Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Σκληρό κομματικό προφίλ στο υπ. Υγείας, με καταργήσεις υπηρεσιών & απομακρύνσεις ανθρώπων



Για μία δύσκολη και επικίνδυνη εποχή στην υγεία, η οποία μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω, θυμίζοντας ένα αλλοτινό σκληρό κομματικό κράτος, κάνει λόγο το τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή το γεγονός ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας καταργεί οργανικές μονάδες και διευθύνσεις και απομακρύνει εργαζόμενους, οι οποίοι μπορεί να μην συνάδουν με το κομματικό προφίλ της.

Πρόκειται αναμφισβήτητα για πολύ σοβαρές καταγγελίες οι οποίες εκτοξεύονται ως βόμβα για το υγειονομικό μας σύστημα το οποίο έχει ταλανιστεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια και μαζί με αυτό, η αξιοπρέπεια, η δικαιοσύνη και η αξιοκρατία των ανθρώπων που το υπηρετούν. Άλλωστε και η περίφημη αξιολόγηση δεν φαίνεται να είναι μακριά από το μοντέλο αυτό, αφού οι περισσότεροι εργαζόμενοι στην υγεία, θεωρούν ότι η διαδικασία αποτελεί μία ξεκάθαρη μέθοδο απομάκρυνσης στελεχών και για τον λόγο αυτό, οι υγειονομικοί έχουν επιστρέψει τα φύλλα αξιολόγησης στα Σωματεία τους στα νοσοκομεία, τα οποία με την σειρά τους τα έχουν επιστρέψει στην ΑΔΕΔΥ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, «Η κυβέρνηση εγκαθιδρύει και στο χώρο της Υγείας το πιο σκληρό κομματικό κράτος των τελευταίων δεκαετιών. Με τους νέους οργανισμούς των Υπουργείων, αλλά και με τις μεταβατικές διατάξεις του ν.4275/2014, η κυβέρνηση χωρίς αιδώ κάνει πράξη τα πιο κρυφά μετεμφυλιακά όνειρα των κομματικών μηχανισμών της. Οργανικές μονάδες με κρίσιμο κοινωνικό ρόλο καταργούνται ή συρρικνώνονται, άνθρωποι που δεν είναι της αρεσκείας της πολιτικής ηγεσίας υποβιβάζονται ή απομακρύνονται με δυσμενείς μεταθέσεις και όσοι ασμένως συνεργάζονται στις αντιλαϊκές πολιτικές και τις παρανομίες επιβραβεύονται με θέσεις ευθύνης».

Αυτή είναι η εικόνα που επικρατεί τις τελευταίες μέρες και στο Υπουργείο Υγείας, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας, ότι ο νέος οργανισμός καταργεί κρίσιμες διευθύνσεις, όπως η Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας που, όπως αναφέρεται, θα καταργηθεί μέχρι το τέλος του 2015, ενώ συγχωνεύει και υποβαθμίζει άλλες.

Είναι πράγματι πάντως απορίας άξιο, το γεγονός ότι καταργείται η Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας την ίδια σχεδόν περίοδο που συντελείται η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση και που τον Ιούνιο του 2015 ουσιαστικά θα έχουν κλείσει τα δύο Ψυχιατρεία της Αθήνας, Δαφνί και Δρομοκαίτειο και της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της υφυπουργού Υγείας κυρία Κατερίνας Παπακώστα.

Εδώ ο προβληματισμός είναι διττός: από την μία πλευρά, υπάρχει η φωνή που λέει ναι στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση και στην μεταφορά των περιστατικών στις ψυχιατρικές κλινικές των νοσοκομείων του ΕΣΥ και από την άλλη, πως είναι δυνατόν, να κλείνει μία τόσο σημαντική Διεύθυνση, την στιγμή μάλιστα που υπάρχουν πολύ αυξημένα περιστατικά εξαιτίας της παρατεταμένης ύφεσης.

Ακόμη, όπως αναφέρει το τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, «διατηρούνται δύο υποστηρικτικές Γενικές Διευθύνσεις (Γενική Διεύθυνση Ανθρωπίνων Πόρων & Διοικητικής Υποστήριξης και Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών) και μόνο μία (Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Υπηρεσιών Υγείας) που αφορά τον πυρήνα της αποστολής του Υπουργείου, δηλαδή τον σχεδιασμό της δημόσιας υγείας και τη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης των πολιτών στην παροχή ποιοτικών ιατρικών, φαρμακευτικών και νοσοκομειακών υπηρεσιών.

Η συστηματική υποβάθμιση της Δημόσιας Υγείας ξεκινάει και τελειώνει από την απαξίωση των υπηρεσιών που έχουν την ευθύνη για την οργάνωση και τον στρατηγικό σχεδιασμό. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, που εδώ και χρόνια ασθμαίνουν πληττόμενες από την υποστελέχωση και την κακή κατανομή του υπάρχοντος προσωπικού, αντιμετωπίζουν καθημερινά και την αφόρητη πίεση των υπουργικών γραφείων για ρουσφέτια, διευκολύνσεις και αντισυνταγματικές ρυθμίσεις. Όσοι αντιστέκονται στις παράλογες, αντεργατικές και αντιλαϊκές απαιτήσεις των κυβερνητικών τιμωρούνται με καθαίρεση από τις θέσεις ευθύνης και δυσμενείς μετακινήσεις.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της πρακτικής, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι η καθαίρεση του κου Πέτρου Γιαννουλάτου από τη θέση του Γενικού Διευθυντή Υγείας. Ο κύριος Γιαννουλάτος με αδιαμφισβήτητα επιχειρήματα και αξιοπρέπεια αντιστάθηκε στην παράνομη και
αντισυνταγματική αξιολόγηση των υπαλλήλων που προωθεί το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Η κυβέρνηση, ως άλλη κόζα νόστρα, δεν ξεχνάει αυτούς που μπαίνουν εμπόδιο στο καταστροφικό έργο της. Μέσα σε μία μέρα και με διαδικασίες καταφανώς αντιδημοκρατικές, η πολιτική ηγεσία καθαίρεσε από τη θέση του Γενικού Διευθυντή και τον υποβίβασε σε απλό υπάλληλο, έναν άνθρωπο που είναι ο εμπνευστής και θεμελιωτής των πιο ολοκληρωμένων επιχειρησιακών σχεδιασμών στην Υγεία και που στις πρόσφατες
κρίσεις για τις θέσεις Γενικών Διευθυντών προηγούνταν τουλάχιστον 200 μόρια από τον επόμενο. Η καθαίρεσή του λειτουργεί τιμωρητικά για τον ίδιο, αλλά στοχεύει και στην τρομοκράτηση κάθε εργαζόμενου που αντιστέκεται και υπερασπίζεται αυτό στο οποίο έχει ορκιστεί: το Σύνταγμα, τους νόμους και το δημόσιο συμφέρον.

Είναι πολλά τα αντίστοιχα περιστατικά που συμβαίνουν καθημερινά στο Υπουργείο Υγείας, καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας, ότι «η αποκατάσταση της δικαιοσύνης και της αξιοκρατίας είναι το διακύβευμα για το οποίο συντασσόμαστε με τους εργαζόμενους και όλες τις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου