Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Αγωνία Γρηγοράκου: Θα έχουμε και άλλες παραιτήσεις γιατρών αν δεν προχωρήσουμε γρήγορα


Την αγωνία του ότι εάν δεν προχωρήσει γοργά ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας, θα υπάρξουν πολλές παραιτήσεις γιατρών στην επικράτεια, μετά από αυτές στην Λήμνο, κατέθεσε ο κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος από το βήμα της Βουλής την Παρασκευή, σημειώνοντας ότι το υπουργείο Υγείας ψάχνει να βρει τρόπους για να αυξήσει το εισόδημα όλων των υγειονομικών, αλλά ιδιαίτερα των υγειονομικών των νησιωτικών περιοχών.

Ο κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Παύλου Βογιατζή σχετικά με το νοσοκομείο Λήμνου, προσθέτοντας, ότι ήδη είμαστε σε μία τέτοια φάση διερεύνησης γιατί ξέρουμε ότι υπάρχουν τεράστιες δυσκολίες στελέχωσης των υπηρεσιών υγείας των νησιωτικών περιοχών και ιδιαίτερα αυτών των πραγματικά ακριτικών νησιών της Ελλάδας.

Στην ερώτησή του ο κ. Βογιατζής, αναφέρθηκε στο γεγονός, ότι το τελευταίο διάστημα στο νοσοκομείο Λήμνου, παραιτήθηκαν δύο γιατροί, ένας αναισθησιολόγος και η διευθύντρια της παθολογικής κλινικής, η κυρία Βουτσά, Λημνιά στην καταγωγή, η οποία ήταν στο νοσοκομείο και η μόνη εξειδικευμένη για θέματα διαβήτη, σακχάρου κλπ.

Αναφερόμενος στο νοσοκομείο Λήμνου, ο υπουργός αναπληρωτής Υγείας, τόνισε, ότι «το φαινόμενο των παραιτήσεων δεν το έχουμε μόνο στη Λήμνο. Θα έχουμε και άλλες παραιτήσεις στην επικράτεια, αν δεν προχωρήσουμε γρήγορα, όπως έχουμε προγραμματίσει. Έχουμε προγραμματίσει στη Λήμνο, όπως και σε άλλες περιοχές, κατ' εξαίρεση πράξεων Υπουργικού Συμβουλίου, να προκηρύξουμε θέσεις σε κάποια σημεία της χώρας στα οποία είναι άκρως απαραίτητες».

Συγκεκριμένα, για το νοσοκομείο της Λήμνου, συνέχισε ο κ. Γρηγοράκος, έχουμε προγραμματίσει -και προσωπικά εγώ έχω υπογράψει για μία γιατρό, πνευμονολόγο, η οποία πηγαίνει αυτές τις μέρες στη Λήμνο- στη θέση του ακτινοδιαγνώστη, η οποία θα καλυφθεί κι αυτή, μία θέση ΩΡΛ και μία θέση χειρουργού. Αν και είχαμε την παραίτηση της παθολόγου, της συντονίστριας και του αναισθησιολόγου, δεν παρουσιάστηκαν λειτουργικά προβλήματα στο νησί, διότι η δεύτερη ΥΠΕ φρόντισε να καλύψει όλα τα κενά.

Αναφορικά με το θέμα των προσλήψεων ο κ. Γρηγοράκος, υπογράμμισε, ότι «Ξέραμε ότι υπήρχε το 10 προς 1 από το μεσοπρόθεσμο το οποίο μας επέβαλε σε δέκα αποχωρήσεις να κάνουμε μία πρόσληψη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ωστόσο έχει περάσει αυτή η ημερομηνία και πάμε στο 5 προς 1».

Προσλήψεις και κρίσεις

Επανέλαβε δε αναλυτικά τον αριθμό των προσλήψεων που προγραμματίζονται για το ΕΣΥ και το ΠΕΔΥ, λέγοντας:

«Αν μέχρι το τέλος του χρόνου οι υπηρεσίες των υγειονομικών περιφερειών και των νοσοκομείων μπορέσουν και κάνουν τις κρίσεις των γιατρών οι οποίες είχαν ανασταλεί από το 2011, θα προσληφθούν έως το τέλος το έτους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας 1000 μόνιμοι γιατροί, 800 επικουρικοί -αυτές τις μέρες είναι η δεύτερη φάση 302 επικουρικών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας- και 900 γιατροί στο ΠΕΔΥ. Μέχρι το τέλος του χρόνου, αν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το Γενικό Λογιστήριο και βέβαια οι υπηρεσίες των ΥΠΕ μπορέσουν και κάνουν αυτές τις κρίσεις, θα έχουν προσληφθεί 2.500 χιλιάδες γιατροί στα νοσοκομεία της χώρας. Δεν λύνουμε το πρόβλημα, αλλά αυτή είναι μία αρχή για να προχωρήσουμε, κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, από το βήμα της Βουλής.

Από την πλευρά του ο κ. Παύλος Βογιατζής, σημείωσε, ότι «Το πρόβλημα δεν είναι να προσληφθούν καινούργιοι γιατροί, αλλά να μην φύγουν από το νοσοκομείο οι έμπειροι γιατροί εξαιτίας της διοίκησης του νοσοκομείου».

2 σχόλια:

  1. Δηλαδη η πνευμονολογος στη Λημνο θα κανει εφημεριες στη Παθολογικη και θα λυθει το προβλημα; Δεν νομιζω καθως κατι τετοιο δεν προβλεπεται παρα μονο αν εφαρμοστει ο τομεας.Λοιπον νομιζω οτι ολες αυτες οι περιφεριακες κλινικες και κυριως οι Παθολογικες ,oι Καρδιολογικες,( οι αναισθησιολογοι ), ειναι καταδικασμενες σε υπολειτουργια και οι συνεπειες για τις τοπικες κοινωνιες ειναι τραγικες.Τα 1500 ευρω του Επιμελητη Β ειναι απελπιστικα λιγα ,η απογυμνωση τους γινεται μερα με την μερα και κανενας δεν νιαζεται πραγματικα.Φαινομενα οπως αυτα του Αγρινιου ,του Μεσσολογγιου θα ειναι ακομη πιο συχνα και ο θεος να βαλει το χερι του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ΣΟΦΟΣ ΛΑΟΣ ΛΕΕΙ ΜΕ ΠΟ..ΕΣ ΔΕΝ ΒΑΦΕΙΣ ΑΥΓΑ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή