Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Εσπευσμένη περαίωση από το υπουργείο Οικονομικών για να τονωθούν τα έσοδα


Φωτογραφία για Εσπευσμένη περαίωση από το υπουργείο Οικονομικών για να τονωθούν τα έσοδα
Σε... εσπευσμένη περαίωση για φορολογικές υποθέσεις που εκκρεμούν θέλει να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να δώσει ώθηση στα έσοδα των ταμείων του. Η περαίωση που υπολογίζεται ότι... θα αφορά περίπου 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αναμένεται να τρέξει μέσα στο καλοκαίρι. Η διαδικασία, αναμένεται να στηριχτεί σε μια παλιά εγκύκλιο για τους συνοπτικούς ελέγχους, στη βάση της οποίας οι ορκωτοί ελεγκτές διενεργούν ελέγχους σε μεγάλες επιχειρήσεις (ΑΕ και ΕΠΕ) για τη χορήγηση φορολογικού πιστοποιητικού (σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 80 του ν. 3842/2010).

Σημειώνεται ότι με την τελευταία περαίωση που είχε γίνει για υποθέσεις που είχαν να κάνουν με την περίοδο 2000-2009, το υπουργείο Οικονομικών είχε καταφέρει να εισπράξει επιπλέον έσοδα άνω των 2 δισ. ευρώ. Από τη νέα, περαίωση, βέβαια, δεν αναμένονται τόσα πολλά έσοδα. Οι διαδικασίες αναμένεται ότι θα είναι απλές και η πληρωμή των έξτρα φόρων θα δίνει άφεση των όποιων φορολογικών αμαρτιών του παρελθόντος.

Τακτικοί έλεγχοι σε ΑΕ και ΕΠΕ

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών, με απόφαση του υπουργού Γ. Στουρνάρα, θα προχωρήσει σε τακτικούς ελέγχους με συνοπτικές διαδικασίες σε Ανώνυμες Εταιρείες και ΕΠΕ. Οι έλεγχοι θα διενεργούνται από τις εφορίες και θα λαμβάνονται υπόψη δέκα κριτήρια:

• Η λήψη ή έκδοση πλαστών εικονικών φορολογικών στοιχείων.

• Συναλλαγές με φορολογικά ανύπαρκτες εταιρείες.

• Προϊόντα ή συναλλαγές που υπερτιμολογήθηκαν.

• Στοιχεία ή ενδείξεις για παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας από εσωτερική ή εξωτερική πληροφόρηση ή επεξεργασία δεδομένων.

• Μη έκδοση έκθεσης φορολογικής συμμόρφωσης από τους ιδιώτες ελεγκτές και τα ελεγκτικά γραφεία.

• Αναφορά από τους νόμιμους ελεγκτές ότι δεν τους χορηγήθηκαν οι αναγκαίες πληροφορίες για τον φορολογικό έλεγχο.

• Περιπτώσεις ελέγχων εταιρειών κατά τους οποίους έχουν προκύψει στοιχεία για παράβαση των διατάξεων από τους νόμιμους ελεγκτές και τα ελεγκτικά γραφεία.

• Άσκηση δίωξης μελών του Διοικητικού Συμβουλίου σύμφωνα με τις διατάξεις περί νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

• Συγκέντρωση του ελέγχου σε ποσοστό πάνω από 70% του κλάδου από το ίδιο ελεγκτικό γραφείο.

• Ευρήματα του ποιοτικού ελέγχου.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία οι έλεγχοι αυτοί θα πρέπει να ολοκληρωθούν σε διάστημα όχι αργότερο των 18 μηνών από την προθεσμία υποβολής από τους Νόμιμους Ελεγκτές και τα ελεγκτικά γραφεία της Έκθεσης Φορολογικής Συμμόρφωσης στη βάση δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου