Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2025

Εθνικό Σύστημα Υγείας / Οι απολύσεις νέων γιατρών και η «σκόπιμη υποστελέχωση»

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" από την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ). (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)


Τις αιφνιδιαστικές και παράνομες όπως σημειώνουν απολύσεις τους, κατήγγειλαν πριν λίγες μέρες οι ειδικευόμενοι γιατροί του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Κρήτης ΠΑΓΝΗ, που ειδοποιήθηκαν αιφνιδιαστικά ότι δεν ανήκουν στο δυναμικό του νοσοκομείου.

«Πώς είναι δυνατόν να υποστηρίζετε ότι δεν βρίσκετε γιατρούς για να προσλάβετε και την ίδια στιγμή να απολύονται τα πιο χρήσιμα εργατικά χέρια των δημοσίων νοσοκομείων;» γράφουν στην σχετική τους ανακοίνωση.

Δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό. Οι ειδικευόμενοι παρατασιακοί γιατροί που έβαλαν και βάζουν πλάτη στα νοσοκομεία της χώρας σε δύσκολες εποχές για το ΕΣΥ, βιώνουν έναν «ξαφνικό εργασιακό θάνατο» όπως λέει στο tvxs ο κ. Γιώργος Σιδέρης, γιατρός και πρόεδρος των εργαζόμενων νοσοκομείου ΑΤΤΙΚΟ.

«Οι γιατροί αυτοί ανήκουν σε μια γενιά επιστημόνων 30-35 ετών. Με λίγα λόγια η κυβέρνηση θα διώξει από τη χώρα και τους ελάχιστους που έχουν μείνει» συμπληρώνει ο χειρουργός Παναγιώτης Παπανικολάου Γενικός Γραμματέας της ΟΕΝΓΕ και προσθέτει πως «ακόμα και σε αυτό το ζήτημα, στο ποιοι ειδικευόμενοι φεύγουν και ποιοι μένουν, βλέπουμε τη λογική του ρουσφετιού, πέραν του ότι η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση έχει γονατίσει τα νοσοκομεία».

Οι μαζικές απολύσεις παρατασιακών ειδικευόμενων γιατρών γίνονται εξαιτίας του ότι καλύπτονται σιγά σιγά οι κενές οργανικές θέσεις των οποίων τα κενά κάλυπτε η κυβέρνηση, παρατείνοντας τον χρόνο των ειδικευόμενων (εξού και ο όρος παρατασιακοί). Με αυτόν τον τρόπο, οι αποκαλούμενοι ειδικευόμενοι -οι οποίοι ωστόσο έχουν πάρει την ειδικότητα τους- αντί να βγουν να αναζητήσουν εργασία έμεναν στο δημόσιο νοσοκομείο με μισθό ανειδίκευτου γιατί δεν τους αναγνώριζε το κράτος την ειδικότητα.

Αυτή η έκτακτη συνθήκη εξυπηρέτησε την κυβέρνηση. Το κράτος κάλυπτε τις κενές θέσεις με χαμηλόμισθους αλλά έμπειρους πλέον γιατρούς. Και οι γιατροί από τη μεριά τους, δεν βγήκαν αμέσως να αναζητήσουν δουλειά στην ελεύθερη αγορά, όπως λένε στο tvxs γιατροί του ΕΣΥ.

«Δεν μπορούμε να παρακάμψουμε το γεγονός ότι αυτοί οι άνθρωποι ξεζουμίστηκαν όταν τους είχαμε ανάγκη και τώρα τους λένε σε 12 ώρες φεύγεις. Κανένας συνάδελφος δεν θέλει να κάνει εσαεί παράταση. Ήθελε να διοριστεί ή έστω να μην του κάνει ξαφνικό θάνατο» προσθέτει ο κ Σιδέρης.

Το ότι καλύπτονται σιγά σιγά οι κενές οργανικές θέσεις, είναι ένα θετικό γεγονός. Ωστόσο δεν προϊονίζει μια καλύτερη μέρα για το ΕΣΥ γιατί η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση λειτουργούν απόλυτα διαλυτικά. Στην πραγματικότητα χρειαζόμαστε και τους γιατρούς που καλύπτουν οργανικές θέσεις και τους ειδικευόμενους που απολύονται και πάλι τα νοσοκομεία δεν θα είναι σε πλήρη στελέχωση.

Τα ρουσφέτια

Ο κ. Παπανικολάου προσθέτει και μία άλλη διάσταση του θέματος, τη ρουσφετολογική λογική που επικρατεί και με αφορμή την ανάγκη της συγκεκριμένης ομάδας εργαζόμενων.

«Σε τέτοιοι περιβάλλον απροειδοποίητων απολύσεων γιατρών, έχουμε δει κατά καιρούς διοικήσεις να κάνουν ρουσφέτια σε συνεργασία με διευθυντές υπηρεσιών διορισμένους απευθείας από το υπουργείο.

Έχουμε δει διοικητές των νοσοκομείων συχνά σε συνεργασία με τους περιφερειακούς διευθυντές να αυθαιρετούν. Να απολύουν παρατασιακούς μαζικά απροειδοποίητα. Να κάνουν αλα καρτ λύσεις συμβάσεων. Να κρατάνε κάποιους που είναι λιγότερο χρόνο παρατασιακοί ειδικευόμενοι, σε σχέση με άλλους, ρουσφέτι δηλαδή ανάμεσα σε παρατασιακούς.

Όταν συπληρωθούν όλες οι οργανικές θέσεις, είναι λογικό να φεύγουν κάποιοι. Το ποιος θα φύγει όμως έχει γίνει θέμα ρουσφετιού!».

Ο κ. Παπανικολάου θυμίζει πως οι παρατασιακοί γιατροί έχουν χρησιμοποιηθεί από τις διοικήσεις με πολλούς τρόπους: «Είχαμε καταγγείλει διοικήτρια στον Ερυθρό Σταυρό που ήθελε να ασκήσει πειθαρχική δίωξη σε εργαζόμενο και απειλούσε ότι θα διώξει τους παρατασιακούς που τον υποστήριξαν. Είχαμε καταγγελία και από το ΑΤΤΙΚΟ, ότι για να κρατήσουν γαλάζιους εργαζόμενους μπλόκαραν τους ειδικευόμενους».

Ο μύθος του «δεν βρίσκουμε γιατρούς» και η «σκόπιμη υποστελέχωση»

Γιατί όμως δεν μετακινούνται σε άλλα νοσοκομεία τα οποία αιμορραγούν εξαιτίας της υποστελέχωσης;

Η δυνατότητα αυτή υπάρχει και κερδήθηκε μετά από αγώνες των ενώσεων όπως υπογραμμίζει ο κ. Παπανικολάου.

«Είχαμε αποσπάσει από Πλεύρη και Γκάγκα δέσμευση πως εάν σε ένα νοσοκομείο συμπληρωθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις, οι παρατασιακοί να μπορούν αν θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται σε άλλο νοσοκομείο της ίδιας περιφέρειας που υπάρχει ανάγκη. Να πάνε πχ αυτοί που φεύγουν από το ΠΑΓΝΗ στο Βενιζέλειο ή άλλου. Υπάρχει η δυνατότητα αλλά κάνουν ότι δεν ξέρουν. Από τη στιγμή που έχουμε τόσες ελλείψεις είναι τραγικό να τους διώχνεις. Αυτά είναι τα αποτελέσματα όμως των μνημονίων και των μηχανισμών που τους ελέγχουν ακόμα κι αυτούς και τους προηγούμενους. Πέρα από το ότι για την συγκεκριμένη κυβέρνηση είναι και θέμα επιλογής η ιδιωτικοποίηση της υγείας, το υπόβαθρο είναι η πολιτική της ΕΕ που τους έχει με το μαχαίρι στο κόκκαλο».

«Βρήκαμε αιτήσεις ανθρώπων που δεν τους πήραν. Επίσης προκηρύσσουν μια θέση κάπου που δεν πάει κανένας για να βγαίνουν να λένε ότι δεν πάνε οι γιατροί. Τους κάναμε πρόταση για το πως θα γίνονται οι προκηρύξεις. πχ να είναι πανελλαδικές, ανά ειδικότητα με όρους συγκεκριμένους, έναν οδικό χάρτη χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες. Κανένας δεν μας έχει φέρει αντίρρηση για αυτή την πρόταση. Ο Χρυσοχοϊδης μάλιστα έλεγε ότι συμφωνεί σε πολλά σημεία, δεν την εφάρμοσε κανένας. Άρα η υποστελέχωση είναι σκόπιμη» λέει ο κ. Παπανικολάου που υπογραμμίζει πως δεν γίνεται λόγος στα συστημικά ΜΜΕ για το σκάνδαλο της υποχρηματοδότησης.

Η εξαθλίωση του ΕΣΥ: Ο ΕΟΠΥΥ χρωστάει 12 δις ευρώ στα νοσοκομεία

«Πόσα λεφτά χρωστάει ο ΕΟΠΥΥ στα νοσοκομεία για το διάστημα 2018-24; Πάνω από 12 δις ευρώ! Ρωτάμε τον Άδωνι από τον Φεβρουάριο του 24, για την εξαετία, τι θα κάνει αν θα πληρώσει ή θα το διαγράψει. Ποιος απάντησε; Όχι ο υπουργός αλλά ο Συνήγορος του Πολίτη μετά από καταγγελίες. Με ένα κείμενο καταπέλτη για τις υπερχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ. Διατηρούν τον απαρχαιωμένο θεσμό του αγροτικού γιατρού που δεν υπάρχει σε καμία σοβαρή χώρα γιατρός να μην πηγαίνει πρώτα σε νοσοκομείο.

Τι έκανε η κ. Αγαπηδάκη; Τους ανέθεσε με το ζόρι καθήκοντα ειδικευμένου παθολόγου ή παιδιάτρου ή γενικής ιατρικής. Τους ονομάζει προσωπικούς γιατρούς. Δεν έχουν κάνει μία μέρα ειδικότητα σε νοσοκομείο! Τους φορτώνουν με το ζόρι να κάνουν διακομιδές βαρέως πασχόντων. Δηλαδή καβάλα το αγροτικό, να τον πας σε ΜΕΘ 40 χιλιόμετρα μακριά. Αν συμβεί κάτι θα την πληρώσει ο γιατρός. Έχω πάει πολλές φορές σε δικαστήρια. Ο εισαγγελέας λέει στον γιατρό, εσύ έδωσες όρκο. Αν οι συνθήκες ήταν κακές γιατί πήγες;

Ε, αυτοί οι νέοι συνάδελφοι αυτοί θα φύγουν από τη χώρα. Όσοι έφυγαν μετά την ειδικότητα για μετεκπαίδευση ξαναγυρνάνε. Όσοι φεύγουν μετά το πτυχίο δεν επιστρέφουν ποτέ. Η ειδικότητα είναι δεύτερο πανεπιστήμιο. Κάνουμε εξαγωγή γιατρών στη Γερμανία και στην Αγγλία και κάνουμε εισαγωγή από Τσιμπουχτού».

9 σχόλια:

  1. Διωξτε τον πλασιε οσο ειναι καιρος ,θα κλαιτε ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτά τα πράγματα μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν, σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Καμία χώρα που σέβεται τους εργαζόμενους δεν απολύει με αυτόν τον τρόπο. Για να μιλήσω για τις σκανδιναβικές χώρες, όταν είναι να απολυθεί κάποιος (γιατί και εδώ απολύουν και κάνουν μειώσεις προσωπικού όταν το κρίνουν απαραίτητο) έχει διορία ο εργαζόμενος τρεις μήνες για να βρει νέα δουλειά. Δεν αφήνεις ανθρώπους από τη μία στιγμή στην άλλη χωρίς δουλειά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Oυδεις στοιχειωδως σοβαρος συναδελφος επιλεγη ΕΣΥ.Δικιο εχει και ο εισαγγελεας .Μακρια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Που σαι .....Πολακη.....γύρνα πίσω.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δυστυχως ετσι ειναι ...

      Διαγραφή
    2. Τον έβριζα 4 χρόνια αλλά είναι έτη φωτός καλύτερος από αυτούς σημερα

      Διαγραφή
    3. Καμια σχεση με αυτούς ,όχι ότι ήταν και αυτός Άγιος αλλα

      Διαγραφή
  5. Να λέτε καλά που δεν ανέθεσε σε βύσματα τύπου.....σταθμάρχη τα ΠΙ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή