Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Ταμεία και νοσοκομεία χρωστούν 1,5 δισ. ευρώ

Στο ποσό-μαμούθ του 1,55 δισεκατομμυρίου ευρώ ανέρχονται οι οφειλές νοσοκομείων και Ταμείων για φάρμακα.
Ταμεία και νοσοκομεία χρωστούν 1,5 δισ. ευρώ
Στο ποσό-μαμούθ του 1,55 δισεκατομμυρίου ευρώ ανέρχονται οι οφειλές νοσοκομείων και Ταμείων για φάρμακα.
Από αυτά, τα 550 εκατομμύρια αφορούν οφειλές του ΙΚΑ και του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), τα 850 εκατομμύρια τα νοσοκομεία του ΕΣΥ και τα 150 εκατομμύρια χρέη των στρατιωτικών νοσοκομείων για τιμολόγια του 2007.
Τα προβλήματα ξεκινούν από την υποχρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος δεν πληρώνει τους παρόχους των υπηρεσιών Υγείας, μεταξύ των οποίων και τα δημόσια νοσοκομεία. Ο μεγαλύτερος φορέας ασφάλισης περίθαλψης στη χώρα δεν μπορεί να αντεπεξέλθει, παρά τη σημαντική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης την τελευταία τριετία.
Το 2009, η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη ήταν 6,9 δισ. ευρώ (5,6 δισ. τα Ταμεία και 1,3 δισ. τα νοσοκομεία). Το ποσό μειώθηκε στα 5,4 δισ. το 2010 (4,3 δισ. και 1,1 δισ. αντίστοιχα), έφτασε στα 4,6 δισ. το 2011 (3,8 δισ. και 0,8 δισ. αντίστοιχα), ενώ φέτος δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 4,2 δισ. (3 δισ. και 1 δισ.).
Σε μία τριετία, η δαπάνη μειώθηκε κατά 40%, ενώ η δημόσια εξωνοσοκομειακή δαπάνη βρίσκεται φέτος εντός στόχων του Μνημονίου. Από τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ προκύπτει ότι η συνολική ετήσια δαπάνη για φάρμακα θα φτάσει φέτος στα 2,74 δισ. ευρώ.
Στη μείωση κατά 12,8% της δαπάνης συμβάλλουν μέτρα που ισχύουν από τον περασμένο Μάιο, όπως η μείωση στα ποσοστά κέρδους, η ανατιμολόγηση, η μείωση στις τιμές των εκτός πατέντας και των γενόσημων φαρμάκων, η διεύρυνση του καταλόγου μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και η αλλαγή στα ποσοστά συμμετοχής των ασφαλισμένων.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου