Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Επιμένουν οι σκληροί της Ευρώπης: Μετά τις εκλογές το νέο δάνειο

Σταθεροί στην προοπτική τμηματικής έγκρισης του νέου δανείου προς την Ελλάδα εμφανίζονται κορυφαίοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Με σημερινές τους δηλώσεις, ο Βόλφγκανκ Σόιμπλε και ο Ολλανδός ομόλογός του Γιαν Κις ντε Γιάγκερ, δηλαδή δύο από τους εκπροσώπους του «γκρουπ των σκληρών» της ευρωζώνης επανήλθαν στο σχετικό σενάριο.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βολφγκανγκ Σόιμπλε με τον Ολλανδό ομόλογό του,  Γιαν Κις ντε Γιάγκερ
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βολφγκανγκ Σόιμπλε με τον Ολλανδό ομόλογό του, Γιαν Κις ντε Γιάγκερ
«Ιδανικά, θα ήθελε κανείς να έχει να κάνει με μία ηγεσία για την οποία θα ξέρει ότι θα υποστηρίξει το πακέτο βοήθειας μετά τις εκλογές» δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας σε συνέντευξή του στην ολλανδική οικονομική εφημερίδα Financieele Dagblad.


«Για τον λόγο αυτόν είναι προτιμότερο να περιμένουμε μέχρι μετά τις εκλογές. Τότε θα μπορούμε να διαπραγματευθούμε αυτή τη δέσμευση με τη νέα κυβέρνηση», πρόσθεσε.
Ο Γιαν Κις ντε Γιάγκερ δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει λάβει όλα τα μέτρα που έχουν ζητηθεί σε αντάλλαγμα αυτής της οικονομικής βοήθειας. «Απλώς οι όροι μας δεν έχουν εκπληρωθεί», λέει.
«Η εμπιστοσύνη βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο», απαντά στον δημοσιογράφο ο οποίος τον ερωτά εάν θεωρεί ότι μία συμφωνία θα υπογραφεί με την ελληνική ηγεσία πριν από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του Απριλίου.
Την ίδια στιγμή, στο Βερολίνο, όπως μεταδίδει η Ντόιτσε Βέλε, θεωρούν ότι καίρια ζητήματα για την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης παραμένουν ανοικτά παρά την πρόοδο που σημειώθηκε κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη.
Οπως σχολίαζαν ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι , θα πρέπει καταρχήν να ελεγχθούν και να αξιολογηθούν οι πληροφορίες που τέθηκαν στη διάθεση των ευρωπαίων εταίρων λίγα λεπτά πριν από την έναρξη της τηλεδιάσκεψης, όπως εκείνες που αφορούν στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Επίσης θα πρέπει να απαντηθούν τα ερωτήματα που αφορούν στον αποτελεσματικότερο έλεγχο της εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής, αλλά και στη δημιουργία ειδικού λογαριασμού που θα διασφαλίζει την αποπληρωμή του χρέους. «Δεν υπήρχαν ενστάσεις ως προς τα δυο αυτά σημεία», ανέφεραν οι ίδιοι κύκλοι σύμφωνα με το το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων και ως εκ τούτου «θα πρέπει να εξεταστούν μέχρι τη Δευτέρα».
Σόιμπλε: Τήρηση των συμφωνηθέντων και μετά τις εκλογές
Στην διασφάλιση των συμφωνηθέντων και μετά τις εκλογές του Απριλίου επιμένει ο Γερμανός υπ. Οικονομικών Β. Σόιμπλε σε σημερινή του συνέντευξη προς την Ostsee – Zeitung.
«Η βοήθειά μας έχει μια μακροπρόθεσμη βάση, το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τις μεταρρυθμίσεις. Έτσι ήταν στην Ιρλανδία, έτσι και στην Πορτογαλία, υπενθύμισε ο Σόιμπλε.
Τους τελευταίους μήνες διαπιστώθηκε, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι είναι πιο εύκολο να υπόσχεται κανείς παρά να εφαρμόζει και αυτό είναι ένα πρόβλημα.
Ο Σόιμπλε εκφράζει για άλλη μια φορά την κατανόηση του για τους φόβους και την ανασφάλεια των ελλήνων πολιτών, τονίζει όμως ότι και οι ίδιοι (σ.σ. γερμανοί πολιτικοί) έχουν ευθύνες έναντι του γερμανικού κοινοβουλίου αλλά και των γερμανών φορολογουμένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου