Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΑΤΡΩΝ


Προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

Αγαπητέ ασφαλισμένε,

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών αισθάνεται την θεσμική υποχρέωση να ενημερώσει τους ασφαλισμένους στον ΕΟΠΥΥ για την ιδιαίτερα δυσμενή χρηματοοικονομική κατάσταση του Οργανισμού.

Ο ΕΟΠΥΥ αποτελεί τον μεγαλύτερο οργανισμό παροχής υπηρεσιών υγείας, αλλά εφαρμόστηκε με πρόχειρο και αποσπασματικό τρόπο, χωρίς σωστό σχεδιασμό και κυρίως με ελλιπέστατη χρηματοδότηση. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο κλειστός του προϋπολογισμός, ξεκίνησε με έλλειμμα 683 εκ. ευρώ και αυτή την στιγμή παρουσιάζει ήδη για τους πρώτους 8 μήνες του 2012 "μαύρη τρύπα" 1,5 δις ευρώ με προοπτική αυτό το ποσό να γίνει 2 δις μέχρι τέλους του έτους. Σύμφωνα με δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας δεν υπάρχει καμία περίπτωση πρόσθετης κρατικής επιχορήγησης, επομένως νομοτελειακά, οδηγείται σε πλήρη στάση πληρωμών μέσα στο φθινόπωρο του 2012.

Οι ελευθεροεπαγγελματίες κλινικοί Ιατροί έχουν χρηματοδοτήσει επί 2 έτη την Α’βάθμια φροντίδα υγείας, με ίδια κεφάλαια της τάξεως πάνω από 1,3 δις, έχουν υποστεί οριζόντια περικοπή της τάξεως του 50% στις αμοιβές τους και οι εργαστηριακοί Ιατροί έχουν υποστεί εκπτώσεις στο ήδη καθηλωμένο επί 22 έτη κρατικό τιμολόγιο. Οι δημόσιοι Ιατροί, στηρίζοντας επίσης το δημόσιο σύστημα υγείας, έχουν υποστεί εξίσου σημαντικές περικοπές στο μισθό τους αλλά και στις υπερωριακές εφημερίες, με καθυστερήσεις πληρωμών άνω των 3 μηνών.

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχισθεί, καθώς οδηγεί στην πιθανή κατάρρευση ΟΛΩΝ των δομών υγείας, ιδιωτικών και δημόσιων, με αποτέλεσμα την πλήρη διάλυση των υπηρεσιών υγείας με τραγικά αποτελέσματα για την Υγεία ΟΛΟΥ του πληθυσμού.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών καλύπτει την κινητοποίηση της επίσχεσης εργασίας των ιατρών του ΕΟΠΥΥ από 03/09/12 έως 07/09/12, με το εξής διεκδικητικό πλαίσιο:

1. Έκτακτη επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να μην μεταφέρεται το οικονομικό βάρος της υγειονομικής δαπάνης στις τσέπες των ασφαλισμένων, των οποίων οι εισφορές έχουν ήδη αποδοθεί στο κράτος. Ο δοκιμαζόμενος Ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλες επιβαρύνσεις.

2. Υπεράσπιση του δικαιώματος της αμειβόμενης εργασίας όλων των πολιτών αυτής της χώρας. Η ευνομία του κράτους δικαίου πρέπει επιτέλους να λειτουργήσει προς όφελος του λαού. Ο Ιατρικός κόσμος είναι απλήρωτος εδώ και δύο χρόνια και το κράτος οφείλει να εκπληρώσει τις συμβατικές του υποχρεώσεις και να αποπληρώσει στο ακέραιο, τα δεδουλευμένα.

3. Υπεράσπιση της ποιότητας παροχής υπηρεσιών στους ασφαλισμένους, η οποία απειλείται από τις οριζόντιες περικοπές που επιβλήθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ.

4. Πίεση στη διοίκηση του ταμείου για άμεση βελτίωση της λειτουργίας του, με αρτιότερο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, και αναβάθμιση της εξυπηρέτησης και της υγειονομικής κάλυψης του πάσχοντα ασφαλισμένου.

5. Αποφυγή της κατάρρευσης του Οργανισμού, με την άσκηση πολιτικής και συνδικαλιστικής πίεσης στην ηγεσία του ΕΟΠΥΥ και του ΥΥΚΑ, για την ανεύρεση άμεσης λύσης στην χρηματοδότηση του ταμείου.

Δυστυχώς, η κατάσταση στον ΕΟΠΥΥ είναι μια «ωρολογιακή βόμβα» έτοιμη να εκραγεί και να συμπαρασύρει τους ασφαλισμένους, τους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς, την ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική δαπάνη των πολιτών.

Ζητούμε την κατανόηση σας και την συμπαράσταση και αρωγή όλων σας ατομικά αλλά και συνδικαλιστικών και θεσμικών φορέων των χρηστών υγείας, κατά τις κινητοποιήσεις των γιατρών, που αρχίζουν στις 3/9/2012.

Όλοι μαζί, ασφαλισμένοι και ιατροί, οφείλουμε να υπερασπιστούμε από κοινού, το δικαίωμα στην πρόσβαση του ασφαλισμένου, σε υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου που να σέβονται τον πολίτη, και το δικαίωμα της αξιοπρεπούς αμοιβής των λειτουργών υγείας, που να εξασφαλίζουν στοιχειωδώς την δυνατότητα οικονομικής επιβίωσής τους.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο,
Ο Πρόεδρος                                          Ο Γραμματέας

Απόστολος Σωτηρούδης                          Ανδρέας Μαζαράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου