Tην 23/7/2013 έγινε προγραμματισμένη συνάντηση της 5μελούς διοικούσας επιτροπής της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής (Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ.) με την Υφυπουργό Υγείας κ.Ζέττα Μακρή ,για θέματα που απασχολούν τον ελευθεροεπαγγελματία παιδίατρο.
Η συζήτηση ήταν διάρκειας 80 λεπτών κι έγινε σε θετικό κλίμα.
Η Υφυπουργός άκουσε με προσοχή όλα τα θέματα που εξετέθησαν και διατύπωσε τις απόψεις της που κινούνται στην κατεύθυνση των προτάσεων της Ένωσης.
Η συνάντηση κρίνεται επιτυχής. Παραδόθηκε το παρακάτω υπόμνημα.
Αθήνα 23/7/2013
«Προτάσεις της Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ. για την εφαρμοζόμενη πολιτική στη Δημόσια Υγεία»
Έχοντας την ουσιαστική ευθύνη για τη διασφάλιση της υγείας του μεγαλύτερου ποσοστού από τα 1.850.000 παιδιά, ηλικίας από 0 έως 16 χρόνων, στη χώρα μας, σας κάνουμε τις ακόλουθες προτάσεις:
1. ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ
α. Διενέργεια εμβολιασμών
Η υψηλή εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα μας και η εξάλειψη-ελάττωση των λοιμωδών νοσημάτων οφείλονται στους ελευθεροεπαγγελματίες παιδιάτρους που πραγματοποιούν εμβολιασμούς σε περισσότερα από τα 70% των παιδιών (Μελέτη ΕΣΔΥ, 2012).
Οι εμβολιασμοί είναι σημαντική διαδικασία, άμεσα συνυφασμένη με τη διαχρονική παρακολούθηση της υγείας των παιδιών και δεν είναι σωστό να αποτελούν αποσπασματική παιδιατρική πράξη.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ
Η διενέργεια των εμβολιασμών να γίνεται πάντα μετά από πλήρη παιδιατρική κλινική εξέταση σε νόμιμα λειτουργούντες χώρους ,όπως είναι τα νόμιμα ιατρεία των παιδιάτρων και όχι από περιφερόμενες ή χωρίς άδεια δομές των ΜΗΚΥΟ, δήμων, κοινωνικών ιατρείων και φαρμακείων που με αφορμή την οικονομική κρίση λειτουργούν ευκαιριακά, παράτυπα και χωρίς έλεγχο.
β. Κόστος
Τα εμβόλια σώζουν ζωές και το κόστος τους (86,9 εκατομμύρια ευρώ/έτος) αποτελεί μόνο το 2,6% της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης της χώρας.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ
Να συνεχίσουμε να έχουμε την αποκλειστική ευθύνη για τους εμβολιασμούς των παιδιών, όπως γινόταν με ασφάλεια κι επιτυχία επί τόσα χρόνια.
Να συμμετέχουμε στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για τη διαμόρφωση του προγράμματος εμβολιασμών, ώστε κανένα παιδί στην χώρα, ασφαλισμένο ή ανασφάλιστο ή πτωχό, να μην μείνει ανεμβολίαστο.
γ. Ανασφάλιστα παιδιά
Τα εμβόλια είναι η ασπίδα της υγείας όλης της κοινωνίας και θεωρείται έγκλημα η κυκλοφορία «υγειονομικών βομβών», όπως είναι τα ανεμβολίαστα παιδιά , γιατί, έτσι υποθηκεύεται το μέλλον της χώρας.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ
Όταν εξασφαλισθούν πόροι , για τη διενέργεια εμβολιασμών που έχουν εγκαταλειφθεί από τους ανασφάλιστους, να μπορούμε να συνταγογραφούμε τα εμβόλια των τεκμηριωμένα ανασφάλιστων και πτωχών μέσα από τη πλατφόρμα του e-prescription. Έτσι, θα μας δοθεί η ευκαιρία να εμβολιάζουμε παιδιά που, ήδη, εξετάζουμε δωρεάν στα ιατρεία μας και να βελτιώσουμε τα ποσοστά της εμβολιαστικής κάλυψης αυτής της ομάδας, μέσα και από πρωτοβουλίες που μπορούν να αναπτυχθούν.
δ. Αντιεμβολιαστικό κίνημα
Τα τελευταία χρόνια έχουμε παρατηρήσει ότι στη χώρα μας υπάρχει ένα συνεχώς διογκούμενο αντιεμβολιαστικό κίνημα, το οποίο βάζει σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ
Να υπάρξει σαφές νομοθετικό πλαίσιο για το υποχρεωτικό της εφαρμογής του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών και για τον έλεγχο της διάδοσης ψευδών και ατεκμηρίωτων απόψεων περί των εμβολίων μέσω του ηλεκτρονικού και έντυπου τύπου από μη ιατρούς.
2. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΤΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΘΗΤΗ
(ΑΔΥΜ).
Θεωρούμε ότι τα ανωτέρω σχεδιάστηκαν ως εργαλεία προληπτικού ελέγχου και ανίχνευσης νόσων. Με τον τρόπο ,όμως, που σχεδιάστηκαν και χρησιμοποιούνται-αξιολογούνται, σε μεγάλο βαθμό δεν εξυπηρετούν τους παραπάνω σκοπούς και πολλές φορές αποτελούν άχρηστα χαρτιά και αιτία μεγάλης ταλαιπωρίας των γονέων.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ
Επανασχεδιασμό με τη δική μας συμμετοχή και αξιολόγηση των αναγκών από μηδενική βάση. Ο παιδίατρος, που ευθύνεται για τη διαχρονική παρακολούθηση του παιδιού, να είναι ο αποκλειστικός συντάκτης του ΑΔΥΜ και ο ίδιος να έχει την ευθύνη της παραπομπής στους ειδικούς ιατρούς (οφθαλμίατρο, ορθοπεδικό, καρδιολόγο, οδοντίατρο κλπ), μόνο αν το κρίνει απαραίτητο.
Τα προγράμματα πρόληψης και τα πιστοποιητικά υγείας των μαθητών δεν πρέπει να γίνονται από κινητά ή σταθερά ευκαιριακά συνεργεία δήμων, ΜΗΚΥΟ, κρατικών και ιδιωτικών κλινικών που για πρώτη φορά βλέπουν το παιδί, χωρίς τη φυσική παρουσία του γονέα του, χωρίς λήψη ιστορικού κλπ.
3. ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
Εμείς οι παιδίατροι είμαστε οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για θέματα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Διαπιστώσαμε ότι απουσιάζουμε από την επιτροπή της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που έχει συγκροτηθεί από το Υπουργείο Υγείας (ΑΔΑ:Β43ΘΘ-Ω2Β,Αρ. πρωτ. ΔΥ1δ/104626/26-10-2012)
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ
Να συμπεριληφθούν δικά μας μέλη, ελευθεροεπαγγελματίες παιδίατροι σε τέτοια επιτροπή ή ανάλογες ,που θα συγκροτηθούν.
ΑΚΟΜΗ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ
α. Αναγνώριση από το Υπουργείο Υγείας των Υποειδικοτήτων της Παιδιατρικής.
β. Νομοθετική ρύθμιση που να απαγορεύει να δίνονται ιατρικές συμβουλές στο κοινό από διάφορους ιστοτόπους ή να αφήνονται τα μέλη του να διαπραγματεύον-ται μεταξύ τους, σε κοινή θέα ,ιατρικά θέματα που εκθέτουν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία ή να κάνουν διαφήμιση και δυσφήμιση γιατρών. γ. Να έχουμε, άμισθο συμβουλευτικό ρόλο, ως Ένωση, και ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας μαζί σας.
*Με όλα τα ανωτέρω συμφωνούν: Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ελευθεροεπαγ-γελματιών Παιδιάτρων (Π.Ο.Σ.Ε.Π.) και η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία(Ε.Π.Ε.).
H διοικούσα επιτροπή
Κ.Νταλούκας,Πρόεδρος
Κ.Καρύδης,Αντιπρόεδρος
Κ.Βλάχος,Γραμματέας
Κ.Σιακαβέλλας,Ταμίας,
Π.Καφρίτσα,Μέλος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου