Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Η υγεία στην κόψη του ξυραφιού



Τη Δευτέρα θα ανακοινώσει επισήμως ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Μάριος Σαλμάς το χρονοδιάγραμμα βάσει του οποίου θα εξοφληθούν οι φαρμακοποιοί και οι γιατροί, οι οποίοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με το… ζόρι θα καταβληθεί στους φαρμακοποιούς το υπόλοιπο ποσόν του Ιουνίου (δόθηκαν μόνο 9,7 εκατομμύρια ευρώ στα φαρμακεία του Πειραιά) το οποίο ανέρχεται σε περίπου 130 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο Ιούλιος θα πληρωθεί σε…πολλές μικρές δόσεις.


Σημειώνεται ότι η μηνιαία φαρμακευτική δαπάνη των φαρμακείων όλης της χώρας ανέρχεται σε περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ. Η δαπάνη του Ιουνίου δεν ήταν μεγάλη (μόλις 140 εκατομμύρια) επειδή βρίσκονταν οι φαρμακοποιοί σε κινητοποιήσεις. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο είναι «τσιμπημένη» η αντίστοιχη δαπάνη του Ιουλίου (300 εκατομμύρια ευρώ).


Νέες κινητοποιήσεις των γιατρών


Σε νέα πενθήμερη επίσχεση εργασίας από τη Δευτέρα καλεί τους γιατρούς ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γ. Πατούλης. Το Δ.Σ. του Ι.Σ.Α. αποφάσισε να συνεχιστεί η επίσχεση εργασίας στην παροχή υπηρεσιών υγείας στον ΕΟΠΥΥ με στόχο την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων για όλους τους ιατρούς (συμβεβλημένους σήμερα και μη), τη δυνατότητα ελεύθερης συνταγογράφησης χωρίς περιορισμούς (όσον αφορά τον αριθμό συνταγών, φαρμάκων και αναλωσίμων) και εκτέλεσης των παραπεμπτικών για εργαστηριακές εξετάσεις σε όλα τα εργαστήρια (μικροβιολογικά και ακτινολογικά).


Οι εκπρόσωποι του ΙΣΑ ζητούν μεταξύ άλλων σαφές χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των 570 εκατ. ευρώ από παλαιότερες οφειλές και να εξασφαλιστεί η χρηματοροή των ιατρικών επισκέψεων και πράξεων εντός του χρονικού διαστήματος των 45 ημερών.


Σημειώνεται ότι την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου με πρωτοβουλία του προέδρου του ΙΣΑ κ. Γ. Πατούλη και τη συμμετοχή κοινωνικών φορέων (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΒΕΑ κλπ). Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η δημιουργία Πανελλαδικού Μετώπου Υγείας «που θα αντισταθεί στην κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους».


Κραχ στα Νοσοκομεία


Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση και στα Δημόσια Νοσηλευτικά Ιδρύματα, με την Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) να εξαγγέλλει κινητοποιήσεις και τους γιατρούς του «Ερυθρού» να προειδοποιούν τους ασθενείς που προσέρχονται στο Νοσοκομείο για τον κίνδυνο που διατρέχει η υγεία τους λόγω των επισφαλών εφημεριών.


Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ κ. Δ. Βαρνάβας χαρακτήρισε ζοφερή την κατάσταση στο ΕΣΥ και ανακοίνωσε ότι προχωρά σε 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 12 Σεπτεμβρίου. Επίσης, καλεί τους γιατρούς των νοσοκομείων όλης της χώρας να κάνουν επίσχεση εργασίας από τις 17 Σεπτεμβρίου.


Οι νοσοκομειακοί γιατροί αντιδρούν στην περικοπή του μισθού τους η οποία μεσοσταθμικά θα κυμανθεί στο 15%-17%. Ωστόσο, ο κ. Βαρνάβας μίλησε για κάθετες μειώσεις στο μισθολόγιο των γιατρών που μπορεί να αγγίξουν ακόμη και το 25%.


Καταστάσεις… ροκ στον «Ερυθρό»


«Οι εφημερίες στις οποίες προσέρχεστε είναι επικίνδυνες για τη δική σας υγεία, καθώς και των οικείων σας». Αυτή την προειδοποίηση απευθύνουν οι γιατροί του «Ερυθρού» σε όσους προσέρχονται στο Νοσοκομείο. Στην ανακοίνωση που έχουν εκδώσει αναφέρουν: «Ο χρόνος που θα χρειαστεί να περιμένετε στην αναμονή για να εξεταστείτε θα είναι περίπου ο διπλάσιος σε σχέση με αυτόν που περιμένατε μέχρι σήμερα. Ο γιατρός που θα σας εξετάσει θα είναι εξαντλημένος, ενώ πιθανότατα δεν θα είναι ειδικός, αλλά ειδικευόμενος, αφού σε κάποιες περιπτώσεις δεν εφημερεύει καν επιμελητής ειδικευμένος ιατρός».


Οι γιατροί ζητούν από τους ασθενείς και τους συγγενείς τους συγγνώμη γα την ταλαιπωρία, αλλά, όπως σημειώνουν, «οφείλουμε να σας προειδοποιήσουμε ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορούμε να εγγυηθούμε για τη σωματική σας ακεραιότητα, αφού δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι θα αποφευχθούν σοβαρά ιατρικά σφάλματα».


Ελλείψεις φαρμάκων στα Δημόσια Νοσοκομεία

Η απουσία πόρων και οικονομικής ρευστότητας έχει προκαλέσει σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων στα Δημόσια Νοσοκομεία. Σύμφωνα με φαρμακοποιούς Νοσοκομείων, οι διοικήσεις έχουν περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τις παραγγελίες φαρμάκων και υγειονομικού υλικού λόγω των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι άδειες οι αποθήκες των νοσοκομειακών φαρμακείων και να λείπουν ακόμη και απολύτως απαραίτητα φάρμακα για την καθημερινή νοσηλεία των ασθενών.


Παράλληλα, οι ασθενείς που απευθύνονται στα Νοσοκομεία, λόγω των κινητοποιήσεων των φαρμακοποιών, δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί σφραγίζουν τις συνταγές των ασφαλισμένων με την ένδειξη «στερείται» και τους παραπέμπουν στα ιδιωτικά φαρμακεία, στα οποία όμως θα πρέπει να πληρώσουν για να προμηθευθούν τα φάρμακά τους, αφού έχει ανασταλεί η πίστωση προς τον ΕΟΠΥΥ.


Στο μεταξύ χωρίς υγειονομικό υλικό κινδυνεύουν να μείνουν τα Νοσοκομεία από τις 11 Σεπτεμβρίου. Τη σχετική απόφαση αναμένεται να πάρουν οι προμηθευτές κατά τη διάρκεια γενικής συνέλευσης την ερχόμενη Τρίτη.

tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου