Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν / Φωτογραφία: AP Photo/Virginia Mayo
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
Σε συναγερμό έχουν τεθεί κυβερνήσεις και Ευρωπαϊκή Ένωση ενόψει του χειμώνα που προμηνύεται «βαρύς», με μείζονα ενεργειακή κρίση, εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Στην Ευρώπη, οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας συνεχίζουν να καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, εντείνοντας την ανησυχία για την πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια και τη θέρμανση, καθώς ο χειμώνας πλησιάζει.
Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας για το επόμενο έτος στη Γερμανία, σημείο αναφοράς της Ευρώπης, εκτινάχθηκαν για λίγο πάνω από τα 1.000 ευρώ ανά μεγαβατώρα τη Δευτέρα, πριν υποχωρήσουν ξανά στα 840 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Αντίο στο ζεστό ντους και στα φώτα στους δρόμους: Έτσι μειώνει τη χρήση ενέργειας η Ευρώπη -Τα μέτρα ανά χώρα
Ευρώπη: Σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας -Τρόμος ενόψει χειμώνα για ρεύμα-θέρμανση
Φον ντερ Λάιεν: Έρχεται μεταρρύθμιση στην αγορά ενέργειας
Σε ένα τέτοιο κλίμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει «έκτακτη παρέμβαση και μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», όπως ανακοίνωσε σε σχεδόν δραματικούς τόνους η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Η λειτουργία της επικρίνεται έντονα από ένα μέρος των χωρών-μελών της ΕΕ απέναντι στη δραματική αύξηση των τιμών, ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Η δραματική αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας δείχνει ξεκάθαρα τα όρια της υφιστάμενης λειτουργίας της αγοράς. Αυτή σχεδιάστηκε σε μια πολύ διαφορετική συγκυρία», εξήγησε η πρόεδρος της Κομισιόν κατά τη διάρκεια διάσκεψης στο Μπλεντ της Σλοβενίας, πριν από μια έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, που οργανώνεται στην Πράγα στις 9 Σεπτεμβρίου.
Έκτακτη σύνοδος κορυφής για την ενεργειακή κρίση
Ταυτόχρονα, προετοιμάζεται έκτακτη Σύνοδος Κορυφής προκειμένου οι Ευρωπαίοι να επιχειρήσουν να δώσουν μια απάντηση στην πρόκληση του φετινού χειμώνα.
Τα κράτη της ΕΕ παλεύουν με τεράστιες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας από τότε που ο βασικός προμηθευτής φυσικού αερίου, η Ρωσία, εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, προκαλώντας δυτικές κυρώσεις και κηρύσσοντας έναν άτυπο «ενεργειακό» πόλεμο. Οι χώρες που υποστηρίζουν την Ουκρανία προσπαθούν να μειώσουν τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου και να επιτύχουν την πολυπόθητη απεξάρτηση.
Η Ρωσία, η οποία πέρυσι προμήθευσε την ΕΕ με το 40% του φυσικού αερίου που χρειαζόταν, με τη σειρά της περιόρισε τις προμήθειες, ασκώντας σοβαρές πιέσεις στην Ευρώπη.
Σε ένα τέτοιο σκηνικό, εντείνονται οι εκκλήσεις για ένα ανώτατο όριο σε επίπεδο ΕΕ στην τιμή του φυσικού αερίου και την αποσύνδεσή του από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, μια πρόταση που έκανε η ελληνική κυβέρνηση στα ευρωπαϊκά όργανα ήδη από τον Μάρτιο.
«Οι επόμενοι πέντε-δέκα χειμώνες θα είναι τρομεροί, αν δεν κάνουμε τίποτα»
Η υπουργός Ενέργειας του Βελγίου, σε δραματικούς τόνους, προειδοποίησε ότι οι χώρες της ΕΕ θα αντιμετωπίσουν πέντε έως δέκα τρομερούς χειμώνες, εάν δεν γίνει τίποτα για τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου.
Η Τιν βαν ντερ Στρέτεν έγραψε στο Twitter ότι οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη πρέπει να «παγώσουν» επειγόντως, προσθέτοντας ότι η σχέση μεταξύ των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας είναι τεχνητή και πρέπει να μεταρρυθμιστεί.
«Οι επόμενοι πέντε έως δέκα χειμώνες θα είναι τρομεροί, αν δεν κάνουμε τίποτα», είπε. «Πρέπει να δράσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και να εργαστούμε για να ''παγώσουμε'' τις τιμές του φυσικού αερίου».
Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας εκτινάχθηκαν επίσης στα ύψη στην Ευρώπη και έφθασαν σε υψηλά ρεκόρ αυτή την εβδομάδα. Η κατάσταση αυτή πλήττει εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς το φυσικό αέριο αποτελεί σημαντική πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
«Πρέπει να σταματήσουμε αυτή την τρέλα που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στις ενεργειακές αγορές», δήλωσε ο καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ, από την πλευρά του. «Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος πρέπει να μειωθούν» είπε, καλώντας την ΕΕ να αποσυνδέσει τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας από εκείνες του φυσικού αερίου.
«Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον Πούτιν να καθορίζει την ευρωπαϊκή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας κάθε μέρα», πρόσθεσε.
Μπορεί ο κόσμος να αντεπεξέλθει χωρίς ρωσικό αέριο και πετρέλαιο;
Η Γερμανία -ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου το 2020- αγωνίζεται για να ενισχύσει τα αποθέματά της σε φυσικό αέριο πριν από το χειμώνα, παρά το γεγονός ότι η Ρωσία μείωσε τις παραδόσεις, αναφέρει το δημοσίευμα του BBC.
Στόχος της είναι να καλύψει τη χωρητικότητα των αποθεμάτων της σε φυσικό αέριο στο 85% μέχρι τον Οκτώβριο. Για το σκοπό αυτό έχει εφαρμόσει μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας.
Ο υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, είπε ότι τέτοια μέτρα -μαζί με την αγορά φυσικού αερίου από εναλλακτικούς προμηθευτές- επέτρεψαν στη Γερμανία να εκπληρώσει τον στόχο της νωρίτερα από το αναμενόμενο.
Εκτίμησε ότι ο στόχος του 85% θα μπορούσε να επιτευχθεί μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, ένα ενδεχόμενο που θα έδινε σημαντική ανάσα στους Γερμανούς εν όψει του χειμώνα.
Στα «σκαριά» σχέδιο της Κομισιόν για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι «εξετάζει επειγόντως τις διαφορετικές δυνατότητες για την εισαγωγή ανώτατων ορίων τιμών για το φυσικό αέριο», χωρίς να διευκρινίσει ποια μορφή θα έχει αυτό το όριο.
Την πρόταση, πλέον, εξετάζουν σοβαρά επιτελεία και αρμόδια υπουργεία των κρατών-μελών.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν δαπανήσει πάνω από 280 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης, τα οποία, ωστόσο, αποδεικνύονται εξαιρετικά λίγα σε σχέση με το μέγεθος των επιπτώσεων.
Η μεγαλύτερη ανησυχία όμως αφορά στο γεγονός πως χωρίς δραστικά μέτρα δεν πρόκειται να υπάρξει ουσιαστική αντιμετώπιση και ο χειμώνας δεν έχει καν «χτυπήσει την πόρτα» στη Γηραιά Ηπειρο.
La Repubblica: Η Γερμανία το σκέφτεται για πλαφόν στο φυσικό αέριο
Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, η γερμανική κυβέρνηση δείχνει να αλλάζει στάση σε ό,τι αφορά την επιβολή ανώτατης τιμής στο φυσικό αέριο.
«Συγκρατημένη αισιοδοξία στην κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι. Στο Βερολίνο κάτι κινείται και, σε ό,τι αφορά το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, υπάρχει μια ουσιαστική, θετική διάθεση», γράφει η εφημερίδα της Ρώμης στη διαδικτυακή της έκδοση.
Προσθέτει, δε, ότι «το μήνυμα έφτασε στο κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης, το Παλάτσο Κίτζι, από την καγκελαρία, και θα πρέπει να βρει επιβεβαίωση, βέβαια, στη φάση λήψης συγκριμένων αποφάσεων».
Η La Repubblica υπογραμμίζει, τέλος, ότι «όλα θα επαληθευθούν στις 9 Σεπτεμβρίου, στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
«Η Ρωσία δεν κερδίζει την ενεργειακή μάχη. Θα αναγκαστεί να καίει ολοένα και περισσότερο φυσικό αέριο τους επόμενους μήνες, καθώς οι αποθήκες της χώρας έχουν γεμίσει», υπογράμμισε ο επικεφαλής Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Φατίχ Μπιρόλ.
Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη ενεργειακή κρίση στην ιστορία της και ο διευθύνων σύμβουλος της Shell προειδοποιεί ότι ο εφιάλτης δεν θα τελειώσει εύκολα.
«Το ότι θα είναι εύκολο ή θα τελειώσει, νομίζω ότι είναι μία φαντασίωση που θα πρέπει να ξεχάσουμε», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Shell, Ben Van Beurden.
Τα μέτρα που παίρνουν οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη
Καθώς το Κρεμλίνο μειώνει τις παραδόσεις φυσικού αερίου και οι διακοπές λειτουργίας των μονάδων παραγωγής ενέργειας εντείνουν τη στενότητα εφοδιασμού, η Ευρώπη δεν έχει άλλη επιλογή από το να περιορίσει τη ζήτηση.
Κι ενώ ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, όπου σχεδόν τα μισά σπίτια βασίζονται στο φυσικό αέριο για θέρμανση, είναι περισσότερο εκτεθειμένες από άλλες, η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να συσπειρωθεί. Τα κράτη-μέλη του μπλοκ στοχεύουν να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου κατά 15% μέχρι τον φετινό χειμώνα, εάν η Ρωσία -η οποία ιστορικά κάλυπτε περίπου το 40% της ζήτησης της ΕΕ για το καύσιμο αυτό- κλείσει τη στρόφιγγα.
Ανάμεσα στις βασικές πρωτοβουλίες που έχουν πάρει ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες για τον περιορισμό της χρήσης ενέργειας περιλαμβάνονται τα κρύα ντους και το κατέβασμα του θερμοστάτη στους εργασιακούς χώρους.
Ζελένσκι: Η Ρωσία ασκεί οικονομική τρομοκρατία
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην ενεργειακή διάσκεψη που πραγματοποιείται στη Νορβηγία και με αφορμή τις ρωσικές τακτικές για το φυσικό αέριο, κατηγόρησε τη Μόσχα ότι ασκεί οικονομική τρομοκρατία, προσπαθώντας να εμποδίσει τις ευρωπαϊκές χώρες να αποθηκεύσουν φυσικό αέριο ενόψει του χειμώνα, όταν ο αντίκτυπος από τους αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος θα προκαλέσει δυσκολίες στη θέρμανση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Αποτελεσμα της ορθης πλευρας της ιστοριας στην οποια δηθεν βρισκομαστε .
ΑπάντησηΔιαγραφήΜα γιατί ο Πούτιν δεν μας δίνει αέριο με ευρώ για να του .....τα κλέβουμε όπως ήδη κάναμε σε όλη την Δύση με τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία; Α είναι πολύ κακος
ΑπάντησηΔιαγραφή