Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

"Δημιουργούν ανθρωπιστική κρίση στη χώρα μας"




Τι λέει στους UR ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ για τις κινητοποιήσεις από τη Δευτέρα, για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο χώρο της Υγείας και τη «διεθνοποίηση» του ζητήματος
Ο ΕΟΠΥΥ έχει επιστρέψει τις αμοιβές των γιατρών στα επίπεδα του 1993. Γιατρός που μπορεί να έχει σπουδάσει 20 χρόνια αμείβεται πλέον με… 10 ευρώ στην επίσκεψη. Και αυτή είναι η… μεικτή του αμοιβή, καθώς η καθαρή «είσπραξη» είναι 6,5 ευρώ!
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών κ. Γ. Ελευθερίου, που επισημαίνει τα παραπάνω στους UR μιλά για κάτι περισσότερο από χρέη ύψους 800 εκατ. ευρώ της πολιτείας προς τους γιατρούς. Μιλά για την επερχόμενη ανθρωπιστική κρίση που θα ξεσπάσει στην χώρα εφόσον συνεχιστεί η ίδια πολιτική στον κλάδο της Υγείας.
Υπενθυμίζεται ότι οι γιατροί, που είναι συμβεβλημένοι με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας προχωρούν από την Δευτέρα 3 έως την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας την τακτοποίηση των οφειλομένων τουλάχιστον του 2012.
«Το πρόβλημα που υφίσταται αυτή τη στιγμή θα ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα. Θα γίνει πανευρωπαϊκό ζήτημα. Ήδη η Ένωση ετοιμάζει επιστολές που θα αποσταλούν προς τους ιατρικούς συλλόγους όλης της Ευρώπης, προκειμένου να ενημερωθούν για την κατάσταση στην Ελλάδα. Θα απευθυνθούμε επίσης και στον αρμόδιο για θέματα υγείας κοινοτικό επίτροπο» αναφέρει στους UR ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ.
Ο κ. Ελευθερίου τονίζει ακόμη τα εξής:
Σε ότι αφορά τους ασθενείς – ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ που μπαίνουν σε περιπέτειες από τη Δευτέρα:
Οι ασθενείς έχουν τις εξής επιλογές:
* Αν είναι επείγοντα περιστατικά απευθύνονται στα εξωτερικά ιατρεία. Αν δεν είναι επείγοντα περιστατικά κάνουν υπομονή να περάσει το πενθήμερο της κινητοποίησης.
* Επισκέπτονται τον γιατρό ως ιδιώτες, παίρνουν απόδειξη και απευθύνονται στον ΕΟΠΥΥ για να εισπράξουν. Το θέμα βέβαια είναι το πότε θα εισπράξουν.
«Εμείς ούτως ή άλλως έχουμε απευθύνει σύσταση προς τα μέλη μας να χρεώνουν, ακόμη και τις ημέρες της κινητοποίησης μόνο το κρατικό τιμολόγιο» επισημαίνει ο κ. Ελευθερίου.
Σε ότι αφορά τους ισχυρισμούς του ΕΟΠΥΥ ότι η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΠΥ είναι «σωματείο – μόρφωμα», θέτοντας και ζήτημα νομιμοποίησης σε ότι αφορά τη δυνατότητα της Ένωσης να εκπροσωπεί το σύνολο των συμβεβλημένων γιατρών, ο κ. Ελευθερίου μας ενημερώνει ότι από το σύνολο των περίπου 5.500 συμβεβλημένων με τον Οργανισμό ιατρών, οι 3.500 είναι μέλη της Ένωσης, άρα θέμα νομιμοποίησης δεν υφίσταται. Εξάλλου η Ένωση είναι αναγνωρισμένο σωματείο και δεν υπάρχει θέμα αμφισβήτησης.
Σε ότι αφορά τη δυνατότητα του ΕΟΠΥΥ να εξοφλήσει τα οφειλόμενα, μετά και τη δημοσιοποίηση πληροφοριών για τη δυσχερή οικονομική θέση του Οργανισμού, το «άνοιγμα» του οποίου ξεπερνά πλέον τα 2 δισ. ευρώ, ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ εκτιμά ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν θα υφίσταται εντός του φθινοπώρου, εφόσον δεν υπάρξει άμεση επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Σε ότι αφορά τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους γιατρούς ο κ. Ελευθερίου τονίζει, ότι αυτά που είναι άμεσα απαιτητά είναι οι οφειλές του 2012, ενώ για τα οφειλόμενα του 2010 και του 2011, που είναι και τα περισσότερα, καθώς φτάνουν τα 570 εκατ. ευρώ, έχει ήδη προταθεί να γίνουν συμψηφισμοί με φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές, χωρίς όμως να υπάρξει καμία απάντηση.

Η κινητοποίηση των ιατρών

Κατόπιν που αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί με τη μη καταβολή των δεδουλευμένων στους συμβεβλημένους με τον Οργανισμό γιατρούς, η Ένωση καλεί τα μέλη της να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας από την Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου έως και την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου, ως προς την εκτέλεση των συμβατικών τους υποχρεώσεων έναντι του ΕΟΠΥΥ. Η κινητοποίηση θα λάβει την μορφή των επαναλαμβανόμενων πενθήμερων επισχέσεων εργασίας. 
Η Ένωση αναφέρει ότι θα προχωρήσει στη σύνταξη αναφορών για κάθε είδους ποινικό ή πειθαρχικό παράπτωμα που τυχόν τελέστηκε και τελείται σε βάρος των ιατρών καθώς  και στη δικαστική και εξώδικη άσκηση κάθε νομίμου και συμβατικού δικαιώματος.
Αναλυτικά, με το τι διεκδικούν οι γιατροί δείτε ΕΔΩ το πλήρες κείμενο της Ένωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου