Δέλτα η αποτελεσματικότητα των εμβολίων ήταν από 92% έως 98%. Μετά Δέλτα, από 71% έως 96%. Διατηρείται, δηλαδή, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου και μετά τη Δέλτα περίοδο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει υψηλή αποτελεσματικότητα και για νοσηλείες σε ΜΕΘ στη μετά Δέλτα περίοδο, από 91 έως 98%. Επίσης, τα εμβόλια εμφανίζουν εξαιρετική αποτελεσματικότητα σε όλες τις ηλικίες για νόσηση.

«Έχουμε αποφύγει περίπου 8.400 θανάτους στη χώρα μας με τους εμβολιασμούς», υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου