Λείπουν υλικά και φάρμακα, το «στοκ» στέρεψε, ενώ οι συγγενείς των ασθενών αγοράζουν γάζες και επιθέματα
Το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, διευθυντή της ΜΕΘ του πανεπιστημιακού νοσοκομείου «Αττικόν», καθηγητή κ. Απ. Αρμαγανίδη, δεν υπάρχει συνεχής ροή προμήθειας υλικών με αποτέλεσμα να παρατηρούνται από καιρού εις καιρόν ελλείψεις σε ορισμένα είδη, διαφορετικά κάθε φορά.
«Κάποια στιγμή δεν είχαμε φίλτρα τεχνητού νεφρού ή πλασμαφαίρεσης» αναφέρει, εξηγώντας ότι όταν τελειώνει το «στοκ» αρχίζουν τα τηλέφωνα προς τους προμηθευτές. «Είναι μια διαδικασία με την οποία πρέπει πλέον να ασχολούμαστε συνέχεια. Ασχολείται κυρίως η προϊσταμένη, κάποιες φορές όμως κι εγώ» προσθέτει.
Απόθεμα ούτε για τα έκτακτα
Ελλείψεις φίλτρων 24ωρης εξωνεφρικής κάθαρσης, τα οποία δεν διαθέτουν όμορα τμήματα, και φθηνών αναλώσιμων υλικών (γάζες, γάντια, σύριγγες) παρατηρούνται συχνά και στη ΜΕΘ του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νικαίας. «Πρέπει να εμφανιστεί ο άρρωστος για να παραγγελθεί το φίλτρο. Η κατάσταση αυτή είναι προβληματική ειδικά για τις ΜΕΘ, διότι οι εν λόγω μονάδες δεν δέχονται τακτικά περιστατικά, αλλά έκτακτα» δηλώνει ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου κ. Α. Μαυρομάτης.
Οπως εξηγεί η διευθύντρια της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Αγία Ολγα» κυρία Μίνα Μαγγίνα, με την εφαρμογή του νέου μηχανογραφημένου συστήματος και των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων, τα νοσοκομεία δεν μπορούν να έχουν «στοκ». «Κάθε υλικό, όπως για παράδειγμα είναι τα φίλτρα, είναι για κάθε ασθενή. Αυτό δεν είναι πάντα κακό, διότι χρειάζεται "νοικοκύρεμα". Από την άλλη όμως δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει απόθεμα για τις ΜΕΘ, για μια έκτακτη κατάσταση. Οι ΜΕΘ δεν εφημερεύουν, είναι σε συνεχή λειτουργία, 24 ώρες το 24ωρο» προσθέτει.
Η κυρία Μαγγίνα αναφέρει ότι κατά καιρούς παρατηρούνται ελλείψεις σωλήνων τραχειοτομίας, διασωληνώσεως και ειδικών καθετήρων. «Ορισμένες φορές δανειζόμαστε από διπλανά τμήματα» σημειώνει.
Νοσηλεία με το χέρι στην τσέπη
Κρατώντας επιθέματα κατά των κατακλίσεων... στο χέρι μπαίνουν τις τελευταίες ημέρες στη ΜΕΘ του Ασκληπιείου της Βούλας οι συγγενείς των ασθενών που νοσηλεύονται στη Μονάδα. «Οι κατακλίσεις είναι πολύ συχνό φαινόμενο στις ΜΕΘ. Τον τελευταίο καιρό όμως τα επιθέματα στη Μονάδα είναι σπάνιο είδος. Ετσι οι συγγενείς των ασθενών αναγκάζονται να τα προμηθεύονται απ' έξω. Οταν αυτό δεν είναι δυνατόν, προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τις κατακλίσεις με γάζες και φυσιολογικό ορό» επισημαίνει ο διευθυντής της ΜΕΘ του Ασκληπιείου της Βούλας κ. Αλ. Αναστασάκης. «Δυστυχώς, η γενική κακομοιριά επηρεάζει και τη Μονάδα» σχολιάζει.
Ελλείψεις φίλτρων τεχνητού νεφρού παρατηρούνται κάποιες φορές και στο κεντρικότερο νοσοκομείο της Αθήνας, τον «Ευαγγελισμό». «Είμαστε διαρκώς τσίμα-τσίμα, και ειδικά αυτή την περίοδο προσπαθούμε να κρατάμε τα φίλτρα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» αναφέρει η αναπληρώτρια καθηγήτρια κυρία Αναστασία Κοτανίδου. Παραδέχεται ότι ο «Ευαγγελισμός», επειδή είναι κεντρικό νοσοκομείο, «προφυλάσσεται» περισσότερο από άλλα.
Προσθέτει ωστόσο ότι κι εκεί ορισμένες φορές τελειώνει το «στοκ». Στις περιπτώσεις αυτές οι γιατροί της Μονάδας «δανείζονται» υλικά από άλλα τμήματα. Η ΜΕΘ του Ευαγγελισμού έχει αρκετά «ειδικά» κρεβάτια - 30 ΜΕΘ και 20 ΜΑΦ (Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας). Ελλείψει όμως νοσηλευτικού προσωπικού περίπου πέντε κλίνες δεν λειτουργούν.
Πιο έντονο είναι το πρόβλημα στο νοσοκομείο «Λαϊκό». Σύμφωνα με τον διευθυντή της Νεφρολογικής Κλινικής κ. Ι. Μπολέτη, από τις 17 κλίνες εντατικής θεραπείας οι έξι είναι κλειστές. Μάλιστα, εκφράζει τον φόβο να κλείσει άλλη μία κλίνη ελλείψει προσωπικού.
Την ίδια αγωνία έχει και ο διευθυντής της ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου - μιας από τις έξι μονάδες για παιδιά που διαθέτει η Ελλάδα - κ. Α. Ηλιάδης. «Αυτή τη στιγμή η ΜΕΘ λειτουργεί με τέσσερις γιατρούς, εκ των οποίων ο ένας ήρθε προσωρινά από τη Λευκάδα για να μας υποστηρίξει. Η σύμβασή του λήγει αυτόν τον μήνα. Από την Υγειονομική Περιφέρεια μας διαβεβαίωσαν προφορικά ότι δεν θα φύγει ο γιατρός. Σε διαφορετική περίπτωση θα κλείσουν κρεβάτια».
Ούτε τα «στοιχειώδη»
Χωρίς αντιβιοτικά, γάντια, σύριγγες...
Ελλείψεις ακόμη και σε φάρμακα εμφανίζονται κατά περιόδους στις ΜΕΘ νησιωτικών νοσοκομείων. «Κάποιες φορές δεν έχουμε σύριγγες και γάντια, άλλες μπορεί να μην έχουμε ειδικούς σωλήνες, τις προάλλες δεν είχαμε συγκεκριμένα αντιβιοτικά, τα οποία προσπαθήσαμε να αντικαταστήσουμε» αναφέρει ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ρόδου, γιατρός της ΜΕΘ του νοσοκομείου του νησιού, κ. Β. Κινούς. Σημειώνει πάντως ότι τα κενά συνήθως καλύπτονται, αφού στη ΜΕΘ δίδεται πάντα προτεραιότητα.
Χωρίς αντιβιοτικά, γάντια, σύριγγες...
Ελλείψεις ακόμη και σε φάρμακα εμφανίζονται κατά περιόδους στις ΜΕΘ νησιωτικών νοσοκομείων. «Κάποιες φορές δεν έχουμε σύριγγες και γάντια, άλλες μπορεί να μην έχουμε ειδικούς σωλήνες, τις προάλλες δεν είχαμε συγκεκριμένα αντιβιοτικά, τα οποία προσπαθήσαμε να αντικαταστήσουμε» αναφέρει ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ρόδου, γιατρός της ΜΕΘ του νοσοκομείου του νησιού, κ. Β. Κινούς. Σημειώνει πάντως ότι τα κενά συνήθως καλύπτονται, αφού στη ΜΕΘ δίδεται πάντα προτεραιότητα.
Από την πλευρά του ο γραμματέας της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας και γιατρός της ΜΕΘ του νοσοκομείου του νησιού κ. Ν. Φαρμάκης διατυπώνει την άποψη ότι ειδικά στις ΜΕΘ μια έλλειψη, όσο μικρή και αν είναι, μετράει πολύ περισσότερο από την αντίστοιχη σε άλλο τμήμα του νοσοκομείου. «Ο γιατρός μπορεί να τροποποιήσει ευκολότερα το θεραπευτικό σχήμα των ασθενών οποιουδήποτε άλλου τμήματος σε σχέση με αυτούς των ΜΕΘ. Οταν αλλάζει μια αντιβίωση για λόγους μη ιατρικούς, μπορεί να υπάρχει κόστος, το οποίο όμως δεν είναι μετρήσιμο» αναφέρει και εξηγεί: «Αν κάποιος που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ χάσει τη ζωή του από λοίμωξη, δεν μπορείς να αποδείξεις ότι ευθύνεται γι' αυτό η αλλαγή του θεραπευτικού σχήματος».
Στη συγκεκριμένη ΜΕΘ παρατηρούνται και άλλες ελλείψεις. Την περασμένη Τετάρτη το νοσοκομείο δεν διέθετε μπουκαλάκια που χρησιμοποιούνται στην καλλιέργεια αίματος, ενώ ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει δυνατότητα διενέργειας συγκεκριμένης εξέτασης η οποία δείχνει αν ένας ασθενής έχει υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου. «Πρόκειται για μια βασική εξέταση, το αποτέλεσμα της οποίας καθορίζει την πορεία του ασθενούς, αν δηλαδή θα λάβει θεραπεία ή αν χρειαστεί να μεταφερθεί σε άλλο κέντρο προκειμένου να υποβληθεί σε κάποια επεμβατική μέθοδο, "μπαλονάκι" ή μπαϊπάς». Η παραπάνω εξέταση δεν είναι δυνατή διότι το βιοχημικό εργαστήριο του νοσοκομείου δεν διαθέτει τα απαιτούμενα αντιδραστήρια. «Ως εκ τούτου», προσθέτει ο κ. Φαρμάκης, «οι γιατροί εφαρμόζουμε άλλους τρόπους παρακολούθησης των ασθενών και πρακτικές της δεκαετίας του '70».
ΤΟ ΒΗΜΑ
ΤΟ ΒΗΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου