Συντάκτης: Virus
Η αποτελεσματικότητα της απάντησης του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος σε μια νέα μετάλλαξη του κορονοϊού σχετίζεται με το ποια προηγούμενη μετάλλαξη αντιμετώπισε και από τον αριθμό των δόσεων των εμβολίων με τα οποία θωρακίστηκε. Ένας οργανισμός που επαναμολύνθηκε από παραλλαγή όμικρον θα επιδείξει μεγαλύτερη ανοσία σε μια υποπαραλλαγή.
Μια παλαιότερη μόλυνση από προηγούμενα πανδημικά κύματα που κυριαρχούσαν διαφορετικά στελέχη δεν μπορεί να λειτουργήσει με βεβαιότητα ως άμυνα σε ενδεχόμενη σφοδρή επίθεση στο ανοσοποιητικό σύστημα όπως εξηγεί ο καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης Γιώργος Ατσαλάκης. Συνεπώς, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη νέα παραλλαγή τμήματα του πληθυσμού, δηλαδή ανάλογα με την παραλλαγή με την οποία είχαν επαναμολυνθεί, την ηλικία τους και τον εμβολιασμό τους. Σύμφωνα με τον καθηγητή η παραλλαγή όμικρον μπορεί να ξεγελάσει το ανοσιοποιητικό σύστημα 20 φορές περισσότερο από το αρχικό στέλεχος καθώς η κυριαρχούσα παραλλαγή και κυρίως οι νέες υποπαραλλαγές το ενεργοποιούν λιγότερο και δεν μπορεί να προστατευτεί από επαναλοιμώξεις.
Προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι στην Ελλάδα το τείχος ανοσίας ατονεί το τελευταίο πεντάμηνο. Ήδη οι υποπαραλλαγές και στην χώρα μας επιφέρουν αρκετές εισαγωγές στα νοσοκομεία, ενώ ο αριθμός θανάτων ανεβαίνει. Ενδεικιτκό είναι ότι στην Ελλάδα ο εμβολιασμός έφθασε στο 71% του πληθυσμού με τις δυο δόσεις και έχει νοσήσει το 42% του πληθυσμού, σύμφωνα με τον καθηγητή. Ως γνωστόν, η υποπαραλλαγή ΒΑ.5 προκαλεί αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία και αυξάνει τους θανάτους. Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και την εξέλιξη του ιού, ο καθηγητής εκτιμά ότι ενδεχομένως να εμφανιστεί νέα μετάλλαξη με αυξημένη παθογένεια το Φθνινόπωρο, Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Σε αυτή την περίπτωση, οι πληθυσμοί χωρίς δυνατή ανοσία πιθανότατα να δυσκολευτούν, κατά τα λεγόμενα του καθηγητή. Ωστόσο, τα επικαιροποιημένα εμβόλια και τα νέα φάρμακα αναμένεται να αποτρέψουν ένα κύμα με υψηλό ποσοστό θανάτων και να μετριάσουν τις συνέπειες στους νοσούντες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου