Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

"Αγώνας δρόμου" για περιορισμό δαπανών Υγείας


Εκτός των στόχων που είχαν τεθεί για το 2012 βρίσκεται ο περιορισμός των δαπανών από το υπουργείο Υγείας, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε διαρκή "αγώνα δρόμου", με τον Ανδρέα Λυκουρέντζο να κάνει λόγο για φαρμακευτική δαπάνη εκτός ελέγχου.
Βάσει των δεσμεύσεων απέναντι στην τρόικα, η φαρμακευτική δαπάνη το 2012 θα έφτανε στα 2,88 δισ. ευρώ, τελικά όμως υπολογίζεται ότι θα κλείσει στα 3,2 δισ. ευρώ, την ώρα που τα έσοδα του ΕΟΠΥΥ -ενώ είχαν υπολογιστεί για το 2012 στα 8 δισ. ευρώ- σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα ξεπεράσουν τα 4,2 δισ. ευρώ, λόγω των μειωμένων εισφορών από την κρίση.
Παράλληλα, εκτός στόχων είναι και η δαπάνη για τα νοσήλια, με αποτέλεσμα ο ΕΟΠΥΥ να μην μπορεί να καλύψει τα υπέρογκα ποσά που έχουν δημιουργηθεί. Ο οργανισμός φέρεται ότι θα καταβάλλει περίπου 1,7 δισ. ευρώ για νοσήλια στα Δημόσια νοσοκομεία, αντί 1 δισ. ευρώ και 800 εκατ. ευρώ για νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές αντί των 580 εκατ.ευρώ. Γι' αυτό το λόγο εξετάζεται πρόταση για αύξηση της συμμετοχής όσων ασφαλισμένων έχουν χαμηλές εισφορές και επιλέγουν ιδιωτικές κλινικές, ενώ εξετάζεται ακόμη και κατάργηση κάποιων παροχών.
Την ίδια ώρα, με στόχο τη μείωση των δαπανών στα νοσοκομεία, στο τραπέζι έχει μπει και πρόταση για κλείσιμο νοσηλευτικών ιδρυμάτων, που βρίσκονται κοντά σε άλλα και υπολειτουργούν, ενώ οι αντιδράσεις για τη συγχώνευση κλινικών και τμημάτων στο ΕΣΥ που ξεκίνησε χθες, με "λουκέτο" σε δύο θεραπευτήρα του ΙΚΑ, συνεχίζονται από γιατρούς και νοσηλευτές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για μνημονιακό έγκλημα κατά του λαού που συνεχίζεται και κορυφώνεται με τη διάλυση σου συστήματος Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου