Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Ανακοίνωση ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΙΚΑ Π.Ο.Σ.Ε.Υ.Π.Ι.Κ.Α.
ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ-ΑΝΕΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΡ. 279-ΕΙΔ-2658
Κάνιγγος 19, Τ.Κ. 10677 Αθήνα - Τηλ.: 210-3845732 Fax: 210-3834869
www.poseypika.gr e-mail: poseypika@gmail.com
Αθήνα, 11/9/2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Ολομέλεια του Δ.Σ της Π.Ο.Σ.Ε.Υ.Π.Ι.Κ.Α συνεδρίασε την Παρασκευή 7/9/2012 και ενημερώνει όλα τα μέλη μας για τις πιο κάτω αποφάσεις:
· Εκφράστηκε από όλες τις παρατάξεις αλλά και από όλα τα μέλη που μετέχουν στο Δ.Σ, η ομόθυμη θέληση να αγωνιστεί το Σώμα για την διατήρηση των δημόσιων δομών της δημόσιας περίθαλψης, δηλαδή των μονάδων υγείας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ , των πολυιατρείων που για αρκετά χρόνια αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας στη χώρα μας. Αυτό σημαίνει άμεση ενίσχυση και των εργαστηριακών σχηματισμών ώστε να μην είναι αναγκασμένος ο ασφαλισμένος να καταφεύγει σε ιδιωτικά εργαστήρια και να επιβαρύνεται με συμμετοχή στις εξετάσεις. Είναι αδιανόητο, σε μια εποχή που οι ασφαλιστικοί πόροι είναι δυσεύρετοι, να σπαταλούνται σε μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις στο χώρο της υγείας και πανάκριβα ιατρικά μηχανήματα να υπολειτουργούν.

· Για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ομόφωνα τα μέλη εξέφρασαν την άποψη ότι είναι ευθύνη της πολιτείας να παρέχει στους εργαζόμενους την απαραίτητη ηλεκτρονική υποδομή (φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και αναλώσιμα) όπως επίσης σημαντική ευθύνη έχει για την απόδοση ενός συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αξιόπιστου, προσβάσιμου, που θα προστατεύει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Για όσους συναδέλφους δεν έχουν προμηθευτεί υπολογιστές, η προμήθεια να γίνει μέσω των Διευθυντών των μονάδων υγείας.
· Για τα προβλήματα που παρουσιάζονται με το μισθολόγιό μας (αδυναμία είσπραξης υπερωριών και επιδόματος ευθύνης) η Ολομέλεια εισηγείται τη νομοθετική ρύθμιση για την ένταξη του μισθολογίου στο καθεστώς του Ν.4024 και την έκδοση Κ.Υ.Α, κατά τα πρότυπα των έμμισθων δικηγόρων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
· Για την ολοκλήρωση των διαδικασιών της προκήρυξης των 1860 μονίμων θέσεων γιατρών και οδοντιάτρων, εισηγείται τις συνεχείς παρεμβάσεις στον Α.Σ.Ε.Π για την επιτάχυνση και οριστικοποίηση των πινάκων του διαγωνισμού.
· Επιστημονικό βαθμολόγιο. Το σύνολο των μελών, ζητά την απαγκίστρωση από νομικές αγκυλώσεις και την άμεση εφαρμογή του.
· Για τα Κ.Ε.Π.Α. Άμεσα να ενταχθούν στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ και να υλοποιηθούν οι εισηγήσεις της Π.Ο.Σ.Ε.Υ.Π.Ι.Κ.Α για την ορθή λειτουργία τους. Αυτό σημαίνει, λειτουργία μεικτών επιτροπών και όχι μίας μόνο ειδικότητας, συμμετοχή γιατρών από όμορους νομούς χωρίς να διαταράσσεται η λειτουργία των μονάδων υγείας, μετακινήσεις περιορισμένες και έγκαιρα προγραμματισμένες ( 1 φορά το μήνα ) και καταβολή αποζημίωσης που να ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα. Επιβάλλεται, πριν τη συμμετοχή στις επιτροπές των γιατρών, να έχουν προηγηθούν εκπαιδευτικά σεμινάρια ολοκληρωμένα και όχι πρόχειρες τρίωρες ενημερώσεις.
· Σε όσους συναδέλφους επεβλήθησαν πρόστιμα για την συνταγογραφία τους ή αφαιρέθησαν συνταγολόγια, να προσφύγουν άμεσα στην ειδική επιτροπή και η ομοσπονδία να σταθεί αρωγός όπου υπάρχει αδικία και όπου η συνταγογράφηση συνδεόταν με ασάφειες στις εγκυκλίους, πολλές φορές αλληλοσυγκρουόμενες ή μεταγενέστερες Υπουργικές αποφάσεις που παγίδευαν την υπογραφή του γιατρού.
Δηλώνουμε στους αρμοδίους ότι, για να σταθεί αξιόπιστα ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ απέναντι στους πολίτες της χώρας μας, επιβάλλεται άμεσα να αυξηθεί η χρηματοδότησή του από το 0,4% του Α.Ε.Π, που είναι σήμερα στο 0,6% με προοπτική να φτάσει στο 1%. Άμεσα λοιπόν, να αποδοθούν οι εισφορές ασθενείας των Ταμείων απευθείας στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ και να δοθούν στη δημοσιότητα συγκριτικά ποσά για τις δαπάνες υγείας σε Δημόσιες δομές και ιδιωτικούς παρόχους. Επιβάλλεται να σταματήσει το απαράδεκτο φαινόμενο της επιβάρυνσης των ασθενών, είτε με αύξηση δαπανών με τα τηλεφωνικά ραντεβού, είτε μέσω συμμετοχής στην ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Η ομοσπονδία στηρίζει τον εξορθολογισμό των δαπανών στο χώρο της υγείας, είναι αντίθετη όπως στην αποδόμηση της δημόσιας περίθαλψης και μείωσης των αποδοχών των λειτουργών της. Η απόφαση του Δ.Σ είναι να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε κινητοποίηση της Τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης (Α.Δ.Ε.Δ.Υ) και να σταθεί απέναντι σε πολιτικές που υποβαθμίζουν την περίθαλψη και οδηγούν σε τραγικό αδιέξοδο τον ασφαλισμένο πολίτη της χώρας μας.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία

Της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιατρών ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ)

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

M. ΒΛΑΣΤΑΡΑΚΟΣ Χ. ΜΠΟΝΑΝΟΣ

- Posted using BlogPress from my iPad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου