ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
Όσον αφορά στην ασφάλιση, ο πληθυσμός της Ελλάδας που έχει κάλυψη υγείας έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ειδικά μεταξύ των μακροχρόνια ανέργων, αναφέρει ο ΟΟΣΑ.
Ταχύτατη μείωση σημείωσαν οι δαπάνες για την υγεία στην Ελλάδα με κατά μέσο όρο ετήσια πτώση 9% από το 2009 ως το 2012, έπειτα από μια αύξηση που ανερχόταν κατά μέσο όρο σε 5,4% την προηγούμενη περίοδο, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Όσον αφορά στην ασφάλιση, ο πληθυσμός της Ελλάδας που έχει κάλυψη υγείας έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ειδικά μεταξύ των μακροχρόνια ανέργων, αναφέρει οΟΟΣΑ. Ωστόσο σημειώνει ότι οι ανασφάλιστοι καλύπτονται σε ό,τι αφορά τις συνταγές φαρμάκων και τα επείγοντα περιστατικά από τον Ιούνιο του 2014.
Στο πανόραμά του για την υγεία στην Ευρώπη το 2014, ο ΟΟΣΑ μελέτησε δεδομένα για τις 28 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αποτιμήσει την ποιότητα της πρόσβασης σε ιατρικές φροντίδες τόσο σε ό,τι αφορά οικονομικά κριτήρια (πληρωμές, καλύψεις), όσο και σε ό,τι αφορά γεωγραφικά κριτήρια (απόσταση ανάμεσα σε νοσοκομεία ή γιατρούς και ασθενείς), καθώς επίσης και τους χρόνους αναμονής.
Κατά μέσον όρο, στις χώρες μέλη της Ε.Ε. καταγράφηκε ετήσια μείωση 0,6% των δαπανών για την υγεία το διάστημα από το 2009 ως το 2012, έπειτα από μια σειρά ετών (από το 2000 ως το 2009) που καταγραφόταν ετήσια άνοδος των δαπανών η οποία ανερχόταν σε 4,7% κατά μέσον όσο.
Στη Γερμανία η αύξηση των δαπανών υγείας επιβραδύνθηκε με μια μέση ετήσια αύξηση 1,8% από το 2009 ως το 2012, έναντι 2,1% από το 2000 ως το 2009.
Στη Γαλλία, όπου οι δαπάνες υγείας κατά κεφαλή ανέρχονται σε 3.220 ευρώ έναντι 2.193 ευρώ κατά μέσο όρο στα 28 κράτη μέλη της Ε.Ε., η αύξηση ήταν 0,8% σε ετήσια βάση από το 2009 ως το 2012 (έναντι +2% την περίοδο από το 2000 ως το 2009).
Ταχύτατη μείωση των δαπανών για την υγεία καταγράφτηκε στην Ιρλανδία (-3,7% έναντι +6,3%), στηνΠορτογαλία (-3,3% έναντι +2,2%) και στην Ισπανία (-1,9% έναντι +4%).
Ωστόσο ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών, συνεχίζει να υπάρχει ένα σύστημα καθολικής κάλυψης, ή σχεδόν καθολικής, το οποίο έχει επιτρέψει να διατηρηθεί η πρόσβαση σε βασικές φροντίδες (αγαθά, υπηρεσίες) υγείας.
«Δεν έχει έλθει η καταστροφή, αλλά πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειες που έχει η κρίση σε ορισμένες ομάδες του πληθυσμού, ιδίως τους πιο φτωχούς και τους παράτυπους μετανάστες, που βρίσκονταν ήδη στο περιθώριο ακόμη και σε πιο φυσιολογικούς καιρούς», επισήμανε ο Γκαετάν Λαφορτίν, οικονομολόγος στη διεύθυνση υγείας του ΟΟΣΑ.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου