Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Μόλις 9 μήνες άντεξε η δωρεάν περίθαλψη Πηγή:www.capital.gr



Τριγμούς στο χώρο της υγείας προκαλεί η «πρόταση-σοκ» να αυξηθεί η συμμετοχή των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια στο 50% και στο 90% για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ, την οποία κατέθεσε προς τις ιδιωτικές κλινικές η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ στην τελευταία συνάντησή τους. Η πρόταση προβλέπει ακόμη συμμετοχή στο 60% για διαγνωστικές εξετάσεις σε εξωτερικούς ασθενείς (όπως υπέρηχοι, αιματολογικές εξετάσεις, ακτινογραφίες, αξονικές, μαγνητικές, μαστογραφίες κτλ.). Άγνωστο παραμένει αν η αύξηση της συμμετοχής θα αφορά και τους ασφαλισμένους που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση στις μονάδες τεχνητού νεφρού που λειτουργούν στις κλινικές.


Η συγκεκριμένη πρόταση φαίνεται να λαμβάνει μάλιστα τη μορφή «τελεσίγραφου» προς τις διοικήσεις των ιδιωτικών κλινικών, καθώς ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμος Βουδούρης, έχοντας όπως υποστηρίζουν οι πάροχοι και τη σύμφωνη γνώμη του αναπλ. υπουργού υγείας Μάριου Σαλμά, δίνει προθεσμία στις κλινικές μέχρι και την προσεχή Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου, για να δεχτούν ή όχι τη σύναψη αυτού του νέου συμφωνητικού υγείας, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του Οκτωβρίου και τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου. Διαφορετικά η σύμβαση με τον οργανισμό θα τερματιστεί.

Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι να αποτελέσει «ταφόπλακα» για τα οικονομικά των μικρομεσαίων κυρίως κλινικών και κέντρων αποκατάστασης, πολλά από τις οποία βρίσκονται εδώ και μήνες αντιμέτωπα με το ενδεχόμενο του οριστικού λουκέτου λόγω των ανεξόφλητων χρεών του ΕΟΠΥΥ. Δεδομένου πως το μεγαλύτερο μέρος των ασφαλισμένων δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στην αύξηση της συμμετοχής στα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια, θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει «αναγκαστική στροφή» τους προς τα δημόσια νοσοκομεία, όπου εκεί θα έρθουν αντιμέτωποι με πολύμηνες αναμονές στα χειρουργεία, τις συγχωνεύσεις κλινικών και τμημάτων που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη και τις εμφανείς πλέον ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Αποτελεί όμως για τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ τη μόνη λύση για να βγει ο οργανισμός από το οικονομικό τέλμα που αντιμετωπίζει.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να γίνει καμία πληρωμή μέσα στο επόμενο τρίμηνο προς τις κλινικές, ενώ οι προθέσεις του οργανισμού για το πότε θα πληρώνονται οι πάροχοι από το επόμενο έτος καλύπτονται από πέπλο αοριστίας. Να σημειώσουμε πως ο «λογαριασμός» του ΕΟΠΥΥ προς τους ομίλους υγείας και τις κλινικές ανέρχεται μέχρι στιγμής σε 1,1 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων και των οφειλών ασφαλιστικών ταμείων από το 2011).

«Κινήσεις πανικού που φέρνουν αποφάσεις στο πόδι» χαρακτήρισε την πολιτική του ΕΟΠΥΥ και του υπουργείου υγείας ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών Γρηγόρης Σαραφιανός, ενώ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (που συνεδριάζει ξανά σήμερα) Ανδρέας Καρταπάνης ξεκαθάρισε πως θα δοθεί μια μικρή προθεσμία- ίσως και μιας εβδομάδας- προς τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο υγείας, προκειμένου να υπάρξουν απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουν τεθεί σχετικά με την εξόφληση των κλινικών και τη μορφή της σύμβασης με τον οργανισμό από εδώ και στο εξής.

Οι πάροχοι κάνουν πλέον λόγο για «ανθρωπιστική κρίση» που θα πλήξει περισσότερο τους ασφαλισμένους της περιφέρειας και αμφισβητούν ανοιχτά τα οικονομικά στοιχεία που δίνονται προς την τρόικα, αναφορικά με το ύψος των μηνιαίων υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ προς τις κλινικές και τον προϋπολογισμό των δημόσιων νοσοκομείων.

Κρίσιμη αναμένεται να είναι λοιπόν και η επόμενη εβδομάδα, καθώς τη Δευτέρα το απόγευμα συνεδριάζουν από κοινού οι ιδιωτικές κλινικές, ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ σκοπεύει να ανακοινώσει την απόφασή της για αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων το αργότερο μέχρι την επόμενη Παρασκευή.

Βίκυ Κουρλιμπίνη




Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου