Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Κρίσιμη συνάντηση το απόγευμα του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου με την τρόικα


lik
Αναπόφευκτα τα πρόσθετα μέτρα που θα έρθουν να επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση στο χώρο της υγείας. Η εφαρμογή αυτών των μέτρων ήταν αντικείμενο της χθεσινής συνάντησης του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου ενόψει και της σημερινής επίσκεψης της τρόικας στο υπουργείο Υγείας.

Κάθε χρόνο πρέπει να μειώνεται κατά 300 εκατομμύρια ευρώ ο προυπολογισμός για την υγεία παραδέχθηκε μετά τη συνάντηση ο κος Λυκουρέντζος.

Από που θα εξοικονομηθούν τα χρήματά αυτά; Ως πρώτη πηγή άντλησης αυτών των χρημάτων φέρεται να προέρχεται από τη μείωση των φαρμακευτικών δαπανών. Το συμφωνηθέν 2,88δις θα πρέπει να πάει στο 2,6δις και ενδεχομένως σε αυτό το ποσό να περιλαμβάνεται και το ΦΠΑ οπότε η δαπάνη να βγαίνει γύρω στο 2,1 δις ενώ άδηλο είναι ακόμη τι θα γίνει με τις επιστροφές χρημάτων σε μορφή rebate ή claw back που θα πρέπει να δώσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες.
H επιθυμία της τροικας για ενεργοποίηση της επιστροφής από τις εταιρείες του ποσού που υπερβαίνει τη δαπάνη του κλειστού προυπολογισμού υπολογίζοντας αυτό το ποσό μάλιστα στα 200 εκατ. ευρώ βρίσκει σθεναρή αντίδραση από τις φαρμακοβιομηχανίες που θεωρούν αυτό το ποσό εντελώς ανεδαφικό.

Εκτός από τα φάρμακα στο στόχαστρο προς επίτευξη του τροικανού στόχου «κόψτε παντού μπορείτε» είναι και οι ασθενείς αφού εξετάζεται το σενάριο της αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στη φαρμακευτική και ιατρική περίθαλψη με επιβολή ανώτατου ορίου νοσηλίων στα 1500 ευρώ.
Η υιοθέτηση αυτής της πρότασης θα έφερνε πολύ μεγάλες αντιδράσεις κάτι που η ηγεσία του υπουργείου Υγείας το γνωρίζει πολύ καλά και για αυτό προς το παρόν δε φαίνεται να το ενστερνίζεται. Δε συμβαίνει όμως το ίδιο με τους μισθούς των γιατρών τις εφημερίες και τις δαπάνες για νοσοκομειακό υλικό που μάλλον δε θα γλιτώσουν ένα επιπλέον κούρεμα της τάξης του 10%.

Επίσης η τρόικα επιμένει πολύ στην ενίσχυση ενεργειών που στοχεύουν στην καθιέρωση της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία, μέτρο αμφίβολης αποτελεσματικότητας που βρίσκει αντίθετους πολλούς θεσμικούς παράγοντες της υγείας.

Όλα αυτά προδιαγράφουν ότι η μέρα του κου Λυκουρέντζου θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη ενώ από την κρίσιμη συνάντηση που θα έχει με τους τροικανούς το απόγευμα θα φανεί εάν οι ώμοι του είναι αρκετά σθεναροί για να αντέξει το βάρος που ο ίδιος ανέλαβε να σηκώσει!


Ημ/νία Δημοσίευσης: 27/7/2012
ΗΕΑLTH VIEW

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου