Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

ΙΣΑ: Συνάντηση για τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας και με τον ΕΟΠΥΥ για νέες συμβάσεις

 Αθήνα, 31/10/2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΘΕΜΑ: Συνάντηση για τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας και με τον ΕΟΠΥΥ για νέες συμβάσεις

Στις 30/10/2014 έγινε συνάντηση εργασίας για τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΑΗΦΥ) που διοργάνωσε το ΕΣΥΠ/ΕΛΟΤ και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΗΔΙΚΑ και του Υπουργείου Υγείας. Τον Πρόεδρο του ΙΣΑ κ. Γεώργιο Πατούλη εκπροσώπησε ο Ταμίας του ΙΣΑ κ. Πατσουράκος Φώτιος.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης έγινε ενημέρωση για την δημιουργία του patient summary (συνοπτικού ιστορικού Υγείας) σε περιβάλλον διαλειτουργικότητας. 

Από πλευράς του ΙΣΑ τονίστηκε η αναγκαιότητα της δημιουργίας του ΑΗΦΥ του οποίου πρώτο βήμα είναι το patient summary πλην όμως είναι αναγκαία η εν συνεχεία άμεση ολοκλήρωση με τον ΑΗΦΥ έτσι ώστε ο Ιατρός να δύναται να βλέπει πλήρες το ιστορικό του ασθενούς με τις παρακλινικές και εργαστηριακές του εξετάσεις. 

Τονίστηκε ιδιαίτερα η πρόσβαση στον φάκελο από όλους τους Ιατρούς και όχι μόνο από ορισμένους, πράγμα που θα δημιουργούσε ένα είδος gatekeeping για το οποίο ο ΙΣΑ είναι κάθετα αντίθετος. Σημαντικό θέμα είναι επίσης η διαλειτουργικότητα με τα υπάρχοντα πληροφοριακά συστήματα που χρησιμοποιούν οι Ιατροί στα γραφεία τους, με τα συστήματα της ΗΔΙΚΑ και ΑΗΦΥ. Έμφαση δόθηκε και στον ρόλο του οικογενειακού Ιατρού που πρέπει να παρακολουθεί τον ΑΗΦΥ και να παρεμβαίνει με τις κατάλληλες συμβουλές στον ασθενή.

Τέλος από τον ΙΣΑ τονίστηκε η ασφάλεια που πρέπει να έχει το σύστημα αφού πρόκειται για ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα του ασθενή και η απαλλαγή της οποιασδήποτε ευθύνης του Ιατρού από διαρροή προσωπικών δεδομένων που θα υπάρχουν στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας του ασθενούς.

Σε συνάντηση εξάλλου του ΠΙΣ και εκπροσώπων του ΙΣΑ με εκπροσώπους του ΕΟΠΥΥ έγινε διαβούλευση για τις νέες συμβάσεις που θα υπάρξουν από 1/1/2015, θέμα για το οποίο θα υπάρξουν περαιτέρω συναντήσεις και θα ληφθούν αποφάσεις μετά την αποστολή από τον ΕΟΠΥΥ του τελικού σχεδίου συμβάσεων. Αναμένονται παράλληλα τα ατομικά όρια ανά πάροχο για τα οποία έχει δεσμευτεί το Υπουργείο Υγείας να ανακοινώσει άμεσα.

Ο ΙΣΑ θα παρακολουθεί την εξέλιξη στα νέα αυτά δεδομένα και θα συμμετέχει στις εργασίες για τον ΑΗΦΥ με την ομάδα εργασίας των Ιατρών του ΙΣΑ για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ            Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ            ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

1 σχόλιο:

  1. δηλαδη κε Πατουλη κ κε βλασταρακο λυθηκαν τα θεματα του πλαφον , της αρπαγης ,της υποτιμολογησης κατω απο το φεκ ,το σκανδαλο του ΤΣΑΥ και μπορειτε να συζητησετε για τις νεες συμβασεις?αληθεια εχετε κανει ποτε αυτοαξιλογηση οπως οι πτωχοι πλεον εργαστηριακοι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή