Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Γκρίνιες, «ανάκριση» και... νερά στη ΝΔ

Ενστάσεις και δυσπιστία από γαλάζιους βουλευτές στη σύσκεψη με τους Βρούτση, Χατζηδάκη, Σταϊκούρα και Σαλμά σχετικά με τα μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ. Επεισοδιακή η προσέλευση του Κ. Τζαβάρα όταν συνδικαλιστής του πέταξε μπουκάλι με νερό

Μέσα σε κλίμα έντασης, το οποίο δημιούργησαν συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ, πραγματοποιήθηκε χθες η πρώτη -από την ημέρα των εκλογών- ουσιαστική συζήτηση μεταξύ μελών της κυβέρνησης και βουλευτών της ΝΔ για τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ.
Η συνάντηση δεν ήταν εύκολη για τους υπουργούς κ. Βρούτση, Χατζηδάκη, Σταϊκούρα και Σαλμά, καθώς κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τη δυσπιστία των συναδέλφων τους βουλευτών, ενώ την ίδια ώρα έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΝΔ «γαλάζιοι» συνδικαλιστές απαιτούσαν την καταψήφιση των μέτρων. Κάποια στιγμή, μάλιστα, ορισμένοι εκ των μελών της ΔΑΚΕ κινήθηκαν εναντίον του κ. Κ. Τζαβάρα και με έντονο τρόπο του είπαν ότι άλλα έλεγε προεκλογικά και άλλα κάνει τώρα.
Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού αντέδρασε και κατά τη διάρκεια της λογομαχίας που είχε με τους συνδικαλιστές, κάποιος του πέταξε ένα μπουκάλι με νερό. Ενταση, επίσης, υπήρξε και κατά την προσέλευση στη σύσκεψη της κ. Ντ. Μπακογιάννη και του κ. Αδ. Γεωργιάδη.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι κ. Ν. Κακλαμάνης και Γ. Βλάχος ζήτησαν τη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας πριν ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις. Ο κ. Κακλαμάνης, μάλιστα, είπε ότι «δεν φεύγει σοφότερος από τη συνάντηση αυτή, αλλά πιο ανήσυχος».
Ο κ. Μ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι «η ΝΔ είχε τάξει πολλά» και ζήτησε -όπως και η κ. Κατ. Παπακώστα- να μην κοπούν οι μισθοί των ενστόλων. Ο κ. Κυριαζίδης είπε ότι θα ψηφίσει τα μέτρα, αλλά σημείωσε ότι η ΝΔ θα κάνει 300.000 οικογένειες βορά στη Χρυσή Αυγή και ο κ. Βλαχογιάννης είπε ότι η κυβέρνηση έχει ηθικό χρέος να στηρίξει τους ένστολους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Απασχόλησης Γ. Βρούτσης, αφού επεσήμανε ότι η Ελλάδα στον τομέα της εργασίας δεν ήταν ελεύθερη οικονομία, αλλά λειτουργούσε ως σοβιέτ, παραδέχθηκε ότι τα θέματα που υπήρχαν στο επίμαχο e-mail (εξαήμερη εργασία, μείωση αποζημιώσεων κ.λπ.) ετέθησαν και επίσημα από την τρόικα, λέγοντας ότι «η συζήτηση άνοιξε, θα το αντιμετωπίσουμε, δεν κλείνουμε τα μάτια».
Ο κ. Χρ. Σταϊκούρας παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις περικοπές των ειδικών μισθολογίων. «Το θέμα αυτό, όπως επίσης και η εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης είναι πέρα και πάνω από το πακέτο 11,5 δισ. ευρώ». Ακόμη, είπε ότι ανακάλυψε πρόσφατα ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ είναι κατά ένα δισ. μεγαλύτερες, καθώς το ποσό αυτό δεν ήταν καταγεγραμμένο.

Βολές κατά του Πατούλη

Ο κ. Μ. Σαλμάς εξαπέλυσε επίθεση κατά του προέδρου του ΙΣΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το «πρόβλημα με τους γιατρούς λέγεται... Πατούλης», ενώ ο κ. Κ. Χατζηδάκης έδωσε έμφαση στην υιοθέτηση αναπτυξιακών μέτρων. Προανήγγειλε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσει δύο μεγάλες επενδύσεις και δεσμεύτηκε ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα κάνει ανακοινώσεις για το ξεμπλοκάρισμα των μεγάλων έργων. «Εάν προχωρήσουν αυτά τα έργα, θα έχουμε τριάντα χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και εξήντα χιλιάδες θέσεις γύρω από αυτά», πρόσθεσε.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

ΕΘΝΟΣ.gr

- Posted using BlogPress from my iPhone

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου