Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ: "Είμαστε απλήρωτοι"

Ο
Σύνδεσμος των Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Αχαίας (ΣΙΔΕΙΑ) ιδρύθηκε πρόσφατα για την κοινή αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων στο χώρο της εργαστηριακής Ιατρικής στο Νομό μας.
Η νέα χρονιά ξεκίνησε με πολλά και σοβαρά προβλήματα στον τομέα της Υγείας. Από την 1η Ιανουαρίου 2012 ξεκίνησε να λειτουργεί ο νέος ασφαλιστικός φορέας, ο ΕΟΠΥΥ (που περιλαμβάνει ΟΠΑΔ,ΤΕΒΕ,ΙΚΑ και ΟΓΑ), χωρίς όμως σαφείς οδηγίες προς γιατρούς και ασφαλισμένους.
Οι εκπρόσωποι του ΕΟΠΥΥ προχώρησαν σε ανακοίνωση παράτασης των υφιστάμενων συμβάσεων των εργαστηριακών ιατρών με τα ταμεία. ΄Ετσι ΟΛΑ τα εργαστήρια μπορούν να εκτελούν εργαστηριακές εξετάσεις στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Όμως επίσημες συμβάσεις δεν έχουν ακόμα υπογραφεί κι έτσι είμαστε σε αναμονή, χωρίς να ξέρουμε αν θα πληρωθούμε για τις εξετάσεις που θα εκτελέσουμε.
Εξίσου σοβαρό παραμένει και το πρόβλημα του τεράστιου χρέους ΟΠΑΔ και ΤΕΒΕ προς όλους τους γιατρούς. Είμαστε απλήρωτοι μέχρι και 16 μήνες, ενώ εμείς έχουμε ήδη πληρώσει φόρους, υπαλλήλους, ενοίκια, αντιδραστήρια και άλλα έξοδα των ιατρείων μας. Κάποιοι συνάδελφοί μας, έχουν καταφύγει σε τραπεζικό δανεισμό με υψηλό επιτόκιο ενώ άλλοι, ειδικά οι νεώτεροι έχουν καταστραφεί οικονομικά.
Επί ενάμιση χρόνο, όλοι οι εργαστηριακοί Ιατροί της πόλης σταθήκαμε στο πλευρό των ασφαλισμένων, καταβάλλοντας ανελλιπώς το τίμημα στις προμηθεύτριες εταιρείες των αναλωσίμων και φαρμάκων που χρησιμοποιούμε για τη διενέργεια των εξετάσεων, προσπαθώντας να διατηρήσουμε ένα υψηλό επίπεδο ποιοτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες, και καλύπτοντας το έλλειμμα αυτό του κράτους, στην Α'βάθμια φροντίδα υγείας.
Σας πληροφορούμε ότι στο νέο ταμείο, η συμμετοχή του ασφαλισμένου για όλους τους φορείς (ΟΠΑΔ, ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΟΓΑ) που συμμετέχουν και για όλα ανεξαιρέτως τα μέλη θα είναι 15%, η απόδοση της οποίας θα ελέγχεται μέσω του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από τους αρμόδιους φορείς, σύμφωνα με το ΦΕΚ 2456 Β' 03/11/2011 άρθρο 8 :
«Για την πραγματοποίηση μικροβιολογικών εξετάσεων, ακτινογραφιών, υπερηχογραφημάτων, λοιπών εξετάσεων και εξετάσεων υψηλού κόστους ο Οργανισμός αποδίδει το ποσό που προβλέπεται από το κρατικό τιμολόγιο ή το ποσό που προκύπτει μετά από διαπραγμάτευση με βάση την ισχύουσα σύμβαση, με ποσοστό συμμετοχής των ασφαλισμένων (άμεσα και έμμεσα) 15%».
Ζητάμε την κατανόηση και τη συμπαράσταση σας στο να πιεστεί η πολιτεία να αποκαταστήσει άμεσα αυτή την ανωμαλία που αφήνει 9,5 εκ ασφαλισμένους εκτεθειμένους, και να προχωρήσει άμεσα σε σύναψη σύμβασης με τα εργαστήρια με αξιοπρεπείς όρους, για την κάλυψη των ασφαλισμένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου