Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021

Αύξηση 85% στα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων


Καλπάζουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων προς τους ιδιώτες προμηθευτές τους φτάνοντας το τέλος Ιούλιου στα 925 εκατ. ευρώ ήτοι αύξηση περίπου 85% σε σχέση με το τέλος Δεκεμβρίου 2020 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών τα οποία περιλαμβάνονται και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού 2022. Την ίδια στιγμή χαμηλότερα είναι τα χρέη του ΕΟΠΥΥ τα οποία μειώθηκαν στο ίδιο διάστημα κατά 14% στα 156 εκατ. ευρώ.

Ο Προϋπολογισμός προβλέπει επίσης συνολικά έσοδα το 2022 για τα νοσοκομεία της τάξης των 2,66 δισ. ευρώ έναντι εκτίμησης για το τέλος του 2021, 2,91 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι τα έσοδα των νοσοκομείων από τον ΕΟΠΥΥ θα διατηρηθούν σταθερά στα 902 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ακόμη ότι το σύνολο των δαπανών για αντιμετώπιση της πανδημίας ανήλθε σε 1,33 δισ. ευρώ με τις πρόσθετες έκτακτες δαπάνες λόγω της πανδημίας, φορέων του υπουργείου Υγείας να φτάνουν τα 353 εκατ. ευρώ και τις πρόσθετες έκτακτες δαπάνες λόγω της πανδημίας, φορέων κεντρικής διοίκησης πλην του υπουργείου Υγείας στα 115 εκατ. ευρώ.

Προϋπολογισμός για την Υγεία

Σύμφωνα με το προσχέδιο που κατατέθηκε χθες, το 2022, τα νοσοκομεία και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα έχουν έλλειμμα 220 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας επιδείνωση σε σχέση με την πρόβλεψη του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στήριξης κατά 141 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, τα έσοδα προβλέπεται να είναι μειωμένα κατά 16 εκατ. ευρώ, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην αναμενόμενη μείωση των λοιπών εσόδων των εν λόγω φορέων.

Τα έξοδα αναμένεται να είναι αυξημένα κατά 125 εκατ. ευρώ, αποτυπώνοντας τόσο την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης και της δαπάνης για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών, όσο και την αυξημένη δαπάνη μισθοδοσίας του επικουρικού προσωπικού που προσλήφθηκε για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19.

Στο προσχέδιο επισημαίνεται πως το έλλειμμα των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα διαμορφωθεί το 2021 στα 191 εκατομμύρια ευρώ, παρουσιάζοντας επιδείνωση κατά 72 εκατομμύρια, σε σχέση με την πρόβλεψη Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στήριξης.

Ειδικότερα, τα έσοδα εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν αύξηση κατά 239 εκατομμύρια ευρώ, απεικονίζοντας κυρίως τις αυξημένες μεταβιβάσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, καθώς και την αύξηση των μεταβιβάσεων από τον ΕΟΠΥΥ προς τα νοσοκομεία εποπτείας του υπουργείου Παιδείας (Αρεταίειο, Αιγινήτειο) και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΝIΜΤΣ).

Αντίστοιχα, αύξηση ύψους 312 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν και τα έξοδα, γεγονός που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των δαπανών για τη λήψη μέτρων πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου