Κυριακή 21 Αυγούστου 2022

Κορονοϊός: Γιατί κάποιοι δεν κόλλησαν ποτέ τον ιό – Τι λένε οι ειδικοί

Κορονοϊός: Γιατί κάποιοι δεν κόλλησαν ποτέ τον ιό – Τι λένε οι ειδικοί

Νέα έρευνα αποκαλύπτει γιατί σε κάποιους ο ιός απλά τους… προσπερνά.
HR

«Αλώβητοι» φαίνεται ότι παραμένουν κάποιοι από τον ιό του κορoνοϊού μετά από δυόμιση χρόνια πανδημίας. Είναι θέμα τύχης γονιδίων, ανοσοποιητικού ή συμβαίνει κάτι άλλο;

Νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, υποστηρίζει ότι η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνεται από την εξαιρετικά μεταδιδόμενη μετάλλαξη Όμικρον αντιμετωπίζει τόσο αδιόρατα συμπτώματα, ώστε ενδέχεται να μην συνειδητοποιήσει ποτέ ότι μολύνθηκε.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της μελέτης, το 56% όσων έχουν μολυνθεί από τη μετάλλαξη Όμικρον δεν γνωρίζουν ότι κόλλησαν κορονοϊό. Παλαιότερες μελέτες, επίσης, υποστηρίζουν ότι το 80% όσων έχουν μολυνθεί δεν εμφάνισαν ποτέ συμπτώματα.

Μήπως είναι θέμα ανοσοποιητικού

Ένας ακόμη λόγος που κάποιοι δεν μολύνονται είναι ο ρόλος του ανοσοποιητικού συστήματος. Υπό το πρίσμα αυτό όλο και περισσότερες έρευνες επικεντρώνονται στον ρόλο που διαδραματίζει το ανασοποιητικό μας σύστημα κατά τη λοίμωξη με τον κορονοϊό.

Πιθανώς, μια ταχεία και ισχυρή ανοσολογική απόκριση λαμβάνει χώρα εξαρχής, εμποδίζοντας την αναπαραγωγή του ιού σε πρώτη φάση. Οι επιδόσεις του ανοσοποιητικού μας, εξηγεί η Δρ Broadbent, κρίνονται από έναν συνδυασμό παραγόντων που περιλαμβάνουν την ηλικία, τα γονίδια και τον τρόπο ζωής.

Έτσι, η ισχυρή και άμεση ανοσοαπόκριση:

μπορεί να είναι αποτέλεσμα ενός τρόπου ζωής που περιλαμβάνει άσκηση και σωστή διατροφή, μέριμνα για επάρκεια σε βιταμίνη D και επαρκή ύπνο

οφείλεται ενδεχομένως στα γονίδια, όπως προκύπτει από μελέτες που αποδίδουν σε γενετικούς παράγοντες ένα στα πέντε (20%) περιστατικά σοβαρής COVID-19 και υποδεικνύουν έτσι ότι το γονιαδιακό μας προφίλ θα κρίνει την ανοσιακή αντίδραση.

Σε μελέτη που πραγματοποιεί η Δρ Broadbent και η ομάδας της σε κύτταρα της ρινικής κοιλότητας, ανακάλυψαν ότι το κυτταρικό δείγμα ενός δότη δεν μπορούσε να προβληθεί από τον SARS-CoV-2 και ότι κάποιες γενετικές παραλλαγές -μερικές εκ των οποίων εμπλέκονται στην ανοσοαπόκριση- ενδεχομένως εξηγούν γιατί συνέβη αυτό.

Μια από αυτές μάλιστα έχει δείξει παλαιότερα αντίσταση και στην μόλυνση από τον ιό HIV είναι προϊόν διασταυρούμενης ανοσίας, εξασφαλίζεται δηλαδή η προστασία χάρη σε παλαιότερη μόλυνση από άλλους ανθρώπινους κορωνοϊούς (HCoVs) που προκαλούν ήπια γενικά νόσο έναντι του SARS-CoV-2.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου