Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Με σοβαρές ελλείψεις σε κοινωνικούς λειτουργούς παραμένουν οι δημόσιες δομές υγείας



Χωρίς κοινωνικούς λειτουργούς παραμένουν οι δημόσιες δομές υγείας και πρόνοιας της χώρας μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας που παρέχονται στους πολίτες.

Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας (ΣΚΛΕ), οι ελλείψεις σε κοινωνικούς λειτουργούς στο ΕΣΥ είναι μεγάλες.

Ενδεικτικά, 24 από τα 125 νοσοκομεία του ΕΣΥ δεν έχουν κοινωνικό λειτουργό, ενώ τα περισσότερα από τα 204 Κέντρα Υγείας των αστικών και αγροτικών περιοχών λειτουργούν χωρίς κοινωνικό λειτουργό.

Παράλληλα σημαντικές ελλείψεις σε κοινωνικούς λειτουργούς παρατηρούνται και στις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων.

Την ίδια ώρα, μειωμένο κατά 50% είναι το προσωπικό κοινωνικών λειτουργών στα ιδρύματα παιδικής φροντίδας.

Δραματική, όμως, είναι η κατάσταση, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου και στις δομές της δικαιοσύνης, καθώς στις 33 φυλακές της χώρας υπηρετούν συνολικά μόνο 35 κοινωνικοί λειτουργοί, ενώ σε 8 φυλακές δεν υπάρχει ούτε ένας.

Η απογύμνωση του ΕΣΥ από τον νευραλγικό κλάδο των κοινωνικών λειτουργών αντανακλάται και στην εκπαίδευση για την Κοινωνική Εργασία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΚΛΕ, το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 καταργήθηκε ένα από τα τέσσερα Τμήματα Κοινωνικής Εργασίας της χώρας (αυτό του ΤΕΙ Πάτρας) και αποδυναμώθηκε η κατεύθυνση της Κοινωνικής Εργασίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης με τη συγχώνευση του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης με αυτό της Πολιτικής Επιστήμης.

Επίσης, τον περασμένο Σεπτέμβριο, γνωστοποιήθηκε η πιθανότητα μη βιωσιμότητας των Τμημάτων Κοινωνικής Εργασίας των ΤΕΙ Αθήνας και Κρήτης, λόγω περιορισμού του αριθμού του εκπαιδευτικού τους προσωπικού, εξαιτίας της μη αναπλήρωσης των Καθηγητών που συνταξιοδοτούνται από το Υπουργείο Παιδείας.

Επιστημονικό συμπόσιο: Η κοινωνική πρόνοια σε κρίση

Η επαγγελματική αβεβαιότητα των κοινωνικών λειτουργών σε συνδυασμό με την «βαριά» κοινωνική πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες χωρίς να βρίσκουν γέφυρες και στηρίγματα προς την κοινωνική πρόνοια και φροντίδα, θα συζητηθούν στη διάρκεια του 1ου Μετεκπαιδευτικού Επιστημονικού Συμποσίου στην Κοινωνική Εργασία, που θα διεξαχθεί στις 7 και 8 Νοεμβρίου, στο Συνεδριακό Κέντρο του ΤΕΙ Αθήνας (Δ/νση: Αγίου Σπυρίδωνος, Αιγάλεω).

Το συμπόσιο με θέμα «Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ ΣΕ ΚΡΙΣΗ: ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ» διοργανώνεται από το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Αθήνας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Σχολών Κοινωνικής Εργασίας (EASSW) και το Σύνδεσμο Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας (ΣΚΛΕ). Η συμμετοχή είναι ελεύθερη και θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου