Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΣΚΕ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
ΚΛΙΝΙΚΟΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ
(ΠΟΣΚΕ)
ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ 12-ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
ΤΗΛ.210-9959181,FAX:210-9916854
E-Mail: poske2013@gmail.com
​​​​​​ Αθήνα 29/7/2013
Προς Υπουργό Υγείας
κ. Γεωργιάδη Άδωνη
Υφυπουργό Υγείας
κ. Μπέζα Αντώνη
Κοιν :Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο
Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών
ΘΕΜΑ: ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΚΛΙΝΙΚΟΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΓΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ CLOW BACK ΚΑΙ REBATE
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Στο πρόσφατα ψηφισθέν νομοσχέδιο στο άρθρο 100 αλλά και στην Υπουργική απόφαση 147025/24-7-2013 που εκδώσατε αναφέρεται ο τρόπος που θα γίνει το claw Back αλλά και αναφορά σε εκπτώσεις που θα γίνουν σε εργαστηριακές και παρακλινικές εξετάσεις που έχουν διενεργηθεί από παρόχους Υγείας αναδρομικά από 1/1/2013. Με νέα Υπουργική απόφαση θα ανακοινωθεί το ύψος του Rebate και κατά περίπτωση ανά πάροχο και το claw Back εφόσον υπάρχει υπέρβαση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ από τον συγκεκριμένο κωδικό που πληρώνονται οι ανωτέρω πάροχοι υγείας. Πλην του ότι το μέτρο του claw Back μας βρίσκει αντίθετους δεδομένου ότι δυστυχώς μπαίνουν στην ίδια μοίρα οι έντιμοι και οι ανέντιμοι (που κατά κόρον ευθύνονται για την υπέρβαση) για τις κλινικοεργαστηριακές ειδικότητες, δηλαδή τις ειδικότητες στις οποίες οι ιατροί εκτελούν ιατρικές πράξεις παράλληλα με το κλινικό τους έργο, έχουμε να επισημάνουμε τα κάτωθι :
α) Στις ειδικότητες αυτές όπως οι καρδιολόγοι, πνευμονολόγοι, γαστρεντερολόγοι κλπ βάσει της συμβάσεως που έχουν υπογράψει οι Ιατροί γίνεται οριζόντια έκπτωση 30% εφόσον ο ιατρός ξεπεράσει μηνιαίως τα 1000 ή 1500 ευρώ ανάλογα με την ειδικότητα. Οποιοδήποτε λοιπόν περαιτέρω κούρεμα θα είναι καταστροφικό για την επιβίωση αυτών των ιατρών.
β) Με τις ασφαλιστικές τιμές που έχουν δοθεί ήδη πολλές ιατρικές πράξεις είναι κάτω του κόστους. Ενδεικτικά αναφέρουμε το Holter ρυθμού όπου η ασφαλιστική τιμή είναι 12,38 Ευρώ και μετά την έκπτωση και με την συμμετοχή του 15% είναι 9,23 Ευρώ. Το κόστος της εξέτασης χωρίς αμοιβή ιατρού είναι περίπου 12,00 Ευρώ. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες εξετάσεις άλλων κλινικοεργαστηριακών ειδικοτήτων και φυσικά δεν εκτιμάται και το κόστος εξοπλισμού δεκάδων ή και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.
γ) Η καθυστέρηση αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων που ήδη πλησιάζει το 1 έτος από την ανακοίνωση του νόμου 4038/2012 και δεν έχει αποπληρωθεί ούτε το 15% των οφειλομένων δημιουργεί μέγιστο περαιτέρω πρόβλημα επιβίωσης των ιατρών. Σημειωτέον ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το 10% του υπολοίπου του ΕΟΠΥΥ από 1/1/2012 και για το πώς θα πληρωθούν οι δαπάνες των ταμείων που υπήχθησαν στον ΕΟΠΥΥ μετά την 1/1/2012.
Μετά τα ανωτέρω και δεδομένου ότι οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί ήδη παρέχουν από την 1/1/2012 και μέχρι σήμερα αδιαλείπτως έκπτωση 30% επί των ιατρικών πράξεων που ενεργούν ζητούμε να μην υπαχθούν σε περαιτέρω Rebate και στο claw Back.Κάθε περαιτέρω υπαγωγή τους σε νέο Rebate θα σημαίνει αδυναμία εκτέλεσης ιατρικών πράξεων των ανωτέρω ειδικοτήτων αφού η συντριπτική πλειονότητα αυτών θα είναι πλέον κάτω του κόστους.


Μετά τιμής
Για τη Διοικούσα Επιτροπή

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Φ.Ν.ΠΑΤΣΟΥΡΑΚΟΣ ΠΑΠΑΔΕΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ



- Posted using BlogPress from my iPhone

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου