Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Ηλεκτρονικός Φάκελος Ασφάλισης Υγείας για έλεγχο της παραβατικότητας



Τον Ηλεκτρονικό Φάκελο Ασφάλισης Υγείας κάθε ασφαλισμένου ανακοίνωσαν το πρωί της Δευτέρας στο ΕΚΕΠΥ, ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρη Κοντό.

Ο φάκελος αποτελεί την ηλεκτρονική αποτύπωση του βιβλιαρίου υγείας του κάθε ασφαλισμένου και περιέχει πληροφορίες σχετικά με διαγνώσεις, νοσηλείες, επισκέψεις, παροχές, ιατρικές πράξεις, αιμοκαθάρσεις και φάρμακα. Δεν ταυτίζεται ωστόσο με τον ηλεκτρονικό ιατρικό φάκελο.

Παράλληλα, βάζει τις βάσεις για την Κάρτα Ασφάλισης Υγείας - η οποία θα είναι έτοιμη από την 1η ιανουαρίου 2015, σύμφωνα με τους κ. κ. Βορίδη και Κοντό - μέσω της οποίας οι ασφαλισμένοι θα έχουν πρόσβαση σε κάθε πληροφορία, η οποία αφορά τις παροχές και τις υπηρεσίες, τις οποίες έχουν λάβει και θα αποζημιώσει ο ΕΟΠΥΥ.

Ο φάκελος Ασφάλισης υγείας - που ουσιστικά συνδέει όλο το σύστημα δηλαδή την ΗΔΙΚΑ, e-dapy, ΚΜΕΣ με τον ΕΟΠΥΥ και σε δεύτερο χρόνο τα νοσοκομεία- αποτελεί σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, ένα άριστο εργαλείο, προκειμένου να ελέγχονται όσοι γιατροί πραγματοποιούν υπερσυνταγογράφηση είτε φαρμάκων, είτε διαγνωστικών πράξεων. Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσαν στελέχη του ΕΟΠΥΥ, ότι γιατρός πνευμονολόγος στην Θεσσαλία πραγματοποίησε αυτοπαραπομπές ύψους 91.000 ευρώ σε ένα εξάμηνο, ενώ άλλος γιατρός καρδιολόγος στην Μακεδονία, συνταγογράφησε σε ένα εξάμηνο εξετάσεις και φάρμακα ύψους 156.000 ευρώ, μεταξύ δε των οποίων, και τεστ κοπώσεως σε 11χρονο παιδί.

3 σχόλια:

  1. Δυστυχώς φαίνεται ότι οι πολιτικοί μας δεν θα απαλλαγούν ποτέ από τον κακό τους εαυτό. Ο υπουργός υγείας μας αποκαλύπτει δύο (2) γιατρούς να κάνουν κατάχρηση του ρόλου τους. Αναγγέλλει τον ηλεκτρονικό φάκελο ασφάλισης σαν λύση στο πρόβλημα παραβατικότητας των γιατρών. Υπενθυμίζω ΔΥΟ!!
    Αφήνει δε την εντύπωση ότι έτσι είναι όλοι οι γιατροί.
    Ας τα αφήσουν , επί τέλους, αυτά.
    Πάντα όταν ανακαλύπτουν κάτι τέτοιο παίρνουν μέτρα που πλήττουν όλους, αντί να ασχοληθούν με τους υπαιτίους και μόνον. Είναι η εφαρμογή της συλλογικής ευθύνης, μέτρο απολυταρχικής προέλευσης.
    Δεν τολμούσαν ,όμως, να τιμωρήσουν τους ενόχους γιατί κατά κανόνα αυτοί είχαν προστάτες, γι αυτό και έκαναν κατάχρηση του ρόλου τους.
    Πάντως από τα δικά τους στοιχεία , οι κακώς αμειβόμενοι γιατροί με τις μακροχρόνιες σπουδές και την ανάγκη διαρκούς εκπαίδευσης , στην πλειοψηφία τους είναι σωστοί, παρά τις για το αντίθετο προσπάθειες των πολιτικών μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΑΛΙ ΤΑ ΙΔΙΑ.ΔΕΝ ΛΕΝΕ ΠΟΣΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΟΜΩΣ ΕΞΕΤΑΣΑΝ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΣΤ ΣΕ ΠΑΙΔΙ 11ΧΡΟΝΩΝ ΔΕΝ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙ ΑΝ ΕΧΕΙ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟ.ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΓΙΑ ΝΑ. ΔΕΙ ΑΡΡΥΘΜΙΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΖΕΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΣΤΗ ΚΟΠΩΣΗ.ΑΛΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ.ΑΛΛΩΣΤΕ ΤΟ ΤΕΣΤ ΚΟΣΤΙΖΕΙ 28 ΕΥΡΩ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΑ.ΣΙΓΑ ΜΗ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΓΙΑ ΚΛΕΨΕΙ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΑΕΙ ΜΙΑ ΓΙΑΓΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟ.ΤΗΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΛΑΦΟΝ,ΤΗΣ ΚΑΝΕΙ ΥΠΕΡΗΧΟ,ΤΗΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΑ CASH ΚΑΙ ΔΕΝ ΓΡΑΦΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ.ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΜΗΔΕΝ.ΠΑΕΙ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΓΙΑΓΙΑ ΣΕ ΑΛΛΟ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟ, ΤΗΣ ΚΑΝΕΙ ΥΠΕΡΗΧΟ,ΤΟ ΓΡΑΦΕΙ ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ.ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ 58 ΕΥΡΩ.ΠΑΕΙ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΓΙΑΓΙΑ ΣΕ ΑΛΛΟ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟ,ΤΗΣ ΚΑΝΕΙ ΥΠΕΡΗΧΟ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΣΠΙΝΘΗΡΟΓΡΑΦΗΜΑ ΚΑΡΔΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙ ΑΝ ΕΧΕΙ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟ.ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ 58+240 ΕΥΡΩ.Ο ΠΡΩΤΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ.Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΚΑΚΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ ΑΝ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ.Ο ΤΡΙΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΛΑΒΕΙ ΤΟΝ ΑΙΦΝΙΔΙΟ ΘΑΝΑΤΟ Η ΚΑΙ ΕΝΑ ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΚΑΙ ΘΑ ΓΛΥΤΩΣΕΙ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠΟ ΝΟΣΗΛΕΙΕΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ.ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΞΕΡΟΥΝ ΟΜΩΣ ΙΑΤΡΙΚΗ Ο ΤΡΙΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΙΟ ΣΩΣΤΟΣ.Ο ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΟΣ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΑ ΚΑΙ Ο ΠΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ.ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή