Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024

Γιατί ξεφεύγει η δαπάνη σε φάρμακα και διαγνωστικές εξετάσεις – Όλοι οι λόγοι

Η υπέρβαση της δαπάνης σε φάρμακα και διαγνωστικές εξετάσεις προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις

Μαρία Γλένη HR
Συνεχή είναι τα προβλήματα με τα φάρμακα που καταγράφονται στην ελληνική αγορά αλλά και με τις διαγνωστικές εξετάσεις. Το στρεβλό σύστημα που επικρατεί στη χώρα μας κάνει κάθε λίγο και λιγάκι τις εμπλεκόμενες εταιρείες αλλά και τους συμβεβλημένους γιατρούς και τα διαγνωστικά κέντρα να διαμαρτύρονται για υπερβάσεις στη δαπάνη τόσο για τα φάρμακα όσο και για τις διαγνωστικές εξετάσεις.

Το φαινόμενο αυτό υφίσταται εδώ και πάρα πολλά χρόνια ενώ η κατάσταση αναμένεται να συνεχιστεί εάν δεν ληφθούν μέτρα συγκράτησης της συνταγογράφησης αλλά και ορισμού συγκεκριμένων κανόνων που όμως θα πρέπει να τηρούνται.

Τα φάρμακα

Τα φάρμακα αποτελούν το μεγάλο μέτωπο της κυβέρνησης αλλά και του υπουργείου Υγείας. Παρά τα όποια μέτρα έχουν εξαγγελθεί κατά καιρούς, η φαρμακευτική δαπάνη ξεφεύγει συστηματικά με τις φαρμακευτικές εταιρείες να διαμαρτύρονται σε όλα τα επίπεδα για την επιβάρυνση που δέχονται.

Το γεγονός αυτό δεν είναι τυχαίο καθώς φαίνεται ότι τα μέτρα που είχαν εξαγγελθεί για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, επί της ουσίας δεν εφαρμόζονται στην πράξη. Οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται είναι περιορισμένοι με συνέπεια η συνταγογράφηση να ξεπερνά τα όρια που θα έπρεπε να είχαν τεθεί, ώστε το κονδύλι που διαθέτει η πολιτεία για την θεραπευτική κάλυψη των ασφαλισμένων να μην ξεπερνιέται.

Ταυτόχρονα όμως η συνολική δημόσια φαρμακευτική δαπάνη που κινείται στα 2,145 δις ευρώ παραμένει σε χαμηλά επίπεδο επίπεδα αφού δεν έχει τροποποιηθεί τα τελευταία χρόνια.

Κάτι που σημαίνει ότι οι νέες καινοτόμες θεραπείες που εισάγονται στη χώρα μας δεν μπορούν να καλυφθούν από τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση. Αποτέλεσμα είναι η προϋπολογισθείσα δαπάνη να ξεπερνιέται κάθε χρόνο και οι εταιρείες να είναι υποχρεωμένες να επιστρέφουν ακόμα και το 83% όσων θα έπρεπε να εισπράξουν. Κάτι που συνέβη και προσφάτως με τα νοσοκομειακά φάρμακα.

Η αλλαγή της φαρμακευτικής πολιτικής ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο περιβάλλον που να στηρίζεται σε στοιχεία εξορθολογισμού και να δίνει τη δυνατότητα για ανάπτυξη στον κλάδο φαίνεται ότι απέχει πολύ.

Παρά τις όποιες ρυθμίσεις έχει εξαγγείλει ο υπουργός υγείας, αυτές δεν φαίνεται να δίνουν την ανάσα στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις ώστε να συνεχίσουν να εισάγουν νέες καινοτόμες θεραπείες και να τις διαθέτουν στους Έλληνες ασθενείς.

Οι διαγνωστικές εξετάσεις

Αντίστοιχη υπέρβαση υπάρχει και στις διαγνωστικές εξετάσεις με συνέπεια οι υποχρεωτικές επιστροφές αλλά και οι υποχρεωτικές εκπτώσεις συχνά να ξεπερνούν το 60%.

Ο κλάδος της διάγνωσης, οι εργαστηριακοί γιατροί, τα διαγνωστικά κέντρα και τα διαγνωστικά εργαστήρια είναι συχνά σε κινητοποιήσεις αφού αντιδρούν στο γεγονός ότι πρέπει να επιστρέφουν και εκείνοι το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους στα ταμεία του κράτους.

Στην περίπτωση των διαγνωστικών εξετάσεων παρότι έχουν οριστεί κανόνες συνταγογράφησης, δεν φαίνεται και στην περίπτωση αυτή να ελέγχονται.

Ταυτόχρονα ούτε η επιβάρυνση του 1 ευρώ και των 3 ευρώ για αιματολογικές και απεικονιστικές εξετάσεις αντίστοιχα, φαίνεται να έλυσαν το πρόβλημα. Και αυτό διότι τα χρήματα που εισπράττονται από τις τσέπες των ασθενών δεν καταλήγουν στους εργαστηριακούς γιατρούς ή τα διαγνωστικά εργαστήρια αλλά στα ταμεία του ΕΟΠΥΥ ο οποίος τα αξιοποιεί και την ελάφρυνση των επιβαρύνσεων του κλάδου.

Ταυτόχρονα ανεξέλεγκτα φαίνεται να συνεχίζουν να συνταγογραφούνται και πλασματικές διαγνωστικές εξετάσεις που επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό, με συνέπεια να καταγράφονται υπερβάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου