Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΟΠΥΥ: Τη Δευτέρα το πρόγραμμα πληρωμών για τους φαρμακοποιούς

Τη Δευτέρα θα ανακοινωθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πληρωμών του ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς «με βάση τις δυνατότητες εισφορών που θα έχουμε από τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι το τέλος του έτους», όπως ανέφερε ο υπουργός αναπληρωτής Υγείας Μάριος Σαλμάς, μετά τη συνάντησή του με τη Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα

Τη Δευτέρα θα ανακοινωθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πληρωμών του ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς «με βάση τις δυνατότητες εισφορών που θα έχουμε από τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι το τέλος του έτους», όπως ανέφερε ο υπουργός αναπληρωτής Υγείας Μάριος Σαλμάς, μετά τη συνάντησή του με τη Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.


Ερωτηθείς αν στο χρονοδιάγραμμα του υπουργείου θα προβλέπονται σταθερές ημερομηνίες πληρωμής, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας είπε ότι «θα δώσουμε συγκεκριμένα χρήματα με βάση τα χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού και με βάση τις ασφαλιστικές εισφορές που όμως βαίνουν μειούμενες λόγω της αύξησης της ανεργίας».


Όσον αφορά τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από νέους πόρους, ο κ. Σαλμάς είπε ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι «ζητώ μετά και την ανακοίνωση της Δευτέρας, από τους φαρμακοποιούς να ανοίξουν τα φαρμακεία και να μην ταλαιπωρούμε τον κόσμο. Θα βρούμε τις λύσεις, είμαστε εδώ ως κράτος να συζητήσουμε».


Ερωτηθείς για τους συμβεβλημένους γιατρούς είπε ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, απ' ό,τι φαίνεται οι συμβεβλημένοι γιατροί συνταγογραφούν». Παρακάλεσε δε τα ΜΜΕ «να μην αναπαράγουν θέμα ότι υπάρχει πρόβλημα με τη συνταγογράφηση των γιατρών». «Οι γιατροί δέχονται κανονικά, καμία απόδειξη δεν ήλθε από συγκεκριμένο γιατρό στον ΕΟΠΥΥ για να γνωρίζουμε ότι ο συγκεκριμένος γιατρός ζήτησε χρήματα και δεν εκτέλεσε τα όσα έχει υπογράψει στη σύμβασή του», διευκρίνισε ο κ. Σαλμάς.


Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμος Βουδούρης ανέδειξε τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ ως τη βασικότερη ανάγκη του οργανισμού, στην οποία «συγκλίνουν όλες οι απόψεις» και η οποία «θα λύσει το βασικό θέμα που είναι η βιωσιμότητα του οργανισμού».


Αναφορικά με τις κινητοποιήσεις φαρμακοποιών και γιατρών, ο κ. Βουδούρης είπε ότι υπήρχαν γιατροί που συνταγογραφούσαν και φαρμακοποιοί που εκτελούσαν τις συνταγές, προσθέτοντας ότι «δεν έχω στόχο να μειώσω τις κινητοποιήσεις, ο στόχος είναι να δούμε τον ασφαλισμένο ως τον άνθρωπο που πληρώνει το σύστημα και ως εκείνον που από τα διάφορα μέτρα που λαμβάνονται πλήττεται σοβαρά». «Προς αυτή την κατεύθυνση όλοι πρέπει να επανεξετάσουμε τη στάση μας» προσέθεσε ο κ. Βουδούρης.


Ερωτηθείς «πόσα λεφτά υπάρχουν στα ταμεία του ΕΟΠΥΥ», ο κ. Βουδούρης είπε «δεν θα σας πω, πάντως αυτή τη στιγμή μπορούμε και με όσα θα έλθουν να καλύψουμε τις ανάγκες μας σύμφωνα με την εξαγγελία που θα γίνει τη Δευτέρα».

Αναφορικά με τα χρέη του οργανισμού είπε ότι «χρωστάμε τον Μάιο, που πρέπει να δώσουμε τώρα, για να έχουμε ισότιμη μεταχείριση στις κλινικές, τα εργαστήρια, τα διαγνωστικά κέντρα και τους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς».


Για τους γιατρούς, ο κ. Βουδούρης είπε ότι «επειδή έχει εξοφληθεί ο Μάιος, έχουν ειδοποιηθεί να δώσουν αποδείξεις και θα πληρωθούν τις επόμενες μέρες τον μήνα Ιούνιο». «Προσπαθούμε να δημιουργούμε συνθήκες εξασφάλισης των ατομικών επιχειρήσεων και η προσπάθεια είναι να διατηρηθούν εν ζωή αυτές οι επιχειρήσεις (φαρμακεία, εργαστήρια), να πληρωθεί ο κόσμος που είναι στις κλινικές, να μην υπάρξει άλλη ανεργία και γι' αυτό θα ανακοινωθεί μια λογική διαχείριση της κατανομής, ώστε να μείνουν όλοι ικανοποιημένοι και να μην κλείσουν», κατέληξε ο κ. Βουδούρης. 

NAFTEMPORIKI.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου