Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2024

Τα κρυφά μυστικά της Πάτρας – Κοκαΐνη στα λύματα της πόλης – Αποκαλυπτική μελέτη

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Υγιεινής του Πανεπιστημίου Πατρών και τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Αθηνών, το 2023 έως τον Απρίλιο του 2024.


Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από τη μελέτη της επιδημιολογίας των λυμάτων της Πάτρας, η οποία έγινε για πρώτη φορά. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα καταγράφεται παρουσία παράνομων ναρκωτικών ουσιών στα αστικά λύματα, τα οποία είναι ευρέως γνωστά ως «ecstasy», καθώς και την παρουσία κοκαΐνης, μορφίνης, κωδεΐνης, αμφεταμίνης. Επίσης καταγράφεται αύξηση της κατανάλωσης φαρμάκων αντιβιοτικών, αντικαταθληπτικών και αναλγητικών.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Υγιεινής του Πανεπιστημίου Πατρών και τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Αθηνών, το 2023 έως τον Απρίλιο του 2024.

Στο Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» λειτουργεί πλέον υπερσύγχρονο μηχάνημα PET-Scan

Συντάκτης: Virus

Πρεμιέρα έκανε η λειτουργία του υπερσύγχρονου μηχανήματος PET-Scan στο νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας». Το μηχάνημα αποκτήθηκε με τη δωρεά του ευεργέτη της Πάτρας Αθανάσιου Στεφανόπουλου.

Σύμφωνα με όσα δήλωσαν στο τοπικό μέσο pelop.gr ο αναπληρωτής διοικητής του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» Παναγιώτης Δημόπουλος και ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας Αθανάσιος Χονδρομάρας, το νοσοκομείο πλέον διαθέτει το καλύτερο μηχάνημα στη Δυτική Ελλάδα. Όπως ανακοίνωσαν σε σχεδόν ενάμιση μήνα, αναμένεται να έρθει ο δωρητής από την Αμερική, για να πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του νέου κτιρίου.

Αυστηροποιούνται τα μέτρα για τη βία κατά των γιατρών – Οι αποφάσεις Άδωνι Γεωργιάδη

Ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει ο υπουργός Υγείας για τη βία κατά των γιατρών

Μαρία Γλένη HR

Προς αυστηροποίηση βαίνουν τα μέτρα για τη βία κατά των γιατρών καθώς τα τελευταία περιστατικά που καταγράφονται με θύματα το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό έχουν θορυβήσει τόσο την ιατρική κοινότητα όσο και το υπουργείο Υγείας.

Το τελευταίο διάστημα τα περιστατικά βίας στις λευκές μπλούζες όπως συνηθίζεται να λέγεται έχουν πάρει διαστάσεις επιδημίας με αποτέλεσμα να είναι επί ποδός και οι Ιατρικοί σύλλογοι οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr πιέζουν την ηγεσία του υπουργείου υγείας να λάβει επιπλέον μέτρα για την προστασία τους.

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024

Θεραπεία για τον καρκίνο; Ερευνητές εξάλειψαν προχωρημένους όγκους σε λιγότερο από 6 ημέρες

Νέα πρωτοποριακή τεχνική υπόσχεται θεραπεία του καρκίνου με ελάχιστα επεμβατική μέθοδο. Flash.gr

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Rice και το Κολλέγιο Baylor, απέδειξαν ότι μια καινοτόμος θεραπεία εξαφανίζει όγκους μεσοθηλιώματος σε ποντίκια σε λίγες μόνο μέρες.

Η προσέγγιση των ερευνητών περιλαμβάνει τη δημιουργία εμφυτευμάτων που λειτουργούν σαν «εργοστάσια φαρμάκων» και απελευθερώνουν μεγάλες δόσεις ιντερλευκίνης 2, μιας πρωτεΐνης που ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο με τη σειρά του καταστρέφει τους όγκους.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στο Clinical Cancer Research, ενώ η τεχνολογία για τον καρκίνο των ωοθηκών έχει ήδη πάρει έγκριση για κλινικές μελέτες από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων.

Απογευματινά χειρουργεία: Ξεκινούν στα μέσα Νοεμβρίου τα 37.500 δωρεάν σε όλη τη χώρα – Ποιοι θα προηγηθούν

Αν δεν σημειωθούν νέες αναβολές τον Νοέμβριο αναμένεται να ξεκινήσουν τα 37.500 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία

Ξεκινούν στα μέσα Νοεμβρίου τα 37.500 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία σε όλη τη χώρα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους περίπου 60 εκατ. ευρώ.

Αν και εξαγγέλθηκαν για πρώτη φορά πριν από εννέα μήνες, όχι μόνο δεν έχουν ξεκινήσει αλλά και ο αριθμός τους μειώθηκε στα 37.500χειρουργεία από τα 55.000 που υπήρχε πρόβλεψη. Την ίδια στιγμή ακόμη στο περίμενε είναι χιλιάδες συμπολίτες μας, που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα ούτε να πληρώσουν για να χειρουργηθούν το απόγευμα στο ΕΣΥ ούτε να καταφύγουν στον ιδιωτικό τομέα.

Στο νοσοκομείο 14 άτομα μετά από διαρροή αερίου σε ξενοδοχείο – Στη ΜΕΘ ένας άνδρας

Iatropedia newsroom 
 
Συνολικά 14 άτομα νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας μετά από διαρροή αερίου στο ξενοδοχείο όπου έμεναν στο Λιμνοχώρι Αμυνταίου Φλώρινας.

Σύμφωνα με τον διοικητή της 3ης ΥΠΕ, Δημήτρη Τσαλικάκη, σε σοβαρότερη κατάσταση μετά τη διαρροή αερίου είναι ένας άνδρας που νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης.

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024

Προσωπικός γιατρός: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο στη Βουλή – Πώς θα γίνεται η εγγραφή

Ο Προσωπικός Γιατρός θα ξεκινήσει να υλοποιείται από τη νέα χρονιά

Πηγή: Freepik

Ο Προσωπικός γιατρός πήρε το δρόμο της Βουλής αφού κατατέθηκε το σχετικό νομοσχέδιο από το Υπουργείο Υγείας προς ψήφιση.

Έτσι 2,5 χρόνια από τότε που θεσμοθετήθηκε ο θεσμός, πλέον οι πολίτες βάση του νομοσχεδίου μπορούν να επιλέξουν τον Προσωπικό Γιατρό της αρεσκείας τους ακόμη και εκείνους που δεν έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και τον πληρώνουν με χρήματα από τη τσέπη τους.

Στην περίπτωση πάντως που οι πολίτες δεν επιλέξουν τον προσωπικό γιατρό τους, έως τον Ιούνιο του 2025, το σύστημα αυτόματα θα τους εγγράφει σε έναν γιατρό προκειμένου εκείνος να τους δημιουργήσει και τον ατομικό τους ηλεκτρονικό φάκελο υγείας.

Καρκίνος παχέος εντέρου: Τι σημαίνει αν το self test βγει θετικό

In.gr

Δεν σημαίνει μόνο καρκίνος παχέος εντέρου αλλά και άλλες φλεγμονώδεις παθήσεις που πρέπει να αξιολογηθούν από γιατρό, τονίζει η Ματίνα Παγώνη.

Ψυχραιμία συνιστά η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, όσον αφορά τα self tests για τον καρκίνο παχέος εντέρου που διατίθενται δωρεάν από το υπουργείο Υγείας σε άτομα άνω των 50 ετών.

«Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένα είδος που έχουμε ίαση σε μεγάλο ποσοστό και δεν χρειάζεται πανικός»

Το διαγνωστικό κιτ οι δικαιούχοι το παραλαμβάνουν από τα φαρμακεία, στο πλαίσιο του προγράμματος πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου. Η αρχή έγινε χθες με μαζική αποστολή sms και emails στην προαναφερόμενη ηλικιακή ομάδα.

Η κ. Παγώνη καθησυχάζει τους πολίτες εξηγώντας ότι το θετικό αποτέλεσμα σε ένα self test δεν σημαίνει απαραίτητα καρκίνο, αφού διάφορες φλεγμονώδεις παθήσεις μπορούν επίσης να δώσουν θετικά αποτελέσματα.

Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας με καθυστέρηση ετών – Οι δεσμεύσεις του Γεωργιάδη


Ο φάκελος ακόμη δεν είναι έτοιμος παρότι επιχειρείται αυτή την περίοδο να ξεκινήσει η ψηφιοποίηση των ιατρικών δεδομένων των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία

Γιατρός - νοσοκομείο (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Με αρκετά χρόνια καθυστέρηση αναμένεται να δημιουργηθεί ο ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος υγείας τον οποίο έχουν επιχειρήσει να δημιουργήσουν αρκετές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια. Η σημερινή κυβέρνηση ήδη από την πρώτη της θητεία είχε δεσμευτεί ότι θα δημιουργήσει τον ηλεκτρονικό φάκελο για τους ασθενείς ο οποίος θα περιλαμβάνει όλα τα ιατρικά τους δεδομένα ώστε να διευκολύνονται στις υπηρεσίες που θα λαμβάνουν από το σύστημα υγείας.

Δέσμευση Γεωργιάδη για το καλοκαίρι του 2025

Αρκετά χρόνια μετά όμως από τις δεσμεύσεις που έχουν διατυπωθεί, ο φάκελος ακόμη δεν είναι έτοιμος παρότι επιχειρείται αυτή την περίοδο να ξεκινήσει και η ψηφιοποίηση των ιατρικών δεδομένων των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία. Ο υπουργός υγείας πάντως Άδωνις Γεωργιάδης δεσμεύεται ότι το καλοκαίρι του 2025 ο ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος υγείας θα είναι πραγματικότητα.

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024

Ερχονται νέες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες

In.gr

Από το 2025 και μετά ,οι ασφαλιστικές εισφορές θα μεταβάλλονται όχι βάσει του πληθωρισμού που συμβαίνει έως τώρα αλλά βάσει το δείκτη μεταβολής μισθών.


Αντιμέτωποι με μεγαλύτερες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουν θα έρθουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες από το 2025.

Πονοκέφαλος όπως φαίνεται για τους ελευθέρους επαγγελματίες δεν είναι μόνο η τεκμαρτή φορολόγηση αλλά και η αύξηση που βλέπουν κάθε χρόνο και στις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Οι ασφαλιστικές εισφορές

Ειδικά τη διετία που υπήρχε πολύ υψηλός πληθωρισμός, οι ελεύθεροι επαγγελματίες είδαν «παραφουσκωμένες» το ποσό που πληρώνουν για τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

E.coli, λιστέρια, σαλμονέλα: Γιατί αυξάνονται κρούσματα και ανακλήσεις τροφίμων σε όλο τον κόσμο

E.coli, λιστέρια, σαλμονέλα. Και από την άλλη πλευρά, μπιφτέκια, έτοιμες σαλάτες, έτοιμα μείγματα για παρασκευή ζύμης, αυγά, αλλαντικά και όχι μόνο. Παθογόνοι μικροοργανισμοί μοιάζουν να έχουν «κατακλύσει» αυτήν τη στιγμή ολόκληρη την αγορά.
IATROPEDIA

Το τελευταίο κρούσμα χάμπουργκερ πασίγνωστης αλυσίδας που ερευνώνται από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ μετά από πληθώρα αναφορών για επιδημία E.coli στις ΗΠΑ.

Η συγκεκριμένη περίπτωση έρχεται να προστεθεί σε ένα αυξανόμενο, όπως όλα δείχνουν, κύμα περιπτώσεων τροφιμογενών νοσημάτων όπου αλλαντικά, βάφλες, αυγά και άλλα τρόφιμα βρίσκονται μολυσμένα με E.coli, λιστέρια και σαλμονέλα με αποτέλεσμα ανακλήσεις προϊόντων, νοσηλείες, ακόμη και θανάτους.

Σύμφωνα με όσους γνωρίζουν, το γεγονός αυτό οφείλεται σε δύο κύριους λόγους. Πρώτον, το «τραπέζι» μας σήμερα έχει γίνει πιο εύκολο και συνάμα πιο πολύπλοκο από ποτέ: υπάρχουν πλέον πολύ περισσότερα εισαγόμενα τρόφιμα, καθώς και περισσότερα τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας, γεγονός που δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες για τη διείσδυση ή ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών στα τρόφιμα τόσο κατά την επεξεργασία όσο και κατά τη συσκευασία. Πολλή επεξεργασία σημαίνει, άλλωστε, πολλαπλοί χειρισμοί, περισσότερα χέρια, μηχανήματα, χρόνος εντός και εκτός ψυγείου, περισσότερες ευκαιρίες διασταυρούμενης μόλυνσης από άλλα τρόφιμα. Και την ίδια ώρα, καθώς τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα καταλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερο μέρος στο καθημερινό μας τραπέζι, αυξάνονται και οι πιθανότητες λοίμωξης.

«Μύλος» με τα self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

«Μύλος» με τα self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Ανησυχία στους πολίτες έχουν προκαλέσει τα αποτελέσματα self tests για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Αναστάτωση προκλήθηκε σε πολλούς πολίτες, οι οποίοι έκαναν τα self tests που προσφέρθηκαν δωρεάν από το υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Τα self tests για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου κατέγραψαν αυξημένη θετικότητα, καθώς από τα 130.000 που διατέθηκαν, τα 1.000 βγήκαν θετικά.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη μιλώντας το πρωί στο MEGA εμφανίστηκε καθησυχαστική καθώς σημείωσε ότι το τεστ μπορεί να ανιχνεύσει και τις απλές φλεγμονές του εντέρου.

«Πολλά βγαίνουν θετικά. Όταν ένα self test βγει θετικό, δεν σημαίνει ότι έχεις καρκίνο», δήλωσε στο Mega η κυρία Παγώνη.

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024

Συμβάσεις ύψους 6,1 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση σε 5 Κέντρα Υγείας της 6ης ΥΠΕ

Η αναβάθμιση των υποδομών και του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στα Κέντρα Υγείας είναι προτεραιότητά μας, λέει η Ειρήνη Αγαπηδάκη.
IATROPRDIA
Υπεγράφησαν άλλες δύο σημαντικές συμβάσεις έργων για την αναβάθμιση σε Κέντρα Υγείας της χώρας.

Πρόκειται για την ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας στην 6η Υ.ΠΕ. Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας και ειδικότερα για τα Κέντρα Υγείας Κόνιτσας και Μετσόβου, με ύψος σύμβασης τα 2.719.097,18 ευρώ καθώς και για τα Κέντρα Υγείας Αμφιλοχίας, Άνω Καλεντίνης και Βουργαρελίου τα 3.419.523,89 ευρώ αντίστοιχα.

Ο χρόνος ολοκλήρωσης για τα έργα έχει οριστεί στους 14 μήνες, με τη Διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας να αποτελεί την αναθέτουσα αρχή και το ΤΑΙΠΕΔ τη διενεργούσα αρχή. Σημειώνεται ότι τις συμβάσεις υπέγραψαν ο Διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Ηλίας Θεοδωρόπουλος και ο εκπρόσωπος της ανάδοχης εταιρείας «Αρλετός Ανώνυμη Τεχνική και Εμπορική Εταιρεία».

Άδωνις Γεωργιάδης: Το καλοκαίρι του 2025 θα είναι έτοιμος ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ασθενών – Οι καθυστερήσεις και οι δυσκολίες

Τι προανήγγειλε ο Άδωνις Γεωργιάδης για τον Ηλεκτρονικό Φάκελο Ασθενών

Σε περίπου 8 μήνες δεσμεύεται ο Άδωνις Γεωργιάδης ότι θα ξεκινήσει να λειτουργεί στη χώρα μας ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενών. Πρόκειται για ένα εγχείρημα το οποίο η κυβέρνηση είχε διαφημίσει ήδη από την πρώτη θητεία της, αλλά ακόμη και σήμερα δεν έχει ξεκινήσει.

Να υπενθυμιστεί ότι στην προηγούμενη προσπάθεια να δημιουργηθεί ο θεσμός του προσωπικού γιατρού ήταν υποχρεωτική η δημιουργία και του ηλεκτρονικού φακέλου των ασθενών από τους γιατρούς που θα αναλάμβαναν ρόλο στο νέο σύστημα.

Γεωργιάδης για υπερσυνταγογραφήσεις: «Θέμα Ιατρικού Συλλόγου η αφαίρεση της άδειας νθτων γιατρών»

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Συνεχίζονται και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι για τα κυκλώματα πλασματικής συνταγογράφησης, στα οποία εμπλέκονται γιατροί και φαρμακοποιοί, ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του σήμερα, Πέμπτη 24/10/24 στον ΣΚΑΙ, ανέφερε πως οι γιατροί που παρανομούν είναι περισσότεροι από 100, ενώ τα στοιχεία έρχονται στο φως όσο συνεχίζονται οι έλεγχοι. Όσο για το εύλογο ερώτημα αν θα συνεχίσουν να είναι γιατροί, ο ίδιος απάντησε πως δεν είναι θέμα του Υπουργείου Υγείας.

«Συνεχίζουμε τους ελέγχους για τις υπερσυνταγογραφήσεις γιατρών, δεν έχουμε σταματήσει. Κάναμε συνέντευξη τύπου και ανακοινώσαμε τους πρώτους 100. Θα κάνουμε συνέντευξη τύπου μόλις έχουμε συλλέξει και τα επόμενα στοιχεία. Αυτά που παρουσιάσαμε είναι αδιαμφισβήτητα. Δεν γνωρίζω αν θα τους αφαιρεθεί η άδεια, δεν είναι θέμα Υπουργείου Υγείας, είναι θέμα Ιατρικού Συλλόγου. Όλα θα γίνουν με τη νόμιμη διαδικασία», τόνισε.

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

Το ΕΣΥ και το Ελληνικό Δημόσιο

Ο τομέας υγείας είναι από τους πιο σύνθετους της δημόσιας πολιτικής, όμως το καθολικό κοινωνικό αίτημα για ενίσχυση του ΕΣΥ, πρέπει να ικανοποιηθεί

Του Κυριάκου Σουλιώτη*

Υποχρηματοδότηση, ελλείψεις προσωπικού και εξοπλισμού, παρωχημένες εγκαταστάσεις, γραφειοκρατία και καθυστερήσεις και, τελικά, χαμηλή αποτελεσματικότητα και δυσαρέσκεια των πολιτών.

Αυτά τα ζητήματα θίγονται κάθε φορά που ανακύπτουν προβλήματα στη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας στη χώρα μας, οδηγώντας σε γενικευμένα συμπεράσματα που ενδεχομένως αδικούν το ίδιο το σύστημα και τους λειτουργούς του σε κάθε επίπεδο.

ΕΟΠΥΥ: Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις με τις ιδιωτικές κλινικές για τις τιμές αποζημίωσης στις νοσηλείες

ΕΟΠΥΥ: Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις με τις ιδιωτικές κλινικές για τις τιμές αποζημίωσης στις νοσηλείες

Ο ΕΟΠΥΥ απευθύνει κάλεσμα για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με τις ιδιωτικές κλινικές
HR

Ο ΕΟΠΥΥ απευθύνει πρόσκληση για διαπραγμάτευση στις ιδιωτικές κλινικές για τις τιμές αποζημίωσης.

Σε ανακοίνωση του ο Οργανισμός καλεί τους ενδιαφερομένους να καταθέσουν την σχετική αίτηση στον Οργανισμό ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία για τη νέα σύμβαση μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των ιδιωτικών κλινικών.

Αναλυτικότερα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Κων/νος Γκάσιος καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής για διαπραγμάτευση, αφού συμπληρώσουν και αποστείλουν τη συνημμένη αίτηση στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις (email): ed@eopyy.gov.gr και Clinics- ED@eopyy.gov.gr έως τις 25/10/2024.

Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) στα Φαρμακεία της γειτονιάς από το πρώτο 6μηνο του 2025

Γιάννα Σουλάκη - ΙΑΤROPEDIA

Πολύ σύντομα οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ που πάσχουν από χρόνιες σοβαρές νόσους, θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθεύονται ακριβά φάρμακα (ΦΥΚ) από τα Φαρμακεία της γειτονιάς.

Μέσω μιας νέας ρύθμισης που αναμένεται να θεσπιστεί και εφαρμοστεί το πρώτο εξάμηνο του 2025, η κυβέρνηση, με πρωτοβουλία του Υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, στοχεύει να εξαλείψει την ταλαιπωρία των πολιτών που πάσχουν από σοβαρές χρόνιες παθήσεις, διευκολύνοντας την πρόσβασή τους στα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ).

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr από την περασμένη άνοιξη, πολλά ακριβά φάρμακα υπάρχει πρόθεση οι ενδιαφερόμενοι να τα προμηθεύονται πλέον και από τα Φαρμακεία της γειτονιάς, ενώ οι πολύ ακριβές καινοτόμες θεραπείες θα συνεχίζουν να διατίθενται από τα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

Στο τέλος Νοεμβρίου στην Ελλάδα το πρώτο φάρμακο για απώλεια βάρους και κατά του διαβήτη – Το κόστος και ο τρόπος λειτουργίας του

Στο τέλος Νοεμβρίου στην Ελλάδα το πρώτο φάρμακο για απώλεια βάρους και κατά του διαβήτη – Το κόστος και ο τρόπος λειτουργίας του

Σε ένα μήνα το αργότερο το πρώτο φάρμακο με ένδειξη τη διαχείριση της παχυσαρκίας αλλά και του διαβήτη.
HR

Σε ένα μήνα το αργότερο αναμένεται να έρθει στην ελληνική αγορά το πρώτο φάρμακο με ένδειξη τη διαχείριση της παχυσαρκίας αλλά και του διαβήτη.

Η παχυσαρκία αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της δημόσιας υγείας παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα, με τη χώρα να καταγράφει υψηλά ποσοστά στον πληθυσμό.

Η εταιρεία ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ LILLY φέρνει τον Νοέμβριο τα πρώτα 8.000 σκευάσματα από τη νέα φαρμακευτική αγωγή που περιέχει την ουσία Τιρζεπατίδη (Mounjaro), ένα φάρμακο που έχει ένδειξη την απώλεια βάρους.

Η τεχνητή νοημοσύνη θα βοηθά τους γιατρούς να εντοπίζουν κατάγματα σε οστά στις ακτινογραφίες

Iatropedia newsroom

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) έχει τη δυνατότητα να μειώσει τον αριθμό των σπασμένων οστών που περνούν απαρατήρητα όταν οι γιατροί αναλύουν ακτινογραφίες, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Αριστείας για την Υγεία και τη Φροντίδα (NICE) της Βρετανίας.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο, η έρευνα δείχνει ότι η τεχνολογία είναι ασφαλής και θα μπορούσε να επιταχύνει τη διάγνωση σε ό,τι αφορά τα κατάγματα, αποφορτίζοντας τους κλινικούς ιατρούς και μειώνοντας την ανάγκη για κάποια -τουλάχιστον- ραντεβού παρακολούθησης.

Τέσσερα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης αναμένεται να εξεταστούν για χρήση στα επείγοντα περιστατικά στην Αγγλία, ενώ συλλέγονται περισσότερα στοιχεία σχετικά με τα οφέλη της τεχνολογίας.

Η AI δεν θα εργάζεται μόνη της – κάθε εικόνα θα εξετάζεται και από επαγγελματία υγείας.

Μετασχηματίζεται ο ΕΟΠΥΥ – Όλο το σχέδιο για τις αλλαγές που έρχονται το επόμενο διάστημα

Μετασχηματίζεται ο ΕΟΠΥΥ – Όλο το σχέδιο για τις αλλαγές που έρχονται το επόμενο διάστημα

Όλο το σχέδιο της κυβέρνησης για τις αλλαγές που μελετώνται στον ΕΟΠΥΥ

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Επιταχύνονται οι διαδικασίες μετασχηματισμού του ΕΟΠΥΥ μετά και τα τελευταία γεγονότα με τις εικονικές συνταγές φαρμάκων και ιατρικών ειδών, καθώς τα κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι ωρίμασαν πλέον οι συνθήκες για ριζικές αλλαγές.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο υγείας επιχειρούν να αλλάξουν τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα ο Οργανισμός προκειμένου να δημιουργηθεί ουσιαστικά ένας υπερ – ΕΟΠΥΥ ο οποίος θα ελέγχει όλα τα οικονομικά της υγείας αλλά και τις παροχές προς τους ασφαλισμένους.

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Προς συγχώνευση κλινικές στα νοσοκομεία από το νέο έτος – Οι κινήσεις Άδωνι Γεωργιάδη

Προς συγχώνευση κλινικές στα νοσοκομεία από το νέο έτος – Οι κινήσεις Άδωνι Γεωργιάδη

Τι αλλαγές σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας για τα νοσοκομεία από το νέο έτος

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Ωρίμασαν όπως φαίνεται οι πολιτικές συνθήκες ώστε η κυβέρνηση να προχωρήσει σε συγχώνευση κλινικών μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, αφού και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ανέμενε να ξεκινήσει με έναν τρόπο η συζήτηση πριν υλοποιηθούν τα σχέδιά του.

Αφορμή θα σταθεί η αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης των νοσοκομείων από το νέο έτος, καθώς τα κονδύλια στο ΕΣΥ θα διατίθενται με βάση την απόδοση της κάθε κλινικής που θα βασίζεται στους υπολογισμούς των DRGs.

Burnout: Ένας στους δύο εργαζόμενους στην Ευρώπη με συναισθηματική εξάντληση από τη δουλειά

Τι προκαλεί το burnout στη δουλειά και πώς μπορούμε να το αποτρέψουμε;

Στην Ευρώπη, πάνω από το 50% των εργαζομένων εμφανίζουν συμπτώματα burnout.

Το πρωταρχικό στάδιο της εξάντλησης είναι γνωστό ως συναισθηματική εξάντληση η οποία μπορεί να μειώσει την παραγωγικότητα και να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην υγεία των εργαζομένων. Ωστόσο, εάν οι εργοδότες λάβουν μέτρα για να το αποτρέψουν, μπορεί να αποφέρει τεράστια οφέλη τόσο για την προσωπική ευημερία όσο και για το τελικό αποτέλεσμα της εταιρείας, σύμφωνα με το The Conversation.

Μείωση εισοδημάτων δήλωσαν οι γιατροί για το 2023!

Συντάκτης: Virus

Πτώση των εισοδημάτων τους δήλωσαν κατά την πλειοψηφία τους οι γιατροί, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ, για το 2023. Αντίθετη εικόνα καταγράφεται για τους φαρμακοποιούς, σύμφωνα με τα στοιχεία προκύπτουν από την αξιολόγηση δεδομένων που συνέλεξε η ΑΑΔΕ από τις φορολογικές δηλώσεις συνολικά 869.542 επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων σε 383 επαγγελματικούς κλάδους στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά τους γιατρούς και όσους δηλώνουν δραστηριότητες άσκησης ειδικών ιατρικών επαγγελμάτων, υπολογίζονται σε 23.283 και δήλωσαν μέσο τζίρο 44.337 ευρώ για το 2023. Ωστόσο για την προηγούμενη χρονιά, 2022, τα μέσα ακαθάριστα έσοδα που είχαν καταγραφεί για τον κλάδο έφθαναν σε 46.640 ευρώ. H πτώση δηλαδή των εισοδημάτων τους υπολογίζεται κατά μέσο όρο σε 2.303 ευρώ.

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024

Βρετανία: 7 δισ. για το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Capital.gr

Βρισκόμαστε μόλις 10 ημέρες πριν από την επίσημη κατάθεση προϋπολογισμού της Βρετανίδας υπουργού Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς. Μπορεί η βασική ανησυχία των περισσότερων να είναι η αύξηση των φόρων όμως, σύμφωνα με τα περισσότερα βρετανικά μέσα, στόχος της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών της χώρας με επίκεντρο το Εθνικό Σύστημα Υγείας, δηλαδή το NHS. Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει η αύξηση στους φόρους των επιχειρήσεων μοιάζει σχεδόν σίγουρη ώστε να κλείσουν οι τρύπες στα δημοσιονομικά. Στο NHS η τρύπα αυτή αγγίζει μέχρι και τις 9 δισεκατομμύρια λίρες. Η Ρείτσελ Ριβς μοιάζει έτοιμη να τροφοδοτήσει τον κλάδο τους υγείας με 4% αύξηση για το επόμενο έτος και σε καθαρούς όρους (δηλαδή επιπλέον του πληθωρισμού). Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι θα δοθούν περίπου 7 δισεκατομμύρια σε ρευστό. Η εφημερίδα Guardian σχολιάζει, στο συγκεκριμένο άρθρο τους, το NHS ως έναν από τους μεγάλους νικητές τους επικείμενης κατάθεσης προϋπολογισμού τους 30 Οκτωβρίου. Αυτό το σχόλιο γίνεται επειδή, την ίδια ώρα, άλλοι τομείς του δημοσίου καλούνται σε περιορισμό των δαπανών τους.

Το νοσοκομειακό φάρμακο δεν θα ζήσει με πυροσβεστικά μέτρα

Από μία κλωστή κρέμονται οι σχέσεις των θυγατρικών με τις μητρικές τους.

Επιχειρηματικό Ρεπορτάζ Υγείας

Σε κατάρρευση βρίσκεται η φαρμακευτική δαπάνη στα νοσκομεία με τις επιστροφές της φαρμακοβιομηχανίας να έχουν ξεπεράσει το 83% και να αγγίζουν ακόμη και το 92%. Αν δεν παρθούν άμεσα διορθωτικά-διαρθρωτικά μέτρα από την Πολιτεία, λένε παράγοντες της αγοράς, τότε θα πρέπει η τελευταία να είναι προετοιμασμένη και για την έξοδο εταιρειών από την ελληνική αγορά, αλλά και προϊόντων κρίσιμων για την δημόσια υγεία. Ζητήματα που ανέφερε και ο ΣΦΕΕ σε σχετική επιστολή του, τονίζοντας ότι "το «πρωτοφανές'' για τα Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια δεδομένα ύψος των επιστροφών στα νοσοκομειακά φάρμακα «καταδεικνύει τη διαχρονικά αποτυχημένη πολιτική που ακολουθείται στον τομέα του φαρμάκου, καθώς και την ακραία υποχρηματοδότηση του νοσοκομειακού φαρμακευτικού προϋπολογισμού. Είναι ξεκάθαρο πως ένας “λανθασμένος” κλειστός προϋπολογισμός, ακόμη και σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον όπως τα δημόσια νοσοκομεία, μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για τις εταιρείες που προμηθεύουν φάρμακα και τους ασθενείς που τα χρειάζονται».

ΕΟΠΥΥ: “Πάρτι” πλαστών συνταγών και εις βάρος αναπήρων – Αναζητούνται ηλεκτρονικά ίχνη παντού

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Οι έλεγχοι του ΕΟΠΥΥ για τις υπερσυνταγογραφήσεις και την προκλητή ζήτηση φαρμάκων και εξετάσεων, αναμένεται να επεκταθούν και στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα.

Ατιμωρησία, ασυδοσία και κατασπατάληση δημόσιου χρήματος είναι η εικόνα που αναδεικνύουν οι απανωτές αποκαλύψεις για την παράνομη έκδοση και εκτέλεση ηλεκτρονικών συνταγών που δεν απηχούν σε πραγματικές ανάγκες ασφαλισμένων, από επιτήδειους “λειτουργούς” ή παρόχους υγείας εις βάρος του ΕΟΠΥΥ.

Μετά το “πάρτι” με τις υπερσυνταγογραφήσεις φαρμάκων με τη συμμετοχή γιατρών και φαρμακοποιών, έρχεται η σειρά των εταιρειών που εμπορεύονται ιατροτεχνολογικά προϊόντα.

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις: Πάνω από 4 εκατ. παραπεμπτικά σε λιγότερο από μία εβδομάδα

Οι Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις γίνονται στο πλαίσιο του προσυμπτωματικού ελέγχου κατά του καρκίνου
HR

Σε λιγότερο από μια εβδομάδα έχουν εκδοθεί περισσότερα από 4 εκατομμύρια παραπεμπτικά για δωρεάν προληπτικές εξετάσειςπου αφορούν τον καρκίνο παχέος εντέρου και τραχήλου μήτρας.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ, έχουν ήδη εκδοθεί πάνω από 4 εκατομμύρια ηλεκτρονικά παραπεμπτικά σε λιγότερο από μία εβδομάδα.

Παράλληλα καλεί τους δικαιούχους να προγραμματίσουν τις προληπτικές εξετάσεις και να μην τις αμελήσουν αφού αποτελούν μια σημαντική υπενθύμιση ότι η υγεία μας ξεκινάει από την πρόληψη.

Για το Πρόγραμμα Πρόληψης κατά του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου έχουν εκδοθεί παραπεμπτικά για 1.461.560 δικαιούχους. Το πρόγραμμα αυτό αφορά γυναίκες και άνδρες, ηλικίας 50-69 ετών οι οποίοι διαθέτουν ΑΜΚΑ, είτε είναι ασφαλισμένοι είτε ανασφάλιστοι.

Παράνομες συνταγογραφήσεις: Άρχισαν έλεγχοι και στα φαρμακεία, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας

Ρούλα Τσουλέα - IATROPEDIA

Στους 1.200 οι εμπλεκόμενοι γιατροί. Οι έλεγχοι θα επεκταθούν στα προηγούμενα έτη μόλις τελειώσουν για το 2024.

Την έναρξη εκτεταμένων ελέγχων σε φαρμακεία για τις παράνομες συνταγογραφήσεις που πραγματοποιούσαν τουλάχιστον 1.200 γιατροί, έκανε γνωστή ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Η υπόθεση των φαρμακείων είναι πιο σύνθετη, διότι οι φαρμακοποιοί υποχρεούνται να εκτελούν συνταγές, είπε μιλώντας στην τηλεόραση του Open. Επομένως ευλόγως μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι απλώς έκανε το καθήκον του.

«Δεν μπορείς να καταδικάσεις ένα φαρμακείο επειδή εκτέλεσε κάποιες συνταγές», τόνισε. Και πρόσθεσε πως ο έλεγχος γίνεται με πολύ μεγάλη προσοχή για να μην αδικηθεί κανείς.
ΠΕΦ: Ελέγχους και επαρκή χρηματοδότηση για τη φαρμακευτική πολιτική

Τα διαρθρωτικά μέτρα μπορούν να συμβάλλουν στον έλεγχο των συνταγών για φάρμακα, όμως χρειάζονται και πρόσθετοι πόροι, καθώς οι ανάγκες αυξάνουν

Σύμμαχοι σε κάθε προσπάθεια εξορθολογισμού της συνταγογράφησης δηλώνουν οι εκπρόσωποι της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, με αφορμή τις ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας για τα φαινόμενα αδικαιολόγητης υπερσυνταγογράφησης.

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), υπογράμμισε με σχετική ανακοίνωσή της ότι είναι απαραίτητος, τόσο ο εξορθολογισμός της συνταγογράφησης, όσο και η καθιέρωση εντατικότερων ελεγκτικών μηχανισμών για το σύνολο των φαρμάκων, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., δεν παρέλειψε όμως να αναφέρει ότι χρειάζεται μαζί με τους ελέγχους και ενίσχυση της χρηματοδότησης του συστήματος.

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024

Το ΕΣΥ, οι ελλείψεις στα φάρμακα και τα απογευματινά χειρουργεία

Στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) και στα ζητήματα που αφορούν στις ελλείψεις σε φάρμακα και τα απογευματινά χειρουργεία αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Άδωνις Γεωργιάδης

Healthpharma.gr

Καλεσμένος στην εκπομπή «Πρόσωπο με Πρόσωπο» και στον Νίκο Χατζηνικολάου ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε πως: «Οι άνθρωποι αυτοί που υπερασπίζονται το ΕΣΥ και θα έπρεπε να προστατεύουν το ΕΣΥ από τη συκοφαντία ότι δεν λειτουργεί και καταρρέει, είναι αυτοί που πρώτοι για ιδεολογικούς και κομματικούς λόγους βγαίνουν όλη τη μέρα και βρίζουν το σύστημα. Και αυτοί που βρίζουν το σύστημα και λένε ότι το ΕΣΥ καταρρέει, κάνουν μια μεγάλη ζημιά στον ελληνικό λαό, κύριε Χατζηνικολάου. Πλήττουν την εμπιστοσύνη του στο ΕΣΥ. Ο άνθρωπος που το ακούει λέει: “αν πάθω αύριο κάτι;”- φοβάται – “Αν πάθω κάτι δεν θα βρω γιατρό. Αν πάθω κάτι δεν θα βρω φάρμακο” κι όλα αυτά τα ψέματα. Κάθε μέρα από το ΕΣΥ περνούν 85.000 ασθενείς. Κάθε μέρα! 85.000 ασθενείς διαχειρίζεται το ΕΣΥ που δήθεν καταρρέει, κάθε μέρα!

Γεωργιάδης: Σημαντική μεταρρύθμιση το ατομικό clawback στα διαγνωστικά κέντρα

Virus
Συντάκτης

Ελέγχους διενεργεί το Υπουργείο Υγείας και στα διαγωνιστικά κέντρα, τόνισε ο υπουργός Υγείας με αφορμή τον εντοπισμό κάποιων γιατρών σχετικά με παράνομη συνταγογράφηση. Ο κ. Γεωργιάδης διαβεβαίωσε για τους συστηματικούς ελέγχους που διενεργούνται και την εφαρμογή ατομικού clawback. 

Ειδικότερα, ο υπουργός εξήγησε μιλώντας σε εκπομπή στο Action 24 για τους εκτεταμένους ελέγχους ότι εφαρμόζονται «οριζόντια και κάθετα, παντού». Στόχος είναι το νοικοκύρεμα του συστήματος.

ΕΣΥ: «Βουνό» τα προβλήματα υiποστελέχωσης των νοσοκομείων -Τι συμβαίνει με τις προσλήψεις γιατρών

In.gr 
Το τραυματισμένο από την υποχρηματοδότηση ΕΣΥ παραμένει στη δημόσια σφαίρα συζήτησης με τον υπουργό Υγείας να βρίσκεται απέναντι στην πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ έχοντας μια ζωηρή αντιπαράθεση.

Μετά από δέκα και πλέον χρόνια μνημονίων, κρίσης, υποστελέχωσης, εξαντλητικών ωραρίων εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών, κατώτερες των περιστάσεων υποδομές, το δημόσιο σύστημα υγείας (ΕΣΥ) βρίσκεται σε σημείο καμπής. Η κυβέρνηση, δια του υπουργού Υγείας, Άδ. Γεωργιάδη, σχεδόν θριαμβολογεί. Μιλάει για ανάταξη του συστήματος και αποκαλεί «συμμορία της μιζέριας» μέρος των υγειονομικών που διαμαρτύρονται για το αυτονόητο.

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

Υπερσυνταγογράφηση: Στο «στόχαστρο» της ΑΑΔΕ πάνω από 1.100 γιατροί – Οι μισοί είναι παθολόγοι και γενικοί γιατροί

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Συνεχίζεται το "σαφάρι" του Υπουργείου Υγείας, για την αποκάλυψη κυκλωμάτων γιατρών που παρανομούν, μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ.

Στο μικροσκόπιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) μπαίνουν περισσότεροι από 1.100 γιατροί, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας. Οι έλεγχοι που ξεκίνησαν από τα νέα βελτιωμένα anti – fraud συστήματα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ θα συνεχιστούν με τη διασταύρωση των φορολογικών στοιχείων των γιατρών, μέσω της Αρχής.

Τα δεδομένα παραδόθηκαν, ήδη, από τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη στον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή, μέσω των συνεργατών του.

Καρποδίνη (ΕΟΠΥΥ): Γιατρός συνταγογράφησε 1,2 εκατ. ευρώ σε φάρμακα

Σύμφωνα με την διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, επεβλήθη πρόστιμο 800.000 ευρώ

Για την απάτη σε βάρος του ΕΟΠΠΥ, μέσω υπερσυνταγογράφησης, μίλησε η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη.

Η Θεανώ Καρποδίνη ανέφερε σχετικά με τις 100 ύποπτες περιπτώσεις υπερσυνταγογράφησης, ότι «τρέχουμε συνεχείς ελέγχους και εξετάζουμε συγκεκριμένα μοντέλα συνταγογράφησης, εξετάζουμε επίσης τον μέσο όρο ανά ειδικότητα του γιατρού κάθε μήνα. Επίσης εξετάζουμε μαζικές εκτελέσεις συνταγογραφήσεων σε συγκεκριμένα φαρμακεία κάθε μήνα και μετράμε πάρα πολλούς δείκτες. Όλα αυτά τα τρέχουμε κάθε μήνα στο πλαίσιο του ελέγχου συνταγογράφησης. Αυτό που ανέφερε χθες ο υπουργός είναι ότι σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ, ο έλεγχο γίνεται και σε πραγματικό χρόνο, δηλαδή ακόμη και πριν την εκτέλεση, δηλαδή την ώρα που γίνεται η συνταγογράφηση. Για παράδειγμα ο ένας γιατρός συνταγογραφούσε μετά τη 1 το βράδυ μέχρι το πρωί, επομένως και από εκεί βγήκαν αντίστοιχα στοιχεία. Μάλιστα και ανά ΑΜΚΑ βγήκαν πολύ μεγάλες ποσότητες συνταγογράφησης φαρμάκων, που φυσικά δεν περιγράφονται στο φύλλο οδηγιών και θα ήταν επιζήμιες για τους ίδιους τους ασθενείς».

ΕΟΠΥΥ: Μετά τα φάρμακα στο στόχαστρο οι «μαϊμού» αξονικές και μαγνητικές εξετάσεις – Οι οδηγίες Άδωνι Γεωργιάδη

ΕΟΠΥΥ: Μετά τα φάρμακα στο στόχαστρο οι «μαϊμού» αξονικές και μαγνητικές εξετάσεις – Οι οδηγίες Άδωνι Γεωργιάδη

Μετά τα φάρμακα έλεγχοι και στις διαγνωστικές εξετάσεις από τον ΕΟΠΥΥ

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Στο στόχαστρο του ΕΟΠΥΥ μπαίνουν οι πλασματικές διαγνωστικές εξετάσεις μετά τους ελέγχους στα φάρμακα που έβγαλαν λαβράκια.

Ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης έδωσε συγκεκριμένες οδηγίες στον ΕΟΠΥΥ κατά τη διάρκεια σύντομης συνάντησης που είχε με τη διοίκηση το απόγευμα της Τρίτης προκειμένου να ξεκινήσουν αυστηροί έλεγχοι στις διαγνωστικές εξετάσεις και ειδικά στις απεικονιστικές.

Αποκαλύψεις για τον παθολόγο που "έκλεβε" φάρμακα με το ΑΜΚΑ της μητέρας του: Έβγαλε 10 εκατ. ευρώ μέσα σε 10 χρόνια

Ο παθολόγος χρησιμοποιούσε το ΑΜΚΑ της μητέρας του, πήγαινε σε ένα συγκεκριμένο φαρμακείο, έπαιρνε χιλιάδες αντιψυχωσικά φάρμακα που είχε συνταγογραφήσει, τα "έσπρωχνε" σε φαρμακαποθήκες και από εκεί έφευγαν στη μαύρη αγορά για Αλβανία, Βουλγαρία και Κύπρο.


"Πάρτι" εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, μέσω πλασματικών, ηλεκτρονικών συνταγών, είχαν στήσει τουλάχιστον 100 γιατροί, οι οποίοι σε 8 μήνες είχαν συνταγογραφήσει έως 422 διαφορετικά φάρμακα ανά ασθενή, με ποσότητες που φτάνουν και τα 1.630 τεμάχια.

Κραυγαλέα η περίπτωση παθολόγου από τη Γλυφάδα. Μέσα σε ένα μήνα συνταγογράφησε στη μητέρα του 221 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.621 τεμαχίων, με όλες τις συνταγές να εκτελούνται στο ίδιο φαρμακείο. Του επιβλήθηκε πρόστιμο 800.000 ευρώ.

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024

Ο ΕΟΠΥΥ μετασχηματίζεται σε στρατηγικό αγοραστή υπηρεσιών

Newsroom
ΕΟΠΥΥ - cnn.gr

Τα εμβληματικά έργα του ΕΟΠΥΥ που έχουν δρομολογηθεί, παρουσίασε η Διοικήτρια του Οργανισμού, Θεανώ Καρποδίνη στον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη σε προγραμματισμένη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 15 Οκτωβρίου στα γραφεία του Οργανισμού, παρουσία της μη Εκτελεστικής Προέδρου του Οργανισμού, Βασιλικής - Κωνσταντίνας Γκογκοζώτου και στελεχών του ΕΟΠΥΥ.

Η κυρία Καρποδίνη αναφέρθηκε στις δράσεις που υλοποιούνται για τον μετασχηματισμό του Οργανισμού σε στρατηγικό αγοραστή υπηρεσιών, με στόχο την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Οι κύριες πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν – μεταξύ άλλων – τον έλεγχο σε πραγματικό χρόνο των παροχών υγείας, την κατ’ οίκον αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους για ασθενείς με χρόνιες παθήσεις ή κινητικά προβλήματα, καθώς και για εκείνους που διαμένουν σε περιοχές χωρίς αυτόνομα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ.

ΣΦΕΕ: Ανεπαρκής παραμένει η χρηματοδότηση νοσοκομειακών φαρμάκων άνω των 30 ευρώ το 2023

Συντάκτης: Virus

Πυρά εξαπολύει ο ΣΦΕΕ για την στάση της κυβέρνησης στο θέμα του ανεπαρκούς προϋπολογισμού των νοσοκομείων για το 2023. Προσπάθειες έγιναν από το Υπουργείο Υγείας, αλλά κρίνεται ότι δεν αρκούν για να απομειώσουν τα βάρη που έπεσαν στην πλάτη της φαρμακοβιομηχανίας.

Με νόημα τονίζει στην ανακοίνωσή του ο ΣΦΕΕ για τα αντανακλαστικά της Πολιτείας ότι «η Κυβέρνηση, 10 μήνες μετά το τέλος του 2023, αντιλήφθηκε ότι ο προϋπολογισμός για το νοσοκομειακό φάρμακο το 2023 δεν ήταν επαρκής». Ο Σύνδεσμος αναφέρθηκε στα σημειώματα που έλαβαν οι φαρμακοβιομήχανοι αναφορικά με τις «επιστροφές για τα φάρμακα άνω των 30 ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2023 έφτασαν το 82,9%!».

Φάρμακα: Εκατό γιατροί ελέγχονται για υπερσυνταγογράφηση το πρώτο οκτάμηνο του 2024

Το υπουργείο Υγείας έδωσε στοιχεία για την υπερσυνταγογράφηση το πρώτο οκτάμηνο της χρονιάς

Πάνω από 100 γιατροί «πιάστηκαν» να γράφουν παραπάνω φάρμακα σε βάρος του ΕΟΠΥΥ με τα νέα συστήματα ελέγχου που έχουν μπει στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Ήδη το πρώτο οκτάμηνο του έτους αυτοί οι 100 γιατροί συνταγογράφησαν από 250-422 διαφορετικά φάρμακα ανά ασθενή σε ποσότητες από 250-1630 τεμάχια.

Μόνο σε έναν γιατρό από τους 100, καταλογίστηκε ποσό 800.000 ευρώ ως καταλογισμός επιστροφής των ποσών που αντιστοιχούν στα φάρμακα που συνταγογράφησε σε βάρος του ΕΟΠΥΥ. Οι συνταγές αφορούσαν τη μητέρα του, μέσα σε ένα μήνα και εκτελέστηκαν από ένα συγκεκριμένο φαρμακείο.

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024

Τα 7 μέτρα Άδωνι Γεωργιάδη για να μειωθεί το άγριο ψαλίδισμα στα νοσοκομειακά φάρμακα – Τι έγινε στη σύσκεψη με τις φαρμακευτικές

Τα 7 μέτρα Άδωνι Γεωργιάδη για να μειωθεί το άγριο ψαλίδισμα στα νοσοκομειακά φάρμακα – Τι έγινε στη σύσκεψη με τις φαρμακευτικές

Τι αποφασίστηκε για τα νοσοκομειακά φάρμακα σε σύσκεψη φαρμακευτικών με τον Άδωνι Γεωργιάδη

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Στο ίδιο τραπέζι έκατσαν σήμερα η ηγεσία του υπουργείου υγείας, ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης, οι εκπρόσωποι της επιτροπής διαπραγμάτευσης αλλά και οι φαρμακευτικές εταιρείες μέσω των θεσμικών τους φορέων προκειμένου να βρουν μια λύση για τα νοσοκομειακά φάρμακα που θα επιβαρυνθούν για το πρώτο εξάμηνο του 2023 κατά 83%.

Οι 2 πλευρές επιχείρησαν να βρουν μια συνισταμένη ώστε να ελαφρυνθεί το «κανάλι» που διαθέτει τα νοσοκομειακά φάρμακα καθώς οι υπέρογκες εκπτώσεις που είναι υποχρεωμένες να κάνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες καθιστούν τη διάθεση των συγκεκριμένων σκευασμάτων μη βιώσιμη.

Αλγόριθμος AI ανακαλύπτει 160.000 νέους ιούς στον πλανήτη

Iatropedia newsroom

Περισσότεροι από 160.000 άγνωστοι στους επιστήμονες ιοί εντοπίστηκαν με τη χρήση εξειδικευμένου προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης (AI).

Η μεγαλύτερη μελέτη του είδους της που έχει γίνει έως σήμερα αναδεικνύει πόσο τεράστια είναι η έκταση της «ιόσφαιρας», των ιών, δηλαδή, που κατοικούν στα πολλά περιβάλλοντα της Γης.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται LucaProt, το οποίο εντόπισε αγνώστους RNA ιούς σε βάσεις δεδομένων γενετικού υλικού που προέρχονται από οικοσυστήματα σε όλο τον κόσμο.

Οι RNA ιοί, στους οποίους περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και οι κορονοϊοί, έχουν γενετικό υλικό που αποτελείται από μία μόνο αλυσίδα ριβονουκλεϊκού οξέος (RNA), σε αντίθεση με το δίκλωνο DNA που έχουν οι DNA ιοί, όπως είναι οι ιοί του έρπητα.

ΕΟΠΥΥ: Στα 9,5 δισ. ευρώ οι προβλεπόμενες δαπάνες του οργανισμού για το 2024

φωτ.: shutterstock
moneyreview.gr

Οι αυξημένες ανάγκες των πολιτών όπως αυτές διαπιστώνονται κατά την εξέλιξη του έτους, οδήγησαν σε περαιτέρω αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για την φετινή χρονιά, με τα προβλεπόμενα έξοδα πλέον να προσεγγίζουν τα 9,5 δισ. ευρώ, όπως αποκαλύπτεται και στην «Έγκριση της 4ης Τροποποίησης Προϋπολογισμού Οικονομικού Έτους 2024». Μάλιστα για φέτος τα συνολικά έξοδα του οργανισμού αναμένονται στα 9,46 δισ. ευρώ, έναντι αρχικής εκτίμησης για 7,7 δισ. ευρώ (με βάση την 1η τροποποίηση τον φετινό Μάρτιο) και 9,07 δισ. ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη τροποποίησης το τέλος Αυγούστου.

Επίσης, με βάση τα νεότερα στοιχεία, τα έσοδα του οργανισμού προβλέπονται στα 9,48 δισ. ευρώ έναντι 7,85 δισ. ευρώ του προϋπολογισμού όπως είχε ανακοινωθεί για το 2024 κατά το τέλος της προηγούμενης χρονιάς και 9,18 δισ. ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη τροποποίησης.

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024

Μπλόκαρε η ψηφιοποίηση των φακέλων ασθενών στα νοσοκομεία – Οι καθυστερήσεις και οι προθεσμίες για τα κονδύλια

Αναμονή στα νοσοκομεία για τις ομάδες που θα ξεκινήσουν να σκανάρουν τους ιατρικούς φακέλους των ασθενών

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

«Πάγωσε» σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr το πρόγραμμα ψηφιοποίησης των ιατρικών φακέλων των ασθενών στα νοσοκομεία, που επρόκειτο να ξεκινήσει πριν λίγο καιρό.

Ο περιβόητος ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος υγείας των ασθενών που καθυστέρησε αρκετά χρόνια να υλοποιηθεί, πρόκειται σταδιακά να αρχίσει μέσα στα νοσοκομεία αφού χρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκά κονδύλια.

Το έργο έχει αναλάβει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες και θα έπρεπε να ξεκινήσουν να σκανάρουν εκατομμύρια στοιχεία για φακέλους ασθενών ώστε να ψηφιοποιηθούν όλα τα δεδομένα.

Αρμοδιότητες και στελέχωση του Αυτοτελούς Τμήματος Κλινικών Μελετών στα νοσοκομεία

Συντάκτης: Virus

Με κοινή απόφαση των υπουργών Εθνικής Οικονομάς και Οικονομικών, Εσωτερικών και Υγείας ορίζονται οι αρμοδιότητες και η στελέχωση Αυτοτελούς Τμήματος Κλινικών Μελετών στα νοσοκομεία. Στόχος είναι η εξειδίκευση των αρμοδιοτήτων και η ρύθμιση του τρόπου οργάνωσης, λειτουργίας και στελέχωσης τους.

Αρμοδιότητες και τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας του Αυτοτελούς Τμήματος Κλινικών Μελετών περιληπτικά

1. Προωθεί την αποστολή του εκάστοτε νοσηλευτικού ιδρύματος και προσφέρει υποστήριξη, τεχνογνωσία και εκπαίδευση για την αποτελεσματική ολοκλήρωση της βιοϊατρικής έρευνας.

2. Αποτελεί το σημείο αναφοράς για όλους τους εμπλεκόμενους.

3. Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας των Πανεπιστημίων – Ε.Λ.Κ.Ε. και Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας & Ανάπτυξης των Υγειονομικών Περιφερειών – Ε.Λ.Κ.Ε.Α.).

4. Τηρεί σε ετήσια βάση αρχείο ερευνητικών προγραμμάτων και πρωτοκόλλων που σχετίζονται μετη βιοϊατρική έρευνα και παρακολουθεί την υλοποίησή τους.

Eurostat: Θλιβερές πρωτιές της Ελλάδας σε φτώχεια, πρόσβαση στην Υγεία

Ρούλα Τσουλέα - ΙΑΤROPEDIA

Δραματική μείωση του εισοδήματος και έλλειψη ικανοποίησης από τη ζωή επίσης μαστίζουν την χώρα μας.

Θλιβερές πρωτιές κατακτά η χώρα μας μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) όσον αφορά τις συνθήκες διαβίωσης, σύμφωνα με νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής (Eurostat).

Όπως αποκαλύπτει, έχουμε την μεγαλύτερη μείωση εισοδήματος από το 2010 έως το 2023, καθώς και το μεγαλύτερο ποσοστό πολιτών με ανεκπλήρωτες ανάγκες όσον αφορά τις ιατρικές εξετάσεις.

Επιπλέον, έχουμε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά του πληθυσμού να ζει υπό την απειλή της φτώχειας. Σχεδόν μοιραία, λοιπόν, δίνουμε και την χαμηλότερη βαθμολογία στην ικανοποίηση από τη ζωή μας.