Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Βάζουν υγειονομικούς να κλείνουν τα ραντεβού!


Αφού ερήμωσαν, συρρίκνωσαν και υποβάθμισαν συνειδητά τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του ΕΟΠΥΥ, μεταθέτουν το προσωπικό στις γραμματείες

Την απόσπαση υγειονομικών και άλλων εργαζομένων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) από τα καθήκοντα που είχαν μέχρι σήμερα, προκειμένου να στελεχώσουν τις γραμματείες που κλείνονται τα ραντεβού καταγγέλλουν εργαζόμενοι και συνδικαλιστές. Οπως λένε, τους γνωστοποιήθηκε έγγραφο της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και συγκεκριμένα της Γενικής Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Υπηρεσιών Υγείας, σύμφωνα με το οποίο καλούνται οι τοπικές Μονάδες Υγείας του Οργανισμού να μετακινήσουν υγειονομικούς ή διοικητικούς υπαλλήλους για να επανδρώσουν τις γραμματείες του πρώην 184.

Οπως αναφέρει έγγραφο του ΕΟΠΥΥ Τρικάλων, «σε απάντηση του υπ' αριθμ. 39245/17.09.12 εγγράφου, σας αποστέλλουμε τα στοιχεία των υπαλλήλων που θα στελεχώσουν την τοπική γραμματεία του τηλεφωνικού ραντεβού της μονάδας». Τρεις από τους εργαζόμενους που μετακινούνται είναι βοηθοί ιατρικών και βιολογικών εργαστηρίων, ένας είναι νοσοκόμος - τραυματιοφορέας και ένας είναι διοικητικός υπάλληλος. Και αυτή η εξέλιξη είναι ένα ακόμη κομμάτι στο «παζλ» της συρρίκνωσης και υποβάθμισης των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), ώστε οι υπηρεσίες αυτές να δοθούν σταδιακά εξολοκλήρου στον ιδιωτικό τομέα. Γι' αυτό με το ξεκίνημα του ΕΟΠΥΥ έκλεισαν τα βιοπαθολογικά - μικροβιολογικά εργαστήρια των Μονάδων Υγείας του ΙΚΑ - με αφορμή τις ελλείψεις αντιδραστηρίων - και οι ασφαλισμένοι εξωθήθηκαν στα ιδιωτικά εργαστήρια, όπου ο ασφαλισμένος πληρώνει συμμετοχή για παρακλινικές εξετάσεις το 15% της τιμής που θα καθορίζουν οι επιχειρηματίες.

Ετσι, τα εργαστήρια του ΕΟΠΥΥ παρακμάζουν, τα μηχανήματα ορισμένων είναι απαρχαιωμένα και δεν αντικαθίστανται, διαγωνισμοί για νέα μηχανήματα και αντιδραστήρια δε γίνονται. Ως εκ τούτου, το επιστημονικό δυναμικό του Οργανισμού μένει χωρίς αντικείμενο δουλειάς, ενώ καθημερινά ένα σύγχρονο και στελεχωμένο εργαστήριο θα μπορούσε να βγάζει 8.000 - 10.000 εξετάσεις και να εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι χωρίς να πληρώνουν. «Ετοιμοπόλεμοι» επιστήμονες και υγειονομικοί αντί να είναι στην πρώτη γραμμή παροχής δωρεάν υπηρεσιών Υγείας, απαξιώνονται συνειδητά επειδή η πολιτική της ΕΕ, των προηγούμενων και της σημερινής κυβέρνησης, η ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων, πρεσβεύουν την απελευθέρωση της «αγοράς» της Υγείας. Αλλωστε και ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μ. Σαλμάς, έχει δηλώσει απερίφραστα το όραμά του για τον ΕΟΠΥΥ: Να είναι ο Οργανισμός ένας μεγάλος αγοραστής υπηρεσιών Υγείας, ένα μονοψώνιο και οι δομές ΠΦΥ να περάσουν στην ευθύνη του υπουργείου Υγείας, υποβαθμισμένες και «λαβωμένες».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠ ΙΚΑ) σε ανακοίνωσή της ανάμεσα σε άλλα ζητάει «να αποσυρθεί άμεσα το υπ' αριθμ. 921/28-8-2012 έγγραφο του προέδρου του ΕΟΠΥΥ κ. Βουδούρη, με το οποίο ζητάει να στελεχωθεί η γραμματεία των τηλεφωνικών ραντεβού (πρώην 184) με προσωπικό που υπηρετεί στις υγειονομικές μονάδες. Θεωρούμε ότι είναι αποκλειστική ευθύνη των εταιρειών διαχείρισης των τηλεφωνικών ραντεβού και σε καμία περίπτωση δε θα επιτρέψουμε την υποβάθμιση του προσωπικού που υπηρετεί στα πολυϊατρεία με την ενασχόλησή τους με αλλότρια καθήκοντα».

Αβάσταχτο το κόστος του τηλεφωνικού ραντεβού

Σε τεράστιες ουρές στήνονται πλέον οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ για να κλείσουν ραντεβού με γιατρό, αφού από τότε που δόθηκε το τηλεφωνικό ραντεβού του ΕΟΠΥΥ σε ιδιωτικές τηλεφωνικές εταιρείες το κόστος είναι αβάσταχτο. Τις τελευταίες μέρες στα γραφεία του πρώην ΙΚΑ (σ.σ. ΕΟΠΥΥ πλέον) στο Παγκράτι - και όχι μόνο - γίνεται το αδιαχώρητο. Η συγκεκριμένη γραμματεία ραντεβού εξυπηρετεί και τις γύρω περιοχές (Νέο Κόσμο, Βύρωνα, Καισαριανή, Γούβα) και καθημερινά συνωστίζονται και ταλαιπωρούνται εκατοντάδες ασφαλισμένοι, ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι και όσοι δε μένουν εκεί κοντά.

Οι συμβασιούχοι που στελέχωναν τις γραμματείες ραντεβού απολύονται σταδιακά και «αναπληρώνονται» με λιγότερο αριθμό εργαζομένων και υγειονομικών του ΕΟΠΥΥ που αποσπώνται από τα κανονικά τους καθήκοντα. Ταυτόχρονα, ενώ πριν η υπηρεσία του ραντεβού λειτουργούσε μέχρι το απόγευμα, τώρα λειτουργεί μόνο μέχρι τις 1.30 μ.μ.

Χτες από νωρίς το πρωί είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ Παγκρατίου και περίμεναν το λιγότερο μία ώρα ο καθένας. Είναι χαρακτηριστικά όσα είπαν στον «Ρ»: «Εμαθα χθες ότι κλείνει στις 1.30 το μεσημέρι και ήρθα από πολύ νωρίς σήμερα. Γιατί να πάρουμε τηλέφωνο; Μια γνωστή μου τον περασμένο μήνα πλήρωσε 7 ευρώ. Ακόμη και το 1 ευρώ το σκεφτόμαστε».

«Πληρώσαμε 40 χρόνια στη δουλειά, τα φάρμακα τα πληρώνουμε, τώρα πρέπει να ξαναπληρώσουμε για να κλείσουμε ραντεβού. Ε, δε γίνεται συνέχεια να πληρώνουμε...».

«Το τηλεφωνικό ραντεβού δεν είναι 1 ευρώ, όπως λένε. Σε έχουν στην αναμονή και πληρώνεις 5 ευρώ το λιγότερο. Ε, όχι! Δε μας περισσεύουν. Χρεώθηκε δικός μου άνθρωπος 5 ευρώ και δουλειά δεν έκανε, το έκλεισε γιατί ήταν μεγάλη η αναμονή».

«Απ' ό,τι βλέπω έχουν σχολάσει τον κόσμο που δούλευε στη γραμματεία. Ηταν τουλάχιστον 4 άτομα και σήμερα είναι δύο, χθες ήταν ένας και εξυπηρετούν πια μέχρι τις 1.30 μ.μ. Για να τους αναγκάσουν να παίρνουν τηλέφωνο... Εγώ μια φορά πήρα τηλέφωνο, αλλά παιδεύομαι, δε βγαίνει αμέσως η γραμμή και πρέπει να περιμένεις πολλά λεπτά».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου