Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΣΑ: Σχέδιο Σωτηρίας του ΕΟΠΥΥ μέσω του Πανελλαδικού Μετώπου Υγείας


Αθήνα, 16-9-2012


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Σχέδιο Σωτηρίας του ΕΟΠΥΥ μέσω του  Πανελλαδικού Μετώπου Υγείας

·       Καλούμε τον Αν.Υπουργό Υγείας και το Διοικητή του ΕΟΠΥΥ να αναλάβουν τις ευθύνες τους

Μετά από δημοσιεύματα εφημερίδων αλλά και από τα οικονομικά στοιχεία που μας προσκομίστηκαν μετά από αίτημα του ΙΣΑ σχετικά με τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, φαίνεται ότι το πρόβλημα δεν εστιάζεται στο αν θα πληρωθούν κάποιες ιατρικές επισκέψεις ενός ή δύο μηνών σε κάποιο σημείο της χώρας, αλλά αν η χρηματοροή του ΕΟΠΥΥ μπορεί να στηρίξει την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, τη Φαρμακευτική Δαπάνη και τη Νοσοκομειακή και Ιδιωτική Υγεία.  Σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία, το έλλειμμα  του ΕΟΠΥΥ θα αγγίξει τα 2.5 δις ευρώ στο τέλος του χρόνου. Ταυτόχρονα, ασθενείς με καρκίνο αδυνατούν πλέον να συνεχίσουν τη θεραπεία τους, λόγω της διαμάχης των προμηθευτών και του κράτους που δεν πληρώνει, ενώ παράλληλα δυσβάσταχτο είναι και το ποσοστό που πρέπει να πληρώσουν στις πανάκριβες αυτές χρόνιες αγωγές, μετά την κατάργηση της 0%κής συμμετοχής.

Την ύστατη αυτή στιγμή, καλούμε σε έναν υγιή, ουσιαστικό διάλογο σωτηρίας τον αρμόδιο Αν Υπουργό Υγείας, κο Μ.Σαλμά και το Διοικητή του ΕΟΠΥΥ, κο Γ.Βουδούρη όπως αναλάβουν και αυτοί τις δικές τους ευθύνες. Ήδη έχει ξεκινήσει το Πανελλαδικό Μέτωπο Υγείας με Παρόχους και Χρήστες Υγείας, και  οφείλουν οι υπεύθυνοι του ΥΥΚΑ να ενώσουν και αυτοί τις δυνάμεις τους, ώστε να υπάρξει μια πραγματική Ενδυνάμωση του Συστήματος Υγείας με ρεαλιστικές προτάσεις που θα εξασφαλίζουν την προσβασιμότητα στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη των εχόντων αλλά και των αδύναμων, φτωχών Ελλήνων.

Η πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη γίνεται, μέρα με την ημέρα, δυσκολότερη για τους ασφαλισμένους, όταν η ανυποληψία της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ με τα πολυέξοδα ραδιοτηλεοπτικά σποτ των τηλεφωνικών ραντεβού βυθίζει ακόμη περισσότερο τους ασφαλισμένους σε οικονομικό αδιέξοδο διότι υποχρεώνονται να πληρώσουν και την κλήση, αλλά ουσιαστικά και τον καταιγισμό των διαφημίσεων, για το ραντεβού με το γιατρό τους.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει διατυπώσει την άποψη ότι ο πολίτης με  10.000-15.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα δε μπορεί να πληρώνει 25%συμμετοχή στο φάρμακο και 15%συμμετοχή στις εξετάσεις του, σε αντίθεση με κάποιον που το εισόδημά του είναι 50.000 ή 100.000 ευρώ.

Θα πρέπει να συζητηθούν από κοινού και να θεσμοθετηθούν άμεσα, προτάσεις όπως η προαναφερόμενη αλλά και άλλες, ως ένα Πρόγραμμα Σωτηρίας της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης – ΕΟΠΥΥ, προτού φτάσουμε στο σημείο να αντιμετωπίζονται και οι ασφαλισμένοι όπως οι ανασφάλιστοι και οι μακροχρόνια άνεργοι  πολίτες, μέσα από τα Κοινωνικά Ιατρεία που πολλαπλασιάζονται, μέρα με την ημέρα, σε όλη τη χώρα. 

Οφείλουμε όλοι μαζί, Χρήστες, Πάροχοι, Ηγεσία του ΥΥΚΑ, Διοικητές Ασφαλιστικών Ταμείων, μέσα από έναν ουσιαστικό διάλογο σύμπνοιας και συνεννόησης, να δώσουμε διέξοδο στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, εξαντλώντας η κάθε μεριά τα όριά της υπερ των ασφαλισμένων πολιτών.

Εμείς ήδη το πράττουμε μέσα από το Πανελλαδικό Μέτωπο Υγείας. Καλούμε τους υπευθύνους της πολιτικής ηγεσίας για τον ΕΟΠΥΥ να αναλάβουν τις ευθύνες τους άμεσα πριν η επικείμενη κατάρρευση του συστήματος υγείας κοστίσει χιλιάδες ανθρώπινες ζωές.

Για το ΔΣ του ΙΣΑ

Ο Πρόεδρος                       Ο Γεν Γραμματέας

Γ.Πατούλης                                 Στ Τσούκαλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου