Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Πάτρα: Ψάχνουν ξανά το σκάνδαλο με τα ορθοπεδικά στο Νοσοκομείο Αγ. Ανδρέας


Έφοδος του Σώματος Επιθεωρητών υγείας το πρωί της Πέμπτης στο Ίδρυμα - Δηλώσεις σοκ του Χ.Μπονάνου

Το σκάνδαλο με τα ορθοπεδικά υλικά που είχε  απασχολήσει για την έκταση του και την εμπλοκή γνωστών προσώπων κυρίως από τον ιατρικό χώρο, όχι μόνο την κοινή γνώμη της Πάτρας αλλά το πανελλήνιο ψάχνουν ξανά με άνωθεν εντολή κλιμάκια του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Patratimes.gr, κλιμάκιο του Σ.Ε.Υ.Π.εμφανίστηκε  στις 10.00 το πρωί της Πέμπτης στον Διοικητή του Νοσοκομείου «Αγ. Ανδρέας» Δημ. Κοσμόπουλο με τον οποίο είχε τετ-α-τετ δυο και πλέον ωρών,  ενώ ζήτησε να του παραδοθούν όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το νοσοκομείο.
Στη Συνέχεια τα μέλη του κλιμακίου ήρθαν σε επαφή με τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ Δημ. Κατσικόπουλο από τον οποίο ζήτησαν να τους παραδώσει όλα τα σχετικά έγγραφα που έχει στο αρχείο της η Υγειονομική περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.
Το σκάνδαλο
Διακόσια τριάντα ένα αναπηρικά αμαξίδια χορηγήθηκαν από το ΙΚΑ Πάτρας το 2000, ενώ την ίδια χρονιά στο Ηράκλειο δόθηκαν μόλις οκτώ…
 Ξεπερνάει τα 4 εκατ. ευρώ το σκάνδαλο των ορθοπεδικών υλικών τα οποία χορηγήθηκαν από το ΙΚΑ της Πάτρας για την εξαετία 1998-2004, σύμφωνα με το πόρισμα επιθεωρητών του Ιδρύματος.
 Ήδη, ο ογκώδης φάκελος από την προηγούμενη εβδομάδα έφθασε στη διοίκηση του ΙΚΑ και με εντολή του υπουργού Απασχόλησης βρίσκεται στα χέρια της ανακρίτριας Πατρών.

Πρόκειται για την πιο απίστευτη υπόθεση απάτης στα χρονικά του ΙΚΑ: Γιατροί, επιχειρηματίες, προμηθευτές και δημόσιοι υπάλληλοι είχαν στήσει για πολλά χρόνια ένα ολόκληρο «παραμάγαζο» χορήγησης ορθοπεδικών ειδών ακόμη και σε αρτιμελή άτομα!

Η έρευνα, που ξεκίνησε από τον Νοέμβριο του 2003, έφερε στο φως περίπου διακόσιες πενήντα περιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας, από την Αμαλιάδα μέχρι και τη Βόνιτσα, ασφαλισμένων που εμφανίζονται να έχουν αποκτήσει από το ΙΚΑ αναπηρικά αμαξίδια, νάρθηκες, κρεβάτια και άλλα είδη, χωρίς όμως να τους ήταν ποτέ απαραίτητα! Στις πλάτες ενός διάτρητου συστήματος φέρεται ότι έκανε χρυσές δουλειές μια ομάδα τουλάχιστον 15 γιατρών του ιδρύματος, αλλά και ιδιωτών που συνεργάστηκαν μαζί τους για να στηθεί η απάτη.
 Στην πρωτοφανή αυτή ιστορία, πέραν των ιατρών και των προμηθευτών, που φυσικά είχαν άμεσο συμφέρον, εμπλέκονται και υπάλληλοι δημόσιων υπηρεσιών και αρχών, οι οποίοι συμμετείχαν επικυρώνοντας πλαστές υπογραφές και ψευδείς βεβαιώσεις.

Πλαστά έγγραφα

Σύμφωνα με πληροφορίες που διαθέτει η «Κ.Ε.», φέρεται ως εμπλεκόμενος ακόμη και αστυνομικός της Πάτρας, ο οποίος σε συνεργασία με επιχειρηματία-προμηθευτή επικύρωνε συστηματικά εξουσιοδοτήσεις από υποτιθέμενους ανήμπορους ασφαλισμένους που ζητούσαν μέσω αυτού να πάρουν ορθοπεδικά είδη που είχαν ανάγκη.
 Όπως προκύπτει από την έκθεση του πορίσματος, υπήρχαν περιπτώσεις ασφαλισμένων που έκπληκτοι ενημερώθηκαν ότι είχαν προμηθευθεί «είδη πρόσθετης περίθαλψης». Σε πολλούς από αυτούς, μάλιστα, όπως αποκαλύφθηκε από τους ελέγχους, είχαν εκδοθεί ψευδείς ιατρικές γνωματεύσεις. Το «κόλπο» ήταν να αναφέρονται ως παραπληγικοί, με εγκεφαλικά επεισόδια και καρκινοπαθείς, ώστε να δικαιολογείται, βάσει της πάθησής τους, η χορήγηση ορθοπεδικών ειδών.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε σχεδόν τυχαία, όταν ορισμένοι ασφαλισμένοι άρχισαν να ενημερώνουν τις υπηρεσίες του ΙΚΑ, απορημένοι για τα ορθοπεδικά υλικά που έφθαναν στα σπίτια τους…
 Ενας ασφαλισμένος μάλιστα έφθασε μέχρι το γραφείο του διοικητή Γιάννη Βαρθολομαίου για να τον ευχαριστήσει προσωπικά, «επειδή το ΙΚΑ λαμβάνει πρόνοια ώστε να έχει ο ασφαλισμένος αναπηρικό αμαξίδιο, προτού καν να του συμβεί κάποιο κακό»!

Διευθύνσεις-μαϊμού
 **Τα στοιχεία που συγκένρωσαν οι ελεγκτές του ΙΚΑ είναι καταπέλτης για όσους εμπλέκονται, αφού όλα συνηγορούν ότι πρόκειται για ένα καλοστημένο κύκλωμα που χρησιμοποιούσε ποικίλες μεθόδους:

* Ανύπαρκτες διευθύνσεις, στις οποίες όμως φαίνεται από τα επίσημα έγγραφα του ΙΚΑ ότι παραδόθηκαν χιλιάδες ορθοπεδικά είδη.
 * Διευθύνσεις υπαρκτές, που όμως όταν οι ελεγκτές έκαναν αυτοψία διαπίστωσαν ότι πρόκειται για δημόσια κτίρια. Είχαν «χρεώσει» με παραγγελίες ορθοπεδικού υλικού, νάρθηκες και αμαξίδια, το δικαστικό μέγαρο, το μουσείο Πατρών, το ΠΙΚΠΑ, ξενοδοχεία, καταστήματα, εγκαταλειμμένες κατοικίες, ακόμα και… χωράφια!
 * Διαπιστώθηκαν επίσης διευθύνσεις υπαρκτές, που αντιστοιχούσαν σε κατοικημένες οικίες, στις οποίες οι πολίτες δήλωσαν στους ελεγκτές ότι ουδεμία σχέση είχαν ούτε με τέτοιου είδους παροχές ούτε ακόμη και με το ασφαλιστικό ταμείο του ΙΚΑ.
* Η επιτροπή των επιθεωρητών συμπεριέλαβε στο πόρισμά της και συνεντεύξεις με ασφαλισμένους που συνάντησε, οι οποίοι «έκπληκτοι ενημερώνονταν από την Επιτροπή Ελέγχου ότι είχαν προμηθευθεί είδη πρόσθετης περίθαλψης, δηλώνοντας πλήρη άγνοια για τις χορηγήσεις αυτές, αφού δεν υπήρχε λόγος προμήθειάς τους».
* Διαπιστώθηκαν ψευδείς ιατρικές γνωματεύσεις, αφού υπήρχαν ασφαλισμένοι που παρουσιάζονταν παραπληγικοί, με εγκεφαλικά επεισόδια και καρκινοπαθείς, ώστε να δικαιολογείται βάσει της πάθησής τους η χορήγηση ορθοπεδικών ειδών.
* Τέλος, η επιτροπή εντόπισε ότι μεγάλο ποσοστό των χορηγήσεων που έγιναν από τα υποκαταστήματα Πατρών αφορά ασφαλισμένους, μόνιμους κατοίκους άλλων, γειτονικών νομών, που όμως φέρονταν ως μόνιμοι κάτοικοι Πατρών. Το κύκλωμα για να καταφέρει να τους «χρεώσει» με ορθοπεδικά είδη, χρησιμοποιώντας το μητρώο ασφαλισμένου τους, δήλωνε ότι κατοικούσαν σε ψευδείς ή ανύπαρκτες διευθύνσεις.
**Στη γλώσσα των αριθμών φαίνεται η πρωτοφανής λεηλασία του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου.
 * Το 2000 μόνο στην Πάτρα χορηγήθηκαν 6.609 νάρθηκες. Το 2001 αντίστοιχα 4.379 νάρθηκες. Το 2005 χορηγήθηκαν -είχαν ξεκινήσει οι έλεγχοι- μόλις 170 νάρθηκες!
* Το 2000 δικαιολογήθηκαν σε ασφαλισμένους 231 αναπηρικά αμαξίδια. Το 2005 ο αριθμός «περιέργως» έπεσε κατακόρυφα στα οκτώ!
* Το 1999 χορηγήθηκαν 791 ειδικά υποδήματα. Το 2005 μόλις 32 υποδήματα.
* Το 2000 χορηγήθηκαν 1.973 ειδικές ζώνες. Το 2005 αντίστοιχα μόλις 188 ζώνες.
Σοκάρουν οι δηλώσεις του πρώην διοικητής στο ΙΚΑ Χαρ.Μπονάνου
Κατόπιν εορτής χλιαρό ενδιαφέρον χαρακτηρίζει ο πρώην διοικητής του ΙΚΑ Πάτρας Χαρ. Μπονάνος την κίνηση των ελεγκτών της δημόσιας υγείας για ελέγχους σχετικά με το σκάνδαλο με τα ορθοπεδικά υλικά από το ΙΚΑ της Πάτρας κατά την εξαετία 1998-2004. 
Μόλις 20 ημέρες πριν εκδικαστεί η υπόθεση σε βαθμό κακουργήματος από τα δικαστήρια της Πάτρας κανείς δεν έχει ενδιαφερθεί σοβαρά γι’ αυτήν, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει μιλώντας στο patrastimes.gr ο κ. Μπονάνος.
Παρά την έκκληση του νομικού συμβούλου που χειρίζεται την υπόθεση για λογαριασμό του ΙΚΑ με επιστολή του προς τον Διοικητή του ΙΚΑ κ. Σπυρόπουλο, στην οποία κάνει λόγο για άπειρα εμπόδια στη συλλογή στοιχείων και «τρικλοποδιές» που δεν τον αφήνουν να προχωρήσει, τίποτα ουσιαστικό δεν έχει γίνει από την πλευρά της διοίκησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για αυτή την υπόθεση το ΙΚΑ διεκδικεί  4 εκατ. ευρώ, ποσό βέβαια διόλου ευκαταφρόνητο, αν αναλογιστεί κανείς και την σημερινή οικονομική κατάσταση του Ιδρύματος και της χώρας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι γι’ αυτή την τεράστια υπόθεση απάτης έχουν δικαστεί μέχρι τώρα μόνο τρεις γιατροί για πλημμέλημα, ενώ φέρονται εμπλεκόμενοι προμηθευτές  και υπάλληλοι δημόσιων υπηρεσιών και αρχών, οι οποίοι επικύρωναν πλαστές υπογραφές και ψευδείς βεβαιώσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Μπονάνο, μετά τις αλλεπάλληλες αναβολές στην εκδίκαση της υπόθεσης, που χρονίζει από το 2004, ακόμα και πολλοί από τους μάρτυρες που ήταν ηλικιωμένοι και που διαβεβαίωναν ότι ουδέποτε είχαν πάρει κάποιο αμαξίδιο ή άλλο ορθοπεδικό υλικό από το ΙΚΑ, έχουν αρχίσει να φεύγουν από τη ζωή, λόγω του προχωρημένου της ηλικίας τους. Ετσι γίνεται ακόμα πιο αμφίβολο το αποτέλεσμα της δίκης, όταν γίνει…

Patrastimes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου