Του Κώστα Τσαχάκη
Ορατό είναι πλέον το ενδεχόμενο μείωσης του Δημόσιου χρέους κατά 50 δισ. ευρώ ή 25% του ΑΕΠ μετά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απευθείας από τους μηχανισμούς διάσωσης.
Με την απόφαση οι ευρωπαϊκές τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα θα μπορούν να απευθύνονται για την ανακεφαλαιοποίηση τους στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) χωρίς να επιβαρύνεται το χρέος των κρατών μελών. Εφόσον ισχύσει η αρχή για ίση μεταχείριση των κρατών - μελών η απόφαση θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην αποκλιμάκωση του ελληνικού χρέους.
Η Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του PSI και το «κούρεμα» των ομολόγων εξασφάλισε στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης 50 δισ. ευρώ από τον μηχανισμό στήριξης για την κεφαλαιακή ενίσχυση των εγχώριων τραπεζών. Ήδη έχουν εκταμιευτεί τα 25 δισ. ευρώ (εξ αυτών τα 18 δισ. έχουν δοθεί στις τράπεζες) και απομένει να δοθούν , πιθανότατα εντός του Αυγούστου , τα υπόλοιπα 25 δισ. ευρώ.
Όμως, τα κεφάλαια αυτά διοχετεύονται στις τράπεζες με ...ενδιάμεσο το ελληνικό Δημόσιο βαρύνοντας έτσι το χρέος το οποίο προσεγγίζει το 160% του ΑΕΠ.
Όπως λέει κυβερνητική πηγή η Ελλάδα θα πρέπει στο πλαίσιο της ίσης μεταχείρισης των κρατών – μελών να ζητήσει από τους εταίρους μας να ισχύσει η απόφαση της Συνόδου Κορυφής και για την ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων τραπεζών.
«Θα πρέπει να προηγηθεί διαπραγμάτευση» προσθέτει αλλά ο στόχος «μοιάζει να είναι εφικτός».
Μάλιστα κατά πληροφορίες το ελληνικό αίτημα στηρίζει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Σε περίπτωση που η Ελλάδα επωφεληθεί από το νέο καθεστώς που θα ισχύσει για την κεφαλαιακή θωράκιση των τραπεζών επιτυγχάνεται άμεσα μια πολύ μεγάλη μείωση του χρέους.
Τα 50 δισ. ευρώ αντιπροσωπεύουν το 25% του ΑΕΠ και μπορεί με μία απόφαση σε πολιτικό επίπεδο το χρέος να πέσει μέσα σε μία... ημέρα από το 160% στο 135% του ΑΕΠ.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου