Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

"Ανήθικο να αφήνουν ασθενείς και γιατρούς απλήρωτους"!


HEALTH REPORT

Γράφει ο Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ)

Οι αποσπασματικές και χωρίς σχεδιασμό αλλαγές που γίνονται στο χώρο της υγείας έχουν δημιουργήσει ένα ασταθές περιβάλλον μέσα στο οποίο ο γιατρός νιώθει ανασφάλεια και απαξίωση ενώ εξαθλιώνεται οικονομικά και οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν την υγεία τους από τις λεηλατημένες τσέπες τους.

Το κράτος κάτω από την ασφυκτική πίεση της τρόικα , ακολούθησε στο χώρο της υγείας πολιτικές που είχαν αποκλειστικά λογιστικό χαρακτήρα αγνοώντας πλήρως την ανθρωπιστική και κοινωνική παράμετρο. 

Τα ακρωτηριαστικά μέτρα που ελήφθησαν υπερέβησαν τα εσκαμμένα και οδήγησαν σε δραματική πτώση του επιπέδου ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ασθενών ,γεγονός που θα οδηγήσει σε μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης .

Σήμερα τα νοσοκομεία καταρρέουν από ελλείψεις σε υλικά και προσωπικό ενώ το τελευταίο χρονικό διάστημα είδαμε την διάλυση της πρωτοβάθμιας Περίθαλψης που βαφτίστηκε ως ..μεταρρύθμιση !Έτσι φτάσαμε στις Μονάδες Υγείας του ΠΕΔΥ που υπολειτουργούν .

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών είχε προειδοποιήσει ότι ο ΕΟΠΥΥ είναι ο γίγαντας που στηρίζεται σε πήλινα πόδια και η κατάρρευσή του θα συμπαρασύρει όχι μόνο την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη αλλά και τη Δευτεροβάθμια .

Δυστυχώς από τη πρώτη στιγμή αντιμετωπίσθηκε με πρωτοφανή προχειρότητακαθώς όλοι θυμόμαστε ότι ξεκίνησε τη λειτουργία του χωρίς προσωπικό ,υποδομή και οργάνωση.

Η προκλητική υποχρηματοδότησή του έχει οδηγήσει σε μια πρωτοφανή υποβάθμιση της περίθαλψης του έλληνα ασθενή καθώς και μετακύληση ενός μεγάλου μέρους του κόστους στην τσέπη του.

Ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ ,από την πρώτη στιγμή ήταν εικονικός και υπολείπετο κατά πολύ από τις πραγματικές ανάγκες του φορέα όπως έχει κατά καιρούς παραδεχτεί η εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ωστόσο πάνω σε αυτό τον πλασματικό προϋπολογισμό επιβάλλονται τα ληστρικά μέτρα του rebate και clawback που οδηγούν στην οικονομική εξαθλίωση την ιατρικό κόσμο και ουσιαστικά εξαναγκάζει γιατρούς και εργαστήρια να δουλεύουν δωρεάν χωρίς ούτε καν ένα ευχαριστώ από την πολιτεία!

Παράλληλα με μια σειρά από πρωτοφανή και απαράδεκτα μέτρα στην συνταγογράφιση, ο γιατρός δεν μπορεί να εξασκήσει το λειτούργημά του ,με αποτέλεσμα όχι μόνο να διακυβεύεται η Δημόσια υγεία ,αλλά και να επιβαρύνεται το σύστημα υγείας καθώς με την κακή άσκηση της ιατρικής οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στην αύξηση της νοσηρότητας.

Την κρίσιμη αυτή περίοδο που ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού οδηγήθηκε σε οικονομικό αδιέξοδο , ο Φορέας όχι μόνο δεν εξασφάλισε ένα αξιοπρεπές επίπεδο περίθαλψης στους ασφαλισμένους αλλά με διάφορες ρυθμίσεις κάτω από το τραπέζι αυξήθηκε δυσβάσταχτα η συμμετοχή τους.

Είναι ανήθικο ν αφήνει ευαίσθητες ομάδες των ασθενών απλήρωτες ,για βοηθήματα και θεραπείες που οφείλει να καλύπτει με το πρόσχημα ότι δεν έχει επαρκές προσωπικό για να κάνει τις εκκαθαρίσεις!

Παράλληλα έχει αφήσει απλήρωτους γιατρούς και εργαστήρια για υπηρεσίες που έχουν προσφέρει καθώς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές παραμένουν απλήρωτες από το 2.011 .Ενώ για το 2012 έχει καταβληθεί μόνο το 10% των ιατρικών επισκέψεων. Ακόμη παραμένουν απλήρωτοι οι τελευταίοι μήνες του 2013 και του 2014 

Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην οποιαδήποτε λογιστική αντιμετώπιση που δεν στηρίζεται σε επιστημονικά κριτήρια. 
Ο ΙΣΑ αγωνίζεται για την επαγγελματική επιβίωση όλων των γιατρών, δίνει μάχη για τους νέους γιατρούς που εξαναγκάζονται να πάνε στο εξωτερικό για επιβιώσουν αλλά και για το συμφέρον του ασθενή και της Δημόσιας υγείας . 

Απαιτείται επειγόντως μέριμνα για τους νέους γιατρούς που φεύγουν κατά χιλιάδες στο εξωτερικό , με τη μετανάστευση να έχει εξελιχθεί σε μεγάλη πληγή. Θα πρέπει να δοθούν κίνητρα τέτοια που θα τους κρατήσουν στη χώρα τους η οποία έχει πληρώσει για να τους εκπαιδεύσει.

Ζητούμε μια μεταρρύθμιση υγείας από μηδενική βάση, για ένα σύστημα Υγείας που θα επιτρέπει στον ασθενή να επιλέξει ελεύθερα το γιατρό του και θα παρέχει σε κάθε γιατρό, μέσα από κλειστούς προϋπολογισμούς, συλλογικές συμβάσεις, ισότιμες προοπτικές, τη διασφάλιση της εργασίας του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου