Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Τα χρέη του ΕΟΠΥΥ σφίγγουν τη θηλιά στους ασφαλισμένους

Σε απόγνωση βρίσκονται καρκινοπαθείς, χρονίως πάσχοντες και άνθρωποι με πιο απλά προβλήματα, καθώς τα λεφτά που πρέπει να δώσουν για επισκέψεις και φάρμακα τους αναγκάζουν να μην πάνε στον γιατρό για να μην πληρώσουν!

Τα χρέη του ΕΟΠΥΥ σφίγγουν τη θηλιά στους ασφαλισμένους  Aνθρώπινα δράματα προκαλεί η κατάρρευση του ΕΟΠΥΥ. Ο μεγαλύτερος φορέας παροχής υπηρεσιών περίθαλψης οδηγεί στην απόγνωση τα εκατομμύρια των ασφαλισμένων του. Καρκινοπαθείς, χρονίως πάσχοντες και άνθρωποι με πιο απλά προβλήματα υγείας καλούνται να πληρώσουν δεκάδες έως εκατοντάδες ευρώ τη φορά για ιατρική επίσκεψη και φάρμακα.

Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις, ο ΕΟΠΥΥ οφείλει σε ασφαλισμένους του 100 εκατ. ευρώ, για φάρμακα και επισκέψεις που πλήρωσαν φέτος από την τσέπη τους, λόγω των κινητοποιήσεων φαρμακοποιών και γιατρών.
Σε απόγνωση βρίσκονται και οι πάροχοι του Οργανισμού. Γιατροί, φαρμακοποιοί, κλινικές, φαρμακευτικές επιχειρήσεις και προμηθευτές υλικού συνοδεύουν τον ΕΟΠΥΥ στον οικονομικό αφανισμό. «Τειρεσίας» είναι η λέξη που ακούς καθημερινά από κάθε επαγγελματία...


Μένουν από υλικά


Ο ΕΟΠΥΥ παρασύρει στον γκρεμό και τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα, στα οποία εκτιμάται ότι οφείλει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ. Τα νοσοκομεία -με τη σειρά τους- δεν χορηγούν ακριβά φάρμακα στους εξωτερικούς ασθενείς.

Δεν πληρώνουν τους προμηθευτές τους και ξεμένουν ακόμη και από σύριγγες...Με ομόφωνη απόφαση, ο Σύλλογος Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών (ΠΑΣΥΠΙΕ) σταματά από αύριο να παραδίδει στο ΕΣΥ υλικό με πίστωση (γάντια, γάζες, σύριγγες).
Δεν παραδίδει, δε, καθόλου σε οκτώ μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, τα οποία έχουν τεράστιο χρέος («Ευαγγελισμός», «Ανδρέας Παπανδρέου» Ρόδου, «Σισμανόγλειο», «Τζάνειο», «Αγία Ολγα», Πανεπιστημιακό Αλεξανδρούπολης, «Αττικόν» και Καλαμάτας).Σε επίσχεση εργασίας προχωρούν από αύριο και οι νοσοκομειακοί γιατροί, διεκδικώντας εξόφληση εφημεριών που έχουν πραγματοποιήσει έως και πριν από πέντε μήνες.
Ο φαύλος κύκλος οδηγεί, τελικά, σε κατάρρευση ολόκληρο το σύστημα παροχής υπηρεσιών Υγείας.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η έξοδος του ΕΟΠΥΥ από το τέλμα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Ακόμη κι αν εξοφληθούν τα χρέη του 2012 (πάνω από 1 δισ. ευρώ), είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξοφλήσει τα χρέη του 2010 και του 2011, τα οποία ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ.

Στοιχεία - σοκ

Το απίστευτο αυτό συμπέρασμα καταγράφεται από έρευνα για την Υγεία και την Ασφάλιση. Οι ερευνητές διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι το:

  • το 58,9% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι έχουν περιορίσει τον τελευταίο χρόνο τη χρήση υπηρεσιών Υγείας,
  • το 27,2% απάντησαν ότι μείωσαν τη χρήση των υπηρεσιών, καθώς έπρεπε να πληρώσουν ή δυσκολεύτηκαν στην πρόσβαση,
  • το 23,8% απάντησαν ότι ο μοναδικός λόγος ήταν τα χρήματα που έπρεπε να καταβάλουν και
  • το 7,9% επεσήμανε τη δυσκολία στην πρόσβαση στις υπηρεσίες.
Λόγω οφειλών


Καρκινοπαθείς και ανάπηροι δεν εισπράττουν το επίδομα


Η πρόσβαση στα φάρμακα γίνεται όλο και πιο δύσκολη, ενώ ανάπηροι δεν μπορούν να εισπράξουν ούτε το προνοιακό επίδομα, καθώς -λόγω της κρίσης- οφείλουν χρήματα στην Εφορία! Το προεδρείο του Συλλόγου Kαρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων (ΚΕΦΙ Αθηνών) τονίζει ότι οι ασθενείς βιώνουν στιγμές αγωνίας και έντονου προβληματισμού.
Λόγω της κρίσης, βλέπουν να δυσχεραίνεται απελπιστικά η πρόσβασή τους τόσο στα φάρμακα που έχουν άμεση ανάγκη για την ίδια τη ζωή τους όσο και σε νέα καινοτόμα σκευάσματα και θεραπείες, που είναι απαραίτητα για την επιβίωση και θεραπεία τους.

Διπλή ταλαιπωρία

Επειτα από δύο χρόνια αναμονής, οι Ελληνες καρκινοπαθείς, αλλά και οι πάσχοντες από σπάνια, χρόνια, εκφυλιστικά και απειλητικά για τη ζωή τους νοσήματα, εξακολουθούν να στερούνται της δυνατότητας πρόσβασης σε θεραπείες που όχι μόνο θα τους βοηθήσουν να επιζήσουν αλλά θα τους προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής.

Οι ασθενείς με καρκίνο και οι οικείοι τους συγκεντρώθηκαν σε πολλές πόλεις, σε όλη την Ελλάδα, για να δηλώσουν τη διαμαρτυρία τους για τη συνεχή υποβάθμιση του ΕΣΥ, μέσω των δραστικών περικοπών της χρηματοδότησης.
Σύμφωνα με τους καρκινοπαθείς, η κατάργηση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης με μηδενική συμμετοχή στον ΕΟΠΥΥ και η συνεχιζόμενη από τον Μάιο έλλειψη των «ακριβών» νεοπλασματικών φαρμάκων, τους έχει φέρει σε απόγνωση.
Αδυνατούν πλέον να συνεχίσουν τη θεραπεία τους, όμηροι της διαμάχης των προμηθευτών που απαιτούν να πληρωθούν και του κράτους που δεν πληρώνει.

Ερευνα που σοκάρει
  • 58,9% έχουν περιορίσει τον τελευταίο χρόνο τη χρήση υπηρεσιών Υγείας
  • 27,2% μείωσαν τη χρήση των υπηρεσιών, καθώς έπρεπε να πληρώσουν ή δυσκολεύτηκαν στην πρόσβαση
Σε πλήρη υποβάθμιση η ψυχιατρική φροντίδα


Δεν καλύπτουν μισθούς και λειτουργικά


Η εγκεκριμένη χρηματοδότηση των Μονάδων Ψυχικής Υγείας, οι οποίες λειτουργούν με ευθύνη 65 μη κυβερνητικών φορέων, είναι φέτος μειωμένη κατά 50% (45 εκατ. ευρώ έναντι 90 εκατομμυρίων το 2011).
Ανάλογες περικοπές υφίστανται και οι μονάδες που λειτουργούν με ευθύνη των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, αδυνατώντας να καλύψουν ακόμα και τις προβλεπόμενες βάρδιες.
Εκτός από τη μειωμένη χρηματοδότηση, στις μονάδες οφείλονται 10 εκατ. ευρώ για νοσήλια ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ. Λόγω της υστέρησης πόρων, δεν υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης ούτε των εξόδων μισθοδοσίας των 3.000 εργαζομένων ούτε των εισφορών προς το ΙΚΑ ούτε των βασικών λειτουργικών εξόδων για τις 216 μονάδες ψυχικής υγείας ούτε και των δαπανών διαβίωσης των 1.600 φιλοξενούμενων στις στεγαστικές δομές.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ
E-GO.GR


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου