Τουλάχιστον 28.500 ασθενείς με COVID-19 στη χώρα μας έχουν λάβει θεραπεία στο σπίτι τους με αντιιικά φάρμακα από τα τέλη Μαρτίου –όταν και προστέθηκε στο οπλοστάσιο έναντι της νόσου το paxlovid– έως και σήμερα
AP Photo / Armando Franca.
Τουλάχιστον 28.500 ασθενείς με COVID-19 στη χώρα μας έχουν λάβει θεραπεία στο σπίτι τους με αντιιικά φάρμακα από τα τέλη Μαρτίου –όταν και προστέθηκε στο οπλοστάσιο έναντι της νόσου το paxlovid– έως και σήμερα. Περισσότερα από τα μισά αντιιικά (17.000) έχουν χορηγηθεί τον τελευταίο ενάμιση μήνα, δηλαδή σε μια περίοδο κατά την οποία κορυφώθηκε το τρέχον επιδημικό κύμα. Σε καθημερινή βάση εγκρίνονται περίπου 400-500 αιτήσεις για χορήγηση των φαρμάκων, τα οποία είτε αποστέλλονται με κούριερ κατ’ οίκον είτε παραλαμβάνονται από τους ίδιους τους ασθενείς από φαρμακεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ, μια διαδικασία που εφαρμόζεται συστηματικά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.
Η αντιιική θεραπεία είναι το ένα από τα δύο βασικά όπλα των επιστημόνων έναντι της COVID-19. Το άλλο είναι τα εμβόλια και, όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, από τον Οκτώβριο και μετά εκτιμάται ότι θα είναι διαθέσιμα τα επικαιροποιημένα εμβόλια που παρέχουν προστασία έναντι μόλυνσης και για την παραλλαγή «Ομικρον».
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα επικαιροποιημένα εμβόλια θα έρθουν σε δύο φάσεις. Αρχικά αναμένεται να είναι διαθέσιμο αυτό που προστατεύει έναντι των πρώτων παραλλαγών «Ομικρον» και για τον οποίο ήδη οι παρασκευάστριες εταιρείες έχουν καταθέσει φακέλους προς έγκριση κυκλοφορίας στις ρυθμιστικές αρχές, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν τα εμβόλια έναντι των παραλλαγών «Ομικρον ΒΑ.4» και «Ομικρον ΒΑ.5».
Ευλογιά των πιθήκων
Τον Οκτώβριο αναμένεται να είναι διαθέσιμα τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια που θα προστατεύουν κατά των υποπαραλλαγών της «Ομικρον».
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», εντός των ημερών θα φθάσουν στη χώρα μας 3.000 δόσεις των εμβολίων κατά του ιού της ευλογιάς των πιθήκων, από την κεντρική προμήθεια της Ε.Ε. Θα ακολουθήσει η συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών –είναι προγραμματισμένη για τις 23 Αυγούστου–, τα μέλη της οποίας θα εισηγηθούν το πότε αυτά θα χορηγούνται. Σημειώνεται ότι έως και χθες είχαν καταγραφεί στη χώρα μας 48 περιστατικά ευλογιάς των πιθήκων.
Οσον αφορά τα αντιιικά φάρμακα, πρόσβαση σε αυτά έχουν σήμερα μόνο Ελληνες πολίτες και αλλοδαποί που έχουν ΑΜΚΑ. Στο ζήτημα αυτό αναφέρεται και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σε επιστολή που απέστειλε προχθές στην αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, όπου ζητεί να υπάρξει μέριμνα και για επισκέπτες της χώρας. Οπως επισημαίνει στην επιστολή, «σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από ιατρούς-μέλη μας τις τελευταίες ημέρες, εν μέσω υψηλής τουριστικής εποχής, είναι φυσικό να ασθενήσουν από COVID-19 και επισκέπτες, μερικοί εκ των οποίων πληρούν τα κριτήρια χορηγήσεως του αντιιικού φαρμάκου paxlovid. Επειδή όμως ως αλλοδαποί δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ, δεν μπορούν να προμηθευθούν το φάρμακο ούτε και επί πληρωμή. Παρακαλούμε για την άμεση επίλυση του ζητήματος ως εκ του επείγοντος χαρακτήρα του για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας».
Τι ισχύει για αλλοδαπούς
Πάντως, έως και χθες στο υπουργείο Υγείας είχαν φθάσει δύο περιπτώσεις αλλοδαπών με COVID-19 που ζήτησαν να λάβουν αντιιικό φάρμακο και ουδείς εξ αυτών πληρούσε τα κριτήρια. Πηγές του υπουργείου Υγείας ανέφεραν στην «Κ» ότι, αν και διερευνάται το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, η πρώτη μέριμνα είναι να εξασφαλιστεί η πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε αυτές τις θεραπείες. Οπως διευκρινίζουν, σε καμία χώρα της Ε.Ε., ούτε σε χώρες εκτός Ε.Ε. με μεγάλο αριθμό επισκεπτών, δεν μπορούν να λάβουν paxlovid πολίτες άλλων χωρών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου