Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Απάντηση του υπουργείου για τον επιστημονικό υπευθυνο και αλλα ερωτήματα που τέθηκαν στις 20/4/12 απο ΙΣ Αργολίδος



Ναύπλιο, 20-4-2011
Αρ πρωτ: 277

Προς
Υ.Υ.Κ.Α.,
Γεν. Δ/ση Υγείας, Δ/ση Πρωτ. Υγείας, Τμήμα Β,
Αριστοτέλους 17, 10187

Θέμα: Παρατηρήσεις επί της Υπουργικής Απόφασης για τις αδειοδοτήσεις των ιατρείων.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδος διατυπώνει με σαφήνεια την αντίθεση του στο σύνολο των διατάξεων που βρίσκονται σε ισχύ και αφορούν στο λεγόμενο «άνοιγμα» του ιατρικού επαγγέλματος. Ζητά την κατάργηση τους και την αντικατάσταση τους με αντίστοιχες που θα διασφαλίζουν την Δημόσια Υγεία και την άσκηση της Ιατρικής Επιστήμης. 
          Η πλανοδιακή Ιατρική, η άσκηση της Ιατρικής χωρίς τη φυσική παρουσία του υπεύθυνου Ιατρού, το ατελές και ασαφές πειθαρχικό πλαίσιο του όλου οικοδομήματος δεν αποτελούν κανενός είδους εκσυγχρονισμό. Αντιθέτως σηματοδοτούν στην κυριολεξία επιστροφή σε Ιατρικό  Μεσαίωνα.
         Επιπρόσθετα ο ΙΣ Αργολίδος θεωρεί και το καταγγέλλει, ότι ο πραγματικός λόγος ύπαρξης του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου σε βάρος του παλαιότερου είναι η εξυπηρέτηση εξωιατρικών επιχειρηματικών συμφερόντων αδιαφορώντας εάν αυτό επιτελεστεί σε βάρος τόσο της Δημόσιας Υγείας, όσο και του αυτοαπασχολούμενου επιστήμονα Ιατρού.
          Ο ΙΣΑ ως Ν.Π.Δ.Δ. θα επιτελέσει το θεσμικό του καθήκον, όπως η νομοθεσία του επιβάλλει και, υπό το πρίσμα των προαναφερθέντων, θα παραμείνει θεματοφύλακας τήρησης της Ιατρικής Δεοντολογίας (η οποία άλλωστε συνιστά Νόμο του Κράτους) και θα επαγρυπνά για την πειθαρχική αντιμετώπιση οιασδήποτε απόπειρας παραβίασης της, όπως και οφείλει.
Με αφορμή την ανάγνωση την σχετικής Νομοθεσίας και τη πρόσφατη Υπουργική Απόφαση για τις Αδειοδοτήσεις των Ιατρείων και λοιπών φορέων θα θέλαμε να σας επισημάνουμε μερικά προβλήματα τα οποία προκύπτουν και τα οποία θεωρούμε ότι χρήζουν άμεσης διόρθωσης:
Α) Επιστημονικός Υπεύθυνος: Ο Επιστημονικός Υπεύθυνος δεν είναι Επιστημονικός Σύμβουλος αλλά Ιατρός που θα έχει την ευθύνη της καλής λειτουργίας ενός Ιατρείου η Πολυιατρείου και ως τέτοιος δεν είναι δυνατόν, πέραν της ευθύνης του, να μη δεσμεύεται έναντι των Συλλογικών Φορέων και της Πολιτείας με τη προσωπική του παρουσία στο χώρο του οποίου είναι υπεύθυνος. Ο Επιστημονικός Υπεύθυνος πρέπει να είναι παρών και να εργάζεται στο χώρο του Ιατρείου η Πολυιατρείου όπου θα ασκείται η ιατρική για τις ημέρες και ώρες που θα λειτουργεί ο φορέας, άλλως θα είναι Επιστημονικά υπεύθυνος μόνο κατ’ επίφαση. Παρακαλούμε να συμπληρώσετε στα απαιτούμενα δικαιολογητικά μία Υπεύθυνη δήλωση του Επιστημονικά υπευθύνου που θα δηλώνει ι) τις ώρες και ημέρες λειτουργίας του φορέα ιι) θα δεσμεύεται για την σωστή επιστασία που θα εκτελεί τις ίδιες ώρες και ημέρες.
Β) Ιατρικό Μητρώο & Πειθαρχικός έλεγχος: Σε περίπτωση που μεταβληθεί το Μητρώο (πχ πειθαρχικό αδίκημα, απόκτηση τίτλων κλπ) ενός Ιατρού  που λειτουργεί δεύτερο ιατρείο ενώ είναι εγγεγραμμένος σε ένα διαφορετικό Σύλλογο δεν υπάρχει υποχρέωση του ιατρού να ενημερώνει τον 2ο Σύλλογο στον οποίο λειτουργεί 2ο ιατρείο, ενώ κάτι τέτοιο θα έπρεπε να εχει προβλεφθεί, για να μπορεί ο 2ος Σύλλογος να τον ελέγξει επαρκώς. Ούτε ο 1ος Ιατρικός Σύλλογος έχει υποχρέωση να κοινοποιεί τις μεταβολές του Ιατρού αφού άλλωστε επισήμως δεν γνωρίζει ο 1ος Σύλλογος σε ποιο Σύλλογο, η, άλλους Συλλόγους έχει δραστηριοποιηθεί ο ιατρός. Επομένως παρουσιάζεται ένα σημαντικό κενό στη σχετική Υπουργική Απόφαση. Αφού καταργούνται οι γεωγραφικοί και αριθμητικοί περιορισμοί πρέπει να καταργηθούν  και οι γεωγραφικοί περιορισμοί στην άσκηση του  πειθαρχικού έλεγχου. Όταν ένας Ιατρός έχει 2ο ιατρείο και υποπίπτει σε πειθαρχική παράβαση (πχ παραπλάνηση ασθενών για τις υπηρεσίες που δύναται να προσφέρει βάσει της ειδικότητάς του) πρέπει ο Σύλλογος που τον έχει αδειοδοτήσει να δύναται να προχωρήσει σε πειθαρχική διαδικασία. Το να ανακαλέσει τη άδεια λειτουργίας του σχετικού φορέα δεν λύνει το πρόβλημα αφού ο εν λόγω ιατρός δραστηριοποιείται σε περισσότερες της μιας περιφέρειες και σε περισσότερα του ενός ιατρεία και άρα η ποινή του θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλη την επικράτεια. Αυτό λύνεται ευκόλως με την κατάργηση του περιορισμού «Ο ιατρός απαγορεύεται να είναι εγγεγραμμένος σε 2ο  Ιατρικό Σύλλογο» και την θέσπιση της υποχρέωσης εγγραφής και στον – στους επιπλέον Ιατρικούς συλλόγους στους οποίους αυτός δραστηριοποιείται είτε ως Ιατρός είτε ως Επιστημονικός υπεύθυνος. Άλλως θίγεται η Δημόσια Υγεία διότι αλλού θα εφαρμόζεται σωστά ο πειθαρχικός έλεγχος και αλλού όχι.
Γ) Ανακτήσιμο αρχείο εξετάσεων: η υποχρέωση διατήρησης ανακτήσιμου αρχείου ιατρικών απεικονίσεων 10 ετών είναι μια υπερβολική απαίτηση και πρέπει να μειωθεί το χρονικό διάστημα στο μισό δηλαδή στα 5 έτη, διότι ο όγκος των πληροφοριών που θα απαιτηθεί σε αποθηκευτικά μέσα είναι τεράστιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου