Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Ολοκληρώθηκαν οι επαφές της τρόικας στο Μέγαρο Μαξίμου


Ανυποχώρητοι οι επικεφαλής της τρόικας για ριζικές ανατροπές στο εργασιακό καθεστώς. Από την πλευρά της η κυβέρνηση απαντά πως οποιαδήποτε μείωση σε αυτά που ζητούν θα επιβαρύνει το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας.
Συνεχίστηκαν ως αργά το βράδυ οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου του πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου με τους επικεφαλής της αντιπροσωπείας της τρόικας, παρόντων του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών κ. Βενιζέλου και του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιώργου Κουτρουμάνη.
Κατά πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της τρόικας εμφανίστηκαν ανυποχώρητοι στα ζητήματα που έχουν θέσει, τα οποία αφορούν μισθολογικά και ασφαλιστικά θέματα, ενώ η προετοιμασία της κυβέρνησης θα συνεχιστεί και αύριο το πρωί με συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου ενόψει της αυριανής σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες έχοντας την αντίληψη ότι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας συνδέεται με την μείωση του μισθολογικού κόστους, οι εκπρόσωποι της τρόικας αντιμετωπίζουν ως ενιαίο πακέτο το ύψος των κατώτατων μισθών, τις ασφαλιστικές εισφορές, το δέκατο τρίτο και τον δέκατο τέταρτο μισθό και την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση -πάντα κατά τις ίδιες πληροφορίες- επισήμανε στους εκπροσώπους της τρόικας ότι οποιαδήποτε μείωση σε αυτά που ζητούν θα επιβαρύνει το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας, καθώς θα υπάρξουν απώλειες από τα ασφαλιστικά ταμεία και από την είσπραξη φόρων.
Εμμένει η τρόικα για ανατροπές στον ιδιωτικό τομέα
Ανυποχώρητοι παραμένουν οι επικεφαλής της τρόικας στην απαίτηση για ριζικές ανατροπές στο εργασιακό καθεστώς στον ιδιωτικό τομέα (κατώτατος και 13ος- 14ος μισθός, κλαδικές συμβάσεις- μετενέργεια) και έγκειται στον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων, που μετέχουν στην κυβέρνηση, το ύψος των αλλαγών που θα γίνουν αποδεκτές.
Αυτό επισήμανε κυβερνητικός παράγοντας μετά την ευρεία διυπουργική σύσκεψη, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, και με τη συμμετοχή των υπουργών Εργασίας, Γιώργου Κουτρουμάνη, Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου, Εσωτερικών, Τάσου Γιαννίτση, και 'Αμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου.
Όπως επιπλέον αναφέρθηκε στη συγκεκριμένη σύσκεψη, στον τομέα της Υγείας δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις προσωπικού, αλλά θα υπάρξουν περαιτέρω περικοπές δαπανών, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, με το 1 δισ. να αφορά περικοπές τη φαρμακευτική δαπάνη. Περικοπές, ύψους 400 εκατ. ευρώ, θα γίνουν την επόμενη διετία και στον τομέα της Άμυνας. Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση εμμένει να μην ενταχθούν οι στρατιωτικοί στο ενιαίο μισθολόγιο, καθώς και να μη γίνουν απολύσεις ένστολων.
Σημειώνεται, εξάλλου, ότι η τρόικα απαιτεί περικοπές δαπανών σε Ασφάλιση, Υγεία και Άμυνα, καθώς και συγχώνευση και κατάργηση φορέων του Δημοσίου με ταυτόχρονες απολύσεις-εξπρές υπαλλήλων (ακόμη και στον στενό δημόσιο τομέα).
Τελείωσε η τηλεδιάσκεψη που είχε προγραμματιστεί για τις 14:30 σε επίπεδο Eurogroup, προκειμένου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, να ενημερώσει για τις έως τώρα εξελίξεις, τους ομολόγους του υπουργούς στην ευρωζώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου