Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Κων. Φρουζής: Η συνταγογράφηση με τη δραστική θα έχει παρενέργειες στους ασθενείς & την οικονομία



Η συνταγογράφηση με βάση την δραστική ουσία, θα φέρει παρενέργειες όχι μόνο στους ασθενείς, αλλά και στην ίδια την οικονομία και ειδικότερα στις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες που παράγουν γενόσημα.

Η άποψη αυτή του προέδρου του ΣΦΕΕ έχει μία ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα, καθώς ο κ. Κωνσταντίνος Φρουζής με την θεσμική του ιδιότητα, υπηρετεί τα συμφέροντα πολυεθνικών, παρά το γεγονός ωστόσο, ότι και οι φαρμακοβιομηχανίες- μέλη του Συνδέσμου δραστηριοποιούνται στην ελληνική οικονομία με όλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτής.

Με αφορμή την νέα απόφαση του ΣτΕ, το οποίο ουσιαστικά, απέρριψε τις προσφυγές του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, των Ιατρικών Συλλόγων Αθηνών και Πειραιά και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος αναφορικά με το θέμα της συνταγογράφησης με βάση την δραστική ουσία, με το επιχείρημα, ότι «δεν προσκρούει σε καμία συνταγματική και νομοθετική διάταξη, ούτε συνιστά υποβάθμιση της υγείας των Ελλήνων πολιτών, η συνταγογράφηση των φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία, που καθιερώθηκε το 2012 επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου», το on Med μίλησε με τον κ. Φρουζή για την νέα εξέλιξη.

Δεν μας είπε κανείς τι οφέλη φέρνει σε όλους το μέτρο αυτό, απαντά ο κ. Φρουζής, προσθέτοντας ότι κάποιος θα πρέπει να μας εξηγήσει, ότι το μέτρο θα επιφέρει -για παράδειγμα- εξοικονόμηση 3 δις ευρώ στην ελληνική οικονομία. Θα πρέπει να γνωρίζουμε τι συμβαίνει. Η Πολιτεία και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, θα πρέπει να μας εξηγήσει το όφελος αυτού του αναγκαίου μέτρου.

Ένα μέτρο όμως, συνεχίζει, το οποίο θα έχει σίγουρα παρενέργειες για τους ασθενείς, πολλοί εκ των οποίων θα απορρυθμιστούν και επιπλέον, θα κοστίσει ιδιαίτερα στην ελληνική οικονομία και δη στις φαρμακοβιομηχανίες που παράγουν γενόσημα. Σε διαφορετική περίπτωση, εάν δεν μας εξηγήσουν, θα αντιληφθούμε ότι το μέτρο είναι φιλοσοφικό, ενώ επιπλέον γνωρίζουμε όλοι, ότι το αίτημα το έχει προτείνει η τρόικα και αποτελεί μέρος του Μνημονίου, υπογραμμίζει ο κ. Φρουζής.

Αναφερόμενος στον αγώνα των Ιατρικών Συλλόγων, οι οποίοι σκέφτονται πολύ σοβαρά να θέσουν το ζήτημα στα αρμόδια Ευρωπαϊκά όργανα, παρά το γεγονός ότι σέβονται τις αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης όπως αναφέρουν, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, τονίζει ότι οι γιατροί καλώς φωνάζουν και καλώς θα πράξουν. Διότι με την θεσμοθέτηση του μέτρου αυτού, χάνουν ένα σημαντικό μέρος του ελέγχου τους που είναι ίσως και το πιο πολύτιμο, και η συνταγογράφηση μεταφέρεται σε άλλους επιστήμονες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου