Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Ανδρέας Λυκουρέντζος: «O ΕΟΠΥΥ δοκιμάζεται»



«Είμαι υποχρεωμένος να λαμβάνω υπ' όψιν την ανάγκη της δημοσιονομικής προσαρμογής, όμως πρώτη μου έγνοια είναι ο άνθρωπος» ανέφερε στην Βουλή ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος επιχειρώντας να αναδείξει την επίπονη προσπάθεια της ηγεσίας του υπουργείου να διατηρήσει σε καλή κατάσταση τις δομές του τομέα της Υγείας εν μέσω σημαντικών περικοπών.

Ειδικότερα, ο υπουργός απαντώντας σε σχετική επερώτηση της ΚΟ του ΚΚΕ ανέφερε μεταξύ αλλων πως: «Δεν χρειάζονται υπερβολές, δεν υπάρχει πολιτική ευρωπαϊκή που θέλει να εξουθενώσει τους πολίτες ή ότι εμείς θέλουμε να εγκαταλείψουμε το ΕΣΥ και δεν γνωρίζω να υπάρχουν ασθενείς που στερούνται τα φάρμακα τους ή γιατρό για να θεραπευτούν» και πρόσθεσε:

 «Οι υπηρεσίες υγείας δεν είναι προσωπική δουλειά του κάθε κρατικού λειτουργού, σας καλώ να συμπαρασταθείτε στην προσπάθεια, οι ακραίες εκδηλώσεις, οι καταλήψεις γραφείων, νοσοκομείων, του υπουργείου τι εξυπηρετούν;… Η Ελλάδα παρά την ανέχεια αυτής της εποχής προοδεύει».

Στόχος να υπερβεί η αγορά γεννοσήμων το 40%
Επιπροσθέτως, ο κ. Λυκουρέντζος σημείωσε ότι τα γεννόσημα παράγονται κατεξοχήν από τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες και τόνισε «Είναι στόχος μας η αγορά γεννοσήμων να υπερβεί το 40% της αγοράς των φαρμάκων στόχος μας μνα περιοριστεί η φαρμακευτική δαπάνη». 

Ανέφερε πως τον Ιούλιο καταγράφηκαν 4,7 εκατ. συνταγογραφησεις, τον Αυγουστο 4,4 εκτ. Υποστηρίζοντας πως «Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν κακές, ανήθικες και ανέντιμες πρακτικές επιόρκων και γι αυτό έχω θέσει σε κινητοποίηση όλα τα όργανα της πολιτείας και θα ελέγξουμε εκείνους που ακολουθούν υπερ-συνταγογράφηση , και θα ελέγξουμε και γιατρούς και όποιον άλλον εμπλέκεται. Μακάρι να περιοριζόταν η δαπάνη και για αυτό κάνουμε ότι είναι δυνατό να παρέχουμε τα φάρμακα τις μέρες της απεργίας.

Παραδέχθηκε πως υπάρχουν προβλήματα για προμήθεια νοσοκομειακών υλικών, πρόσθεσε πως «2,2 δις έχουμε υπογράψει για φέτος σε προμήθειες υλικών νοσοκομείων όμως γνωρίζετε ότι οι διαδικασίες που ακολουθούνται είναι χρονοβόρες. Στις αρχές του Οκτωβρίου ολοκληρώνεται η διαγωνιστική διαδικασία για προμήθεια 170 ασθενοφόρων και 25 οχημάτων που θα μπορούμε να κάνουμε μεταφερόμενες μονάδες εξετάσεων στην περιφέρεια»

«Ο ΕΟΠΥΥ δοκιμάζεται»

Ως προς τις οικονομικές του αντοχές δοκιμάζεται ο ΕΟΠΥΥ σύμφωνα με τον υπουργό εξηγώντας πως το ΙΚΑ που είχε υποχρέωση να συνεισφέρει 145 εκ ευρώ κάθε μήνα δίνει μόλις 88 εκατ. ευρώ.

Τέλος σημείωσε πως «Συζητάμε τις βέλτιστες επιλογές για το 2013-2014 μέσω των οποίων θα ενισχύσουμε την οικονομική επιβίωση του ΕΟΠΥΥ. Θα επαναδιαπραγματευθούμε συμβάσεις με κλινικές και διαγνωστικά κέντρα, θα είμαστε απαιτητικοί για να περιορίσουμε την δαπάνη και έχω ζητήσει από το κεντρικό συμβούλιο υγείας την επανεκτίμηση εξετάσεων που κοστίζουν 7.500-8.500 και 12.500 ευρώ  - γίνονται έξω στα ιδιωτικά γιατί εκεί έχουν μηχανήματα ενώ εμείς δεν έχουμε γιατί δεν έχουμε χρήματα να πάρουμε».

Από την άλλη η γ.γ. του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα επέμεινε πως «Η ΕΕ έχει στρατηγική την εμπορευματοποίηση νοσοκομείων.  Μας προκαλείτε όταν λέτε ότι δεν γνωρίζετε για ελλείψεις. Δεν μπορεί να υπάρχει ιδιωτικός τομέας όταν μιλάμε για δωρεάν και δημόσια υγεία. Από το 2009 έχει ξεκινήσει μια παθογένεια για τον δημόσιο τομέα και φαίνεται ότι ο ιδιωτικός είναι λαμπρός. Και τώρα υπάρχουν γιατροί που περιμένουν στο σπίτι, αν είναι κάτι που ξέρουμε όλοι είναι τα θέματα της υγείας, η κατάσταση είναι τραγική. Διεύρυνση κερδοφορίας και εμπορευματοποίηση. Γιατροί πλήρους απασχόλησης. Αντί να χτυπήσετε το ζήτημα στην καρδιά του, κάνετε συνενώσεις».

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου