Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Μεγάλη συμμετοχή συλλόγων στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών



IATRONET. Μεγάλη συμμετοχή συλλόγων ασθενών από όλη τη χώρα έλαβαν μέρος στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών και σημαντικά θέματα τέθηκαν στο τραπέζι του διαλόγου.

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, εκπρόσωποι δεκάδων οργανώσεων ασθενών από όλη την Ελλάδα συζήτησαν με όλους τους εταίρους στην υγεία μια σειρά πολύ σοβαρών προβλημάτων που απασχολούν τους ασθενείς, αξιολόγησαν τις πολιτικές υγείας που υλοποιούνται από την πολιτική ηγεσία, ως προς την αξία τους για τους ασθενείς και την προαγωγή της υγείας εν γένει, και διατύπωσαν προτάσεις για μείζονα ζητήματα που αφορούν το σύστημα υγείας και τους ασθενείς. 

H έναρξη του συνεδρίου έγινε από τον Αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Λεωνίδα Γρηγοράκο και την Υφυπουργό Υγείας, Κατερίνα Παπακώστα. 

Ο κ. Γρηγοράκος τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια η κρίση παρέσυρε όλο το εθνικό σύστημα υγείας, με αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών, νοσηλευτών, φαρμακοποιών και άλλων επαγγελματιών υγείας, με δυσμενές αποτέλεσμα στους αποδέκτες των υπηρεσιών υγείας, τους ασθενείς. Τόνισε ότι γίνονται προσπάθειες να ισορροπήσει το σύστημα και να βελτιωθούν οι σχέσεις του υπουργείου με τους ασθενείς, οι οποίες έχουν διαταραχθεί. Ειδικά για τα νοσοκομεία επανέλαβε τις δεσμεύσεις του υπουργείου για προσλήψεις 2.000 γιατρών μέχρι το τέλος του 2014, καθώς και 2.500 νοσηλευτών και 3.000 ατόμων από τον ΟΑΕΔ που θα αξιοποιηθούν σε διάφερες θέσεις στην υγεία.

Η υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου ανέφερε ότι στην κορυφή της πυραμίδας του συστήματος υγείας θα πρέπει να είναι ο ασθενής. Έκανε λόγο για το μεγάλο πρόβλημα που θέτει η στενότητα πόρων, ωστόσο πρόσθεσε ότι στο παρελθόν όπου υπήρχε η αφθονία πόρων, δεν υπήρχε αντίστοιχη ποιότητα υπηρεσιών υγείας. Ανέφερε ότι έχει γίνει κατανοητό από την παρούσα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι υπάρχει υποστελέχωση στο δημόσιο σύστημα υγείας και απαιτείται άμεσα στελέχωσή του με επαγγελματίες υγείας, προκειμένου το σύστημα να παρέχει τις υπηρεσίες που οφείλει στους πολίτες. Τόνισε ότι στα μέτρα που λαμβάνει το υπουργείο περιλαμβάνονται: η ένταξη των ανασφάλιστων στην ομπρέλα του υπουργείου Υγείας, ώστε κανείς να μην στερείται περίθαλψης, ο σχεδιασμός ενός προγράμματος κατ΄οίκον παράδοσης φαρμάκων σε ασθενείς που δεν μπορούν να προμηθευτούν τα φάρμακά τους, ενώ ιδιαίτερη πρόνοια λαμβάνεται για τους ψυχικώς πάσχοντες. Επίσης ανέφερε ότι μετά από συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας γίνεται προσπάθεια να λυθεί το θέμα των ΚΕΠΑ. Τέλος, ανέφερε ότι οργανώνονται σε όλη τη χώρα διαγνωστικές εξετάσεις για τις γυναίκες, με μαστογραφίες και τεστ ΠΑΠ, ώστε να υπάρξει πρόληψη στις πιο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Η Γενική Γραμματέας Δημόσιας, Χριστίνα Παπανικολάου, τόνισε ότι βρισκόμαστε σε μια Ευρώπη κρίσης και αναταραχής στα συστήματα υγείας. Η μεγάλη δημοσιονομική πίεση, τα φάρμακα που γίνονται όλο και πιο ακριβά και η ραγδαία γήρανση του πληθυσμού απειλούν τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας. Χρειαζόμαστε νέες πολιτικές που να απαντούν σε αυτές τις προκλήσεις. Ανέφερε την πρωτοβουλία για τον ιατρικό φάκελο που έχει δημιουργήσει η ΗΔΥΚΑ και από το πρώτο τρίμηνο του 2015 θα λειτουργήσει πιλοτικά σε νοσοκομεία. Μέχρι το τέλος του 2015 θα έχει εφαρμοστεί σε όλα τα νοσοκομεία και πλέον θα γνωρίζουμε την κατάσταση των ασθενών σε όλη τη χώρα. Επίσης, ανέφερε ότι στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης βρίσκεται ήδη ο μισός ηλεκτρονικός φάκελος των ασθενών της χώρας και εκεί θα προστεθούν στοιχεία ώστε να γίνει πλήρης ο φάκελος κάθε ασθενούς. Πρόσφατα δημιουργήθηκε στην Ελλάδα το θεματικό δίκτυο καινοτομίας για τη γήρανση και τα χρόνια νοσήματα, ως μια ανεξάρτητη αρχή με τη συμμετοχή γιατρών και άλλων επαγγελματικών υγείας. 
Με την χαρακτηριστική φράση: «Εύχομαι οι ασθενείς να είναι ενωμένοι για το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας», ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Κωνσταντίνος Φρουζής, ξεκίνησε και έκλεισε την ομιλία του, θεωρώντας ότι αυτή είναι η λύση στην σημερινή κατάσταση που επικρατεί στην υγεία, όπου τα μέτρα που λαμβάνονται οδηγούν σε ολοένα και περισσότερο αυξημένη συμμετοχή ασθενών στα φάρμακα. Τόνισε ότι το γεγονός ότι στο παρελθόν υπήρχε αύξηση δαπανών για την υγεία, δεν θα πρέπει να αποτελεί το άλλοθι για λάθος πολιτικούς σχεδιασμούς για την υγεία στην σημερινή Ελλάδα της κρίσης. Έκανε αναφορά στο εξαθλιωμένο ΑΕΠ της χώρας, στο οποίο βασίζεται η φαρμακευτική δαπάνη, τονίζοντας ότι έτσι οδηγούμαστε με βεβαιότητα σε αδιέξοδο. Έδωσε στοιχεία για τη φαρμακευτική δαπάνη και τόνισε χαρακτηριστικά ότι πρέπει να σταματήσει εδώ η κατρακύλα και οι πολιτικοί να κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

Από την πλευρά της οργανωτική επιτροπή, η Καίτη Αποστολίδου, πρόεδρος ΔΕΔΗΔΙΚΑ-Διασωματειακής Επιτροπής Δικαιωμάτων Ασθενών με Καρκίνο και Αντιπρόεδρος ECPC, στον χαιρετισμό της ανέφερε ότι η μεταρρύθμιση στην υγεία δεν είναι κάτι που πρέπει να περιμένουμε παθητικά να συμβεί από άλλους, αλλά αρχίζει με τον καθένα από εμάς. Τόνισε ότι η λέξη «μεταρρύθμιση» χρησιμοποιείται κυρίως από πολιτικούς και τεχνοκράτες, ενώ οι πολίτες την μεταφράζουν ως «μέτρα λιτότητας». Ανέφερε ότι σήμερα στον χώρο της υγείας ζητούνται ιδέες που διαπερνούν τα «σιλό» της γραφειοκρατίας, χρειαζόμαστε επειγόντως φορείς αλλαγής, δράσεις που θα σχεδιαστούν από όλους τους εταίρους της υγείας. Ανέφερε ότι οι νέοι επαναστάτες στην υγεία είναι πλέον οι ασθενείς και οι οικογένειές τους, που διεκδικούν το δικαίωμα να ακούγεται πλέον η φωνή τους.

Ο Χρήστος Λιονής, καθηγητής Γενικής Ιατρικής και ΠΦΥ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης ανέφερε ότι Αναφερόμενος στην σημερινή κατάσταση στην ΠΦΥ, επεσήμανε τα αυξημένα επίπεδα επαγγελματικής εξουθένωσης που μαστίζει τους γενικούς ιατρούς της Ελλάδας, ανέφερε ότι απαιτούνται επειγόντως πρωτόκολλα φροντίδας για αστέγους και φτωχούς, ενώ ανέφερε ότι πλέον ελαττώνεται η χρήση ΠΦΥ στα χρόνια της κρίσης. Τέλος, έκανε αναφορά στο Σύνδρομο Ευαλωτότητας που επηρεάζει πολλές ομάδες πληθυσμού, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερα νοικοκυριά να πληρώνουν όλο και περισσότερα χρήματα για φάρμακα και νοσοκομεία.

Ο Γιώργος Βήχας, Καρδιολόγος και υπεύθυνος του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού ανέλυσε τις επιπτώσεις που είχε η κρίση στην υγεία των πολιτών, μέσα από τις εμπειρίες του στο Κοινωνικό Ιατρείο, ενώ ανέφερε ότι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου οι ανασφάλιστοι έχουν πρόσβαση σε γιατρό και φάρμακα, όμως με το ίδιο ποσοστό που έχουν οι ασθενείς, παρότι άνεργοι, ενώ δεν έχουν καμιά πρόσβαση σε διαγνωστικές εξετάσεις. Τόνισε ότι ανασφάλιστοι ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας που θέλουν να περάσουν από ΚΕΠΑ, με επιβεβαιωμένη αναπηρία, για να αποδείξουν την αναπηρία τους, πρέπει να υποβληθούν σε εξετάσεις που κοστίζουν έως και 500 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τα μη επείγοντα περιστατικά, υπάρχουν επιτροπές που συνεδριάζουν σε νοσοκομεία όπως το Ιπποκράτειο, όμως αυτό αποτελεί την εξαίρεση. Ο κανόνας είναι ότι οι τριμερείς επιτροπές δεν συνεδριάζουν και οι ασθενείς αναμένουν να τους εγκριθεί μια επέμβαση πολλούς μήνες, με κίνδυνο της υγείας τους.

Workshop: «Βιώσιμες οργανώσεις ασθενών σε εποχή οικονομικής κρίσης»

Το Σάββατο διοργανώνεται στο χώρο του συνεδρίου Workshop με θέμα: «Βιώσιμες οργανώσεις ασθενών σε εποχή οικονομικής κρίσης»
Το workshop είναι δομημένο σε τρεις ενότητες:

Στρατηγικός Σχεδιασμός
Τεκμηρίωση
Επικοινωνία

Οι ενότητες περιλαμβάνουν παρουσιάσεις με πρακτικό και εύληπτο τρόπο και πρακτική άσκηση σε ομάδες. Κάθε ομάδα θα ορίσει rapporteur που θα παρουσιάσει στο τέλος της άσκησης τα αποτελέσματα, που θα συζητηθούν στην ολομέλεια. Σκοπός του workshop είναι οι συμμετέχοντες να έχουν κατανοήσει τον τρόπο εργασίας για τη σύνταξη στρατηγικού σχεδίου και στρατηγικής επικοινωνίας, να μπορούν να ετοιμάσουν πειστική τεκμηρίωση για την υποστήριξη αιτήματός τους. Η συμμετοχή σε ομαδικές ασκήσεις με συναδέλφους από διαφορετικούς χώρους και οργανώσεις από άλλες ασθένειες, θα αναπτύξει το πνεύμα συνεργασίας, θα διευκολύνει την ανταλλαγή απόψεων και βέλτιστων πρακτικών, την κατανόηση των σημερινών απαιτήσεων οργάνωσης συλλόγων ασθενών.

Ομιλητές Workshop θα είναι οι: Karen Facey (Evidence Based Health Policy Consultant) Μαρία Λαζαρίμου (CEO-Advocate-B-M), Nίκος Κιούσης (Εθνικός Συντονιστής «Let’s Do It Greece»), Γιώργος Καλαμίτσης (Πρόεδρος, Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας»), Καίτη Αποστολίδου (Πρόεδρος ΔΕ.ΔΙ.ΔΙ.ΚΑ.-Διασωματειακή Επιτροπή για τη Διεκδίκηση Δικαιωμάτων των Ασθενών με Καρκίνο, Aντιπρόεδρος της ECPC-European Cancer Patient Coalition).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου