Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

«Ναι» από ΣτΕ στην απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων


 «Ναι» από ΣτΕ στην απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων

«Πράσινο» έδωσε προσωρινά το Συμβούλιο της Επικρατείας για το διευρυμένο ωράριο των φαρμακείων. Σύμφωνα με σημερινή του απόφαση, τα φαρμακεία μπορούν να λειτουργούν προσωρινά τα Σάββατα και κατά τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας και της Τετάρτης.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής, Κορινθίας και Λιβαδειάς και ζητούν να ακυρωθούν και να ανασταλούν οι αποφάσεις των Περιφερειαρχών (Μάιος 2012) που προβλέπουν τη συμμετοχή των φαρμακοποιών στο διευρυμένο ωράριο των φαρμακείων, σύμφωνα με το νεότερο νομοθετικό πλαίσιο (Ν. 4052/2012).

Οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν τις αιτήσεις αναστολών των τριών Φαρμακευτικών Συλλόγων, καθώς οι ισχυρισμοί που προβάλλουν οι φαρμακοποιοί είναι αόριστοι.

Ακόμη, η βλάβη που επικαλούνται οι φαρμακοποιοί δεν επέρχεται από τις αποφάσεις των περιφερειαρχών, αλλά από τον ίδιο το νόμο 3918/2011, ο οποίος για λόγους δημοσίου συμφέροντος προβλέπει την ευχερέστερη πρόσβαση του κοινού στην αγορά φαρμάκων. Όμως, προσθέτουν οι δικαστές, το Τμήμα Αναστολών του ΣτΕ δεν έχει αρμοδιότητα να αναστείλει την εφαρμογή νόμου.

Επιπρόσθετα, καταλήγουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, οι αιτήσεις πρέπει να απορριφθούν, καθώς δεν «παρίστανται προδήλως βάσιμοι» οι ισχυρισμοί των Φαρμακευτικών Συλλόγων.

Στις 13 Νοεμβρίου 2012 θα εκδικαστούν στο Δ' Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου οι κύριες προσφυγές (αιτήσεις ακύρωσης) των τριών επίμαχων Φαρμακευτικών Συλλόγων.

Πηγή: ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου